Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οφέλη και ζημιές από αυτό το «κούρεμα» (PSI)

Η σύνθεση του χρέους που «κουρεύτηκε»:
177 δις. ευρώ υπό ελληνικό δίκαιο
29 δις. ευρώ σε ξένο δίκαιο και ΔΕΚΟ
Σύνολο: 206 δις. ευρώ
Η εθελοντική συμμετοχή:
152 δις. ευρώ υπό ελληνικό δίκαιο
20 δις. ευρώ σε ξένο δίκαιο και ΔΕΚΟ
Σύνολο: 172 δις. ευρώ
επιπλέον των 172 δις. ευρώ με την ενεργοποίηση των CACs
25 δις. ευρώ υπό ελληνικό δίκαιο.
[Τα CACs είναι αρκτικόλεξο των λέξεων Collective Action Clauses. Πρόκειται για ρήτρες που προβλέπουν ότι από τη στιγμή που ένα ποσοστό ομολογιούχων συμφωνήσει σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν υποχρεωτικά και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων]
Τα οφέλη από αυτό το «κούρεμα»:
1. Μειώνεται κατά 105,4 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος.
2. Προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση από τις δαπάνες για τόκους της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
3. Αναμένεται να αντιστραφεί το κλίμα για την Ελλάδα. Οι επενδυτές είχαν θέσει ως προϋπόθεση την επιτυχή έκβαση του PSI για να στρέψουν τα κεφάλαιά τους προς την ελληνική οικονομία, αφού θεωρητικά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες ελπίδες να ξεπεράσει την κρίση χρέους, από εκείνες που είχε μέχρι σήμερα.
4. Η σύσταση των πιστωτών μας και η ποιότητα του χρέους αλλάζουν σημαντικά. Πλέον, πάνω από το 80% θα βρίσκεται στα χέρια κρατών της Ε.Ε. και όχι σε ιδιώτες. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη απομονώνει το ελληνικό πρόβλημα από τις αγορές και το κάνει ενδοκοινοτικό θέμα. Οι επόμενες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους θα γίνονται με τους εταίρους μας και με όποια ανταλλάγματα μας επιβάλλουν. Δίνεται δηλαδή μια ευκαιρία στην Ελλάδα να βρει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό έστω και με εξαναγκασμό.
5.Αφαιρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να γυρίσει στη δραχμή. Ο λόγος είναι απλός. Θα είναι αυτοκτονία να γυρίσουμε σε δραχμή αφού δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα, λόγω αγγλικού δικαίου, να αλλάξουμε το χρέος από ευρώ σε δραχμές. Έτσι, οι επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές και για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
6. Το θετικό και πολύ σημαντικό επακόλουθο, όμως, είναι η κατακόρυφη βελτίωση στην άμεση ταμειακή της θέση. Το 2012 τα χρεολύσια των 34 δισ. μειώνονται σε 11 δισ. ενώ το 2013 τα 31 δισ. γίνονται 8 δισ. Τόκους 98 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 γλιτώνει η Ελλάδα με το PSI, εκτιμά η Eurobank
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση, η διαγραφή των 105,4 δισ. ευρώ δεν θα «φανεί» στον προϋπολογισμό. Από τη μία πλευρά το χρέος θα μειωθεί κατά το ποσό αυτό. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα θα δανειστεί το 2012:
- 30 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.
- 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
- 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς προμηθευτές και μέρους των εντόκων γραμματίων
Τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα δοθούν με τη μορφή κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το Δημόσιο στις Τράπεζες. Δηλαδή τα 50 δισ. ευρώ δεν θα χαρισθούν στις Τράπεζες όπως λέγετε από πολλούς .
Ζημιές θα γράψουν ιδιώτες επενδυτές , τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει σκέψη να αποζημιωθούν με ακίνητα του Δημοσίου και οι ιδιώτες επενδυτές με φορολογικούς συμψηφισμούς.
Για τις ζημιές των ιδιωτών επενδυτών οι γνώμες διίστανται. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι οι «χαμένοι» σε σχέση με τους ομολογιούχους του επίσημου τομέα, δηλώνει στους Financial Times ο Nourien Roubini.
«Η συμφωνία του ιδιωτικού τομέα, είναι μια αρκετά καλή συμφωνία, καθώς οι περισσότερες απώλειες μεταφέρονται στους επίσημους πιστωτές», σημείωσε ο Roubini.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο επίσημος κλάδος ξεκίνησε την αναδιάρθρωση του χρέους πολύ πριν τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι το 2014 τα 2/3 του ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια των επίσημων πιστωτών που θα καταλήξουν με μεγαλύτερες απώλειες από αυτές των ιδιωτών.
«Πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται, θα έχουν απώλειες, αλλά θα είναι περιορισμένες. Μάλιστα τα νέα ομόλογα θα αξίζουν περισσότερο από τα παλιά», πρόσθεσε ο ίδιος.


Πηγές:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/03/2012_475535
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/03/2012_475525

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου