Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αλαλούμ με τα σχολεία της Λαμίας

Χάθηκε η μπάλα μέσα στις αποφάσεις των οργάνων του Δήμου για τα γυμνάσια και λύκεια στο νότιο τμήμα

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το αλαλούμ σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων στη νότια πλευρά της Λαμίας .
Χθες ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Στασινός κατήγγειλε ότι με αποφάσεις της η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διέθεσε πίστωση η οποία και θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του υπό ίδρυση 6ου Λυκείου της Λαμίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον προθάλαμο  της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση σχολικής μονάδας, όπως τουλάχιστον προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Έτσι λοιπόν σ’ αυτή τη φάση αποτυπώνεται το σκηνικό σε σχέση με τα σχολεία στη Λαμία από τη μια πλευρά το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετεί το 5ο λύκειο υπό καθεστώς μεταφοράς στο σχολικό συγκρότημα που αφορά το 9ο γυμνάσιο και από την άλλη πλευρά να εκφράζει την επιθυμία ίδρυσης 9ου γυμνασίου ανακαλώντας την προηγούμενη απόφαση της ίδρυσης του λυκείου.
Δηλαδή σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο δημοτικό συμβούλιο στο ίδιο κτίριο, δηλαδή το κτίριο όπου ήταν προγραμματισμένο το 9ο γυμνάσιο Λαμίας, τοποθετούνται δύο σχολεία, δηλαδή το υπό ίδρυση 9ο γυμνάσιο Λαμίας και το υπό μεταφορά 5ο λύκειο ενώ το άλλο κτίριο στα χαρτιά τουλάχιστον, παραμένει ελεύθερο. Από την άλλη πλευρά το νομικό πρόσωπο του Δήμου, σύμφωνα με την απόφασή του, χορηγεί διάθεση πίστωσης για ένα υπό ίδρυση σχολείο για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο έχει ανακαλέσει εν μέρει την ίδρυσή του.
Πρόκειται για ένα αλαλούμ δηλαδή το οποίο παίρνει διαστάσεις και το οποίο αποτυπώνει την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος την υπόθεση των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με τον ενδοτισμό του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στις ομάδες πίεσης όπως κάθε φορά αυτές αποτυπώνουν την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι για τους ίδιους λόγους παραμένει ανενεργή η εργολαβία για τα κτίρια του Πανεπιστημίου από τη στιγμή που γονείς και κηδεμόνες του δημοτικού σχολείου πίεσαν σε Δήμο και Περιφέρεια για να σταματήσουν οι εργασίες.
Ένας θεός πλέον ξέρει αν θα υπάρχουν κονδύλια και στο μέλλον, αν θα συνεχιστεί η εργολαβία και το τέλος πάντων αν θα διακοπεί και θα διαλυθεί.
Πρόκειται για μια νέα τακτική η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων της περιοχής αφού η έννοια του πολιτικού κόστους δείχνει να είναι καθοριστική σε όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου και κατά περίπτωση λαμβάνονται οι αποφάσεις, ανακαλούνται οι προηγούμενες και ουσιαστικά αποτυπώνεται μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου πανικό.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε καμία περίπτωση μέχρι στιγμής δεν έχουν επιδιώξει να ενεργοποιηθεί η εργολαβία για το νέο κτίριο του 5ου Λυκείου της Λαμίας και το σύνολο των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της περιοχή δέχονται τις διάφορες δικαιολογίες περί απαγορευτικού της συνέχισης, την ώρα που απλά εκκρεμούσε η υπογραφή συμφωνητικού . Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε όμως ότι παρόμοιες απαγορεύσεις υπήρχαν και στον ΘΗΣΕΑ αλλά μέσα από διάφορες διαδικασίες -σε πολλές περιπτώσεις αμφιλεγόμενες- ορισμένα έργα προχώρησανπαρά τις έγγραφες εντολές που υπήρξαν. Αυτή ουσιαστικά είναι η διαφορά, γεγονός το οποίο δείχνει ότι το σύνολο των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων σχολικής στέγης είναι εξόχως πολιτικό θέμα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει όχι απλά να το δουν αλλά να το είχαν δει οι αρμόδιες αρχές.

Το σκηνικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη φάση ουσιαστικά το υπουργείο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ίδρυση  του 6ου  λυκείου με βασικό στόχο και σκοπό την αποσυμφόρηση των λυκείων στη νότια πλευρά της Λαμίας.
Το συγκεκριμένο σχολείο θα απορροφήσει πάνω από 250 μαθητές λυκείου και ουσιαστικά αυτό το μαθητικό δυναμικό θα προέρχεται από τους μαθητές οι οποίοι σήμερα κατευθύνονται είτε στο 5ο λύκειο, είτε στο 2ο λύκειο της Λαμίας.
Η νεότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  περί ίδρυσης δηλαδή το 9ου γυμνασίου  για  τους  λόγους που αναπτύχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έρχεται ουσιαστικά αρωγός σ ’ αυτή την επιλογή.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το 5ο λύκειο θα συνεχίσει να στεγάζεται στους χώρους που είναι σήμερα αλλά με μαθητικό δυναμικό αισθητά μειωμένο.

Αν τώρα επιμείνει το δημοτικό συμβούλιο στη μεταφορά του 5ου Λυκείου στα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα τότε ουσιαστικά δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ το οποίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να έχει τρομακτικές επιπτώσεις συνολικά στη διαδικασία.
Να θυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις αλλά την ίδια στιγμή οι ταχύτητες από την πλευρά του υπουργείου δείχνουν να είναι εντελώς διαφορετικές και σε καμιά περίπτωση δεν περιμένουν τις αποφάσεις  του  δημοτικού συμβουλίου για να προχωρήσουν σε  κάποιες διοικητικές πράξεις.

ΗΜΕΡΑ 19-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου