Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τα 3.000(!) μόρια θα φτάσει η πτώση στις φετινές βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από άνοδο 100 μορίων έως και πτώση 3.000(!) μορίων προβλέπεται για τις φετινές βάσεις εισαγωγής σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Οι βάσεις θα κινηθούν με διαφορετικές «ταχύτητες», καθώς αναμένεται πτώση στις περιζήτητες πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές και άνοδος σε νομικές σχολές, αλλά και τμήματα ψυχολογίας και παραϊατρικά (π.χ. Μαιευτική, Λογοθεραπεία κ.ά.). Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.
Όσο για τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές, ένα είναι σίγουρο: η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των εισακτέων «δείχνει»άνοδο των βάσεων. Εάν και, σε ποιο εύρος, αυτό επιβεβαιωθεί, θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίοι θα δηλώσουν αυτές τις σχολές ως πρώτη προτίμησή τους για διέξοδο από την ανεργία…
Τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των υποψηφίων θα ανακοινωθούν κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά ήδη τα μηνύματα από τα βαθμολογικά κέντρα για τις επιδόσεις των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις «δείχνουν» την τάση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των βάσεων θα είναι και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αυτές θα καταγραφούν με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Η προθεσμία αρχίζει την επόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων θα υποβάλλει τα μηχανογραφικά μετά την ανακοίνωση των βαθμών και έως τη λήξη της προθεσμίας, την Πέμπτη 5 Ιουλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) κ. Γιάννη Βαφειαδάκη στην «Ημερησίαonline», η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ θα κινηθεί, ανά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:
· 1ο επιστημονικό πεδίο: Στα τμήματα του πεδίου (Νομικά, Φιλολογίες, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά κ.ά.), εκτιμάται ότι οι βάσεις θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά (έως και 100 μόρια). Σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, σε αυτό συντελεί κυρίως ότι τα θέματα στα θεωρητικά μαθήματα, εκτός της Βιολογίας, κρίθηκαν ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι και αναμένονται, έτσι, καλύτερες βαθμολογίες. Από την άλλη, εκτιμάται ότι πολλοί καλοί υποψήφιοι δεν θα στραφούν φέτος προς τα Παιδαγωγικά τμήματα -όπως συνέβαινε παλαιότερα, καθώς έχουν «παγώσει» οι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση- και έτσι θα διεκδικήσουν θέσεις σε άλλα τμήματα, όπως Νομικά, Ψυχολογίας κ.ά.
· 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο: Τα δυσκολότερα θέματα της 10ετίας στη Φυσική κατεύθυνσης, αλλά και τα επίσης δυσκολότερα από πέρυσι θέματα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης θα πιέσουν πτωτικά τις βάσεις στα τμήματα του 2ου (σχολές θετικών επιστημών, όπως φυσικομαθηματικές) και του 4ου πεδίου (πολυτεχνεία και άλλα τεχνολογικά ΑΕΙ). Όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης, η πτώση των βάσεων θα είναι από 300 έως 400 μόρια στα υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα έως και 2.000(!) μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. Μάλιστα, σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας, η πτώση ενδέχεται να κινηθεί γύρω στα 3.000 μόρια.
· 3ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις αναμένεται ότι θα κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Στις περιζήτητες σχολές -Ιατρικές, Οδοντιατρικές κ.ά., η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται ελαφρώς πτωτική λόγω των χειρότερων, σε σύγκριση με πέρυσι, επιδόσεων των υποψηφίων στη Φυσική και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου, διότι συνήθως τα διεκδικούν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι φέτος αναμένεται να συγκεντρώσουν καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι.
· 5ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις εισαγωγής στις οικονομικές σχολές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις. Σε ό, τι αφορά τις αστυνομικές σχολές, η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των εισακτέων θα ωθήσει υψηλότερα τις βάσεις με δεδομένο ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.
Χαρά Καλημέρη
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου