Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Νοσοκομείο Λαμίας 30-4-2012

Στη είσοδο από την ανατολική πλευρά , για τα επείγοντα , μόλις μπαίνεις μέσα αριστερά υπάρχει ένα γραφείο που έχει μια ταμπέλα με κεφαλαία γράμματα και γράφει: «ΟΧΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ» Μετά από δύο μήνες ραντεβού έφτασε η πολυπόθητη ημέρα για τις αξονικές τομογραφίες που έχουν ηλεκτρονικά συνταγογραφηθεί από μόνιμο γιατρό κέντρου υγείας.

Ο υπεύθυνος γιατρός απορεί για την αναγκαιότητα της μιας από τις δύο αξονικές (είμαστε οι πρώτοι στο κόσμο σε αξονικές τομογραφίες). Ο υπάλληλος στις αξονικές μου λέει ότι πρέπει να πάω πρώτα στη γραμματεία. Πάω και γίνεται χαμός! Παίρνω αριθμό προτεραιότητας 82 την ώρα που εξυπηρετείται ο αριθμός 35. Την ώρα που περιμένω έρχεται μια κυρία , τουλάχιστον 70 ετών , με προγραμματισμένο ραντεβού σε ιατρό που είναι υποψήφιος στις εκλογές , για να αλλάξει και αυτός τη «χώρα του μνημονίου».

Η υπάλληλος της λέει ότι ο γιατρός έχει άδεια και δεν θα δεχθεί τα προγραμματισμένα ραντεβού σήμερα. Η γυναίκα δεν ρώτησε το προφανές : «γιατί κάποιος δεν με ειδοποίησε για να μην έρθω άσκοπα?». Αντίθετα με πολύ κόσμιο ύφος ρωτάει αν μπορεί κάποιος άλλος γιατρός να τη δεχθεί. Η υπάλληλος της απαντάει να πάει να ρωτήσει… Μετά 40-45 λεπτά φτάνει η σειρά μου!
Ο υπάλληλος μου λέει ότι επειδή το κόστος των αξονικών είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ πρέπει να θεωρηθεί από γιατρό του ΟΠΑΔ! Της λέω ότι πριν λίγες μέρες για αξονικές σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα (στο νομό Φθιώτιδας δεν είναι κανένα συμβεβλημένο , ενώ είναι σε Βόλο , Καρδίτσα , Τρίκαλα ,..) δεν μου ζητήθηκε τίποτα σχετικό. Ζητάει και τη γνώμη συναδέλφου της που είναι δίπλα της που και αυτός της λέει ότι δεν χρειάζεται. Αυτή όμως επιμένει ότι πρέπει να επιστρέψω την ηλεκτρονική συνταγή με θεώρηση από γιατρό του ΟΠΑΔ.

Καθώς επιστρέφω σε διπλανό γκισέ που δεν έχουν φόρτο εργασίας (το αντίθετο μάλλον θα έλεγα ) με σβηστό τσιγάρο στο στόμα απαντάει με πολύ άσκημο τρόπο σε ερώτηση μεγάλης σε ηλικία γυναίκας. Επιστρέφω τα χαρτιά στη γραμματεία και μετά από 2 ώρες συνολικά ολοκληρώνεται η 1η φάση της διαδικασίας. Η 2η φάση περιλαμβάνει τις απαντήσεις των εξετάσεων που για μη νοσηλευόμενους ασθενείς είναι μια εβδομάδα! Στο ιδιωτικό διαγνωστικό είναι 1 εργάσιμη μέρα και επειδή έπρεπε να γυρίσουμε στη Λαμία μας την έστειλαν με courier.

Η υγεία στην Ελλάδα είναι σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Προσβάλλεται βάναυσα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ! Προφανώς τις ίδιες παθογένειες της υγείας έχει και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, όμως στην υγεία αυτές οι παθογένειες έχουν άμεσο αντίκτυπο γιατί έχουν σχέση με το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας μας.

Για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη ας αρχίσουμε πρώτα να κάνουμε καλύτερες τις υπηρεσίες ΜΑΣ προς τον Έλληνα πολίτη. Χορτάσαμε από τα ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου