Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τι αλλάζει στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Περισσότερες κατηγορίες πολιτών μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στόχος των αλλαγών είναι να στηριχθούν περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά και να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερες κατοικίες.

Οι αλλαγές του προγράμματος είναι:
♦ Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά πολίτες των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή το οικογενειακό τις 20.000 ευρώ, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού.♦ Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτήρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία και γ) μία αίτηση ανά πολίτη.

♦ Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες, αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια.

♦ Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές.

♦ Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.

♦ Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που έθεσε το ΥΠΕΚΑ, μπορούν να επιλεγούν για χρηματοδότηση το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα δυο κριτήρια:

♦ Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ.

♦ Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Το πρόγραμμα δίνει πλέον τη δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη.

Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης. Επισημαίνεται ότι καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα και το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων πριν και μετά τις παρεμβάσεις μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εξοικονόμηση που πρέπει να επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις μεταξύ άλλων είναι:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.τ.λ.).

2. Αντικατάσταση κουφωµάτων και τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης (συµπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώµατα κλιµακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κ.τ.λ.).

3. Αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συµπ. αντικατάσταση εξοπλισµού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανοµής, τοποθέτηση ηλιακού θερµοσίφωνα, συστήµατα ελέγχου και αυτονοµίας θέρµανσης κ.τ.λ.).

Για την υλοποίηση των παρεµβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόµησης µικρής κλίµακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων. Ο µέγιστος επιλέξιµος προϋπολογισµός των παρεµβάσεων, συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ (που αποτελεί επιλέξιµη δαπάνη για το Πρόγραµµα), δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Π.χ. ένας πολίτης µε οικογενειακό εισόδηµα 35.000 ευρώ για εργασίες προϋπολογισµού 10.000 ευρώ συνάπτει 5ετές δάνειο τον Ιούνιο 2012 ύψους 6.500 ευρώ και λαµβάνει επιχορήγηση το υπόλοιπο ποσό 3.500 ευρώ. Η δόση του δανείου του είναι περίπου 110 ευρώ, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου 80 ευρώ.



Τα 5 βήµατα για τη συµµετοχή στο Πρόγραµµα

1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστηµα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.

2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόµενου - υπογραφή δανειακής σύµβασης - εκταµίευση προκαταβολής.

4. Υλοποίηση παρεµβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.

5. Προσκόµιση δικαιολογητικών - εκταµίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypeka.gr ή στο τηλέφωνο 210-9797400


http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου