Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πώς γλιτώνουν της φυλακής τα σίδερα οι οφειλέτες του δημοσίου

Σε σχεδόν πλήρη εισπρακτική αδράνεια έχει περιέλθει το μέτρο της σύλληψης και παραπομπής των οφειλετών του δημοσίου στη δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Οι περισσότεροι οφειλέτες που συλλαμβάνονται προχωρούν σε ρύθμιση της οφειλής τους και πετυχαίνουν συνεχείς αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσής τους, ενώ ακόμη και όταν καταδικάζονται η έκτιση της ποινής αναστέλλεται με αποτέλεσμα να μην καταλήγει σχεδόν κανείς πίσω από της φυλακής τα σίδερα.«Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της σύλληψης και της παραπομπής με τη διαδικασία του αυτοφώρου των οφειλετών του δημοσίου στη δικαιοσύνη, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευδαν οικιοθελώς να καταβάλουν μέρος των οφειλών τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν με χειροπέδες στα χέρια», λέει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Σήμερα που σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ουσιαστικά κανείς δεν φυλακίζεται για τα χρέη του , οι εισπράξεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί».

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μέτρο της σύλληψης των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Πώς όμως φθάσαμε σε αυτήν ενώ το μέτρο της σύλληψης είχε αρχικά καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών;

Το μέτρο του αυτόφωρου προβλέπεται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο για περισσότερο από τέσσερις μήνες ύψους άνω των 5.000 ευρώ. Ωστόσο, με εγκύκλιο των εισαγγελικών αρχών, το μέτρο ενεργοποιήθηκε μόνο για τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποτελούν κακουργηματική πράξη. Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκε για όσους χρωστούν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ ή άλλους φόρους άνω των 150.000 ευρώ.

Με τους οφειλέτες που συλλαμβάνονται συμβαίνουν συνήθως τα εξής:

- οι φορολογούμενοι που είχαν προλάβει να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την παραπομπή τους στο αυτόφωρο καθώς προβλεπόταν ότι «εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τρύπα έκλεισε με διάταξη στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

- οι οφειλέτες οδηγούνται στις δικαστικές αρχές όπου ζητούν και συνήθως λαμβάνουν ολιγοήμερη προθεσμία μέχρι να δικαστούν.

- κατά τη διάρκεια αυτής της ολιγοήμερης προθεσμίας αρκετοί καταβάλουν ένα μικρό ποσό σε σχέση με τη συνολική τους οφειλή προχωρώντας παράλληλα σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης με την εφορία.

- με την καταβολή ενός μικρού μέρους της οφειλής ή τη ρύθμισή της ζητούν και συνήθως πετυχαίνουν την αναβολή της εκδίκασής τους για μερικούς μήνες. Σε όλες τις περιπτώσεις αφήνονται ελεύθεροι.

- εφόσον δεν καταβάλουν κάποιο ποσό της οφειλής ή δεν προχωρήσουν σε τμηματική ρύθμιση της οφειλής τους τότε δικάζονται κανονικά. Εφόσον καταδικαστούν συνήθως ασκούν έφεση και αφήνονται ελεύθεροι. Επίσης, συνήθως καταδικάζονται με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους οπότε και πάλι αποφεύγουν τη φυλάκιση.

Τα παραπάνω έχουν πλέον γίνει γνωστά με αποτέλεσμα το μέτρο της σύλληψης και της παραπομπής στο αυτόφωρο να μην αποτελεί φόβητρο για τους οφειλέτες. Να σημειωθεί, ότι αρχικά είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του μέτρου, αλλά τελευταία οι εισπράξεις έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί. Στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν γίνονται οι απαραίτητες βελτιώσεις για την αύξηση των εισπράξεων από τους οφειλέτες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι σε αυτό πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 42 δισ. ευρώ και παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης ακολουθούν συνεχώς αυξητική πορεία.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου