Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σήμερα γιορτάζει η Γη , τη σεβόμαστε ?

Από τα κινήματα της δεκαετία του ‘70 ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Ήταν τότε που οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι οι πόροι του Πλανήτη δεν ήταν ανεξάντλητοι καθώς και ότι η επιβάρυνση που έφερνε η εκμετάλλευση, είχε αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του πλανήτη.
Στην πρώτη γραμμή του κινήματος τότε, ήταν ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson, ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.

Πριν από 32 χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Τον πιο ενεργό ρόλο στην πρώτη Ημέρα της Γης είχαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου. Η πρώτη αυτή κινητοποίηση είχε απτά αποτελέσματα καθώς κέρδισε την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών πολιτικών και πολλών άλλων φορέων. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ και η έγκριση νομοθεσίας για «Καθαρό Αέρα, Καθαρό Νερό και Απειλούμενα Είδη».
Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής, όπου κινητοποιούνται 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση, ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.
Στις αρχές της χιλιετίας η Ημέρα της Γης δυκτυώθηκε μέσω ιντερνετ Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου