Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

«Επικίνδυνα» για την υγεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σύμφωνα με την ERS

Κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και γενικότερα όλων των προϊόντων καπνού τάσσεται η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), σημειώνοντας πως σε κάποια προϊόντα έχουν ανιχνευθεί καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Ειδικότερα, η ERS με ανακοίνωσή της τάσσεται κατά της κατανάλωσης όλων των προϊόντων καπνού όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους πνευμονολόγους, όπως αναφέρει το econews, τα παραπάνω προϊόντα ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, παραπέμπουν σε έρευνες που δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης και καλούν τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές να θεσπίσουν κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διακίνηση και προώθηση των εν λόγω προϊόντων.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», προσθέτει, σύμφωνα με το econews.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) ο οποίος υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό και πως η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι παραπλανητική.

Ο ΣΕΕΗΤ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ευρήματα σε κανένα διεθνές φόρουμ. Ανάλογες έρευνες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, έχουν γίνει και από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο ποτέ να προβληθούν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην οποία αναφέρθηκε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό, είναι παραπλανητική επειδή:

α) αναμιγνύει στα συμπεράσματά της το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προϊόντα καπνού (Light τσιγάρα, chewing tobacco, snus, κλπ), με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως παρασκεύασμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καπνό. Η ανάμειξη αυτή απλώς δημιουργεί εντυπώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει.

β) Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε παλαιότερη (2009) έρευνα του αμερικάνικου FDA (Food and Drugs Administration), η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικάνικα δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

γ) Απουσιάζουν επιδεικτικά όλες οι νεώτερες έρευνες που έχουν γίνει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν περιέχεται κανένα καρκινογόνο συστατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και ότι η χρήση του είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από το κανονικό τσιγάρο.

*Ο Σύνδεσμός μας καλεί όλους τους καταναλωτές να προτιμούν τα επώνυμα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, οι οποίες δεσμεύονται να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας και να χρησιμοποιούν ελεγμένα και πιστοποιημένα σκευάσματα.

Καλούμε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε μια οριστική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ώστε να σταματήσει η διασπορά ειδήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Επαναλαμβάνουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένα ψυχαγωγικό προϊόν, εναλλακτικό του καπνίσματος, και απευθύνεται μόνο σε ενήλικες καπνιστές».

1 σχόλιο:

  1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά!!!. Όχι βέβαια την Υγεία, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή