Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τρωτά σημεία στα προγράμματα γονικού ελέγχου στο Διαδίκτυο

Αρκετά τρωτά σημεία διαπιστώθηκαν στα προγράμματα γονικού ελέγχου που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet (Ασφαλέστερο Διαδίκτυο), της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπήκαν 25 δημοφιλή εργαλεία γονικού ελέγχου για προσωπικούς υπολογιστές, 3 για κονσόλες παιχνιδιών και 2 για κινητά τηλέφωνα.
Τα εργαλεία αναλύθηκαν με ρυθμίσεις για δύο ηλικιακές ομάδες (12 ετών και νεώτεροι και 13 ετών και άνω) και με βάση 4 κριτήρια: τη λειτουργικότητα του προγράμματος, την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη χρηστικότητα.

Όπως διαπιστώθηκε, κανένα από τα προγράμματα λογισμικού που ελέγχθηκαν δεν πληροί κατ' αρχάς όλες τις προδιαγραφές λειτουργικότητας. Η μεγαλύτερη βαθμολογία αγγίζει το 3.4 σε μια κλίμακα με άριστα το 4, ενώ 12 εργαλεία βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.

Γενικά, τα προγράμματα λογισμικού παραμένουν αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά στο μπλοκάρισμα διαδικτυακού περιεχομένου για ενήλικες και εν γένει επιβλαβούς περιεχομένου, αλλά εμφανίζονται λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα περιεχομένου που σχετίζεται με το ρατσισμό και σελίδων που ενθαρρύνουν τους νέους να βλάψουν τον εαυτό τους (δικτυακοί τόποι που προωθούν την ανορεξία, την αυτοκτονία ή τον αυτο-ακρωτηριασμό).

Σε σχέση με την ασφάλεια, το τρωτό κομμάτι σε αρκετά από τα εργαλεία που ελέγχθηκαν είναι πώς μπορούν να παρακαμφθούν οι ρυθμίσεις ασφαλείας, ενώ ως προς την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων για υπολογιστές, στη μελέτη διαπιστώνεται πως είναι γενικά χαμηλή.

Παρατηρήθηκε ακόμη πως μολονότι οι επιλογές εγκατάστασης είναι σχετικά απλές για τους γονείς, τα προγράμματα δεν παρέχουν πολλές δυνατότητες εξατομικευμένης προσαρμογής του φίλτρου ανάλογα με τις ανάγκες που κρίνει ο κάθε γονέας για το παιδί του.

Επιπλέον, λίγα μόνο προϊόντα είναι σε θέση να φιλτράρουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες η πρόσβαση γίνεται από κινητά τηλέφωνα. Παρομοίως και οι κονσόλες παιχνιδιών, αν και έχουν ενσωματωμένα εργαλεία γονικού ελέγχου, δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν τις ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η πλέον διαδεδομένη γλώσσα των εργαλείων γονικού ελέγχου είναι η αγγλική, ενώ η επιλογή εργαλείων σε άλλες γλώσσες είναι περιορισμένη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν το πλέον κατάλληλο εργαλείο γονικού ελέγχου για τις ανάγκες τους ανάμεσα από τα 25 εργαλεία που αξιολογήθηκαν στη διεύθυνση www.yprt.eu/sip.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου