Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

E.E: Πρόταση για κέντρο καταπολέμησης εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο

«Καθώς η καθημερινή συμμετοχή μας στον διαδικτυακό κόσμο γίνεται όλο και πιο συχνά, ανάλογα αυξάνει και η οργανωμένη εγκληματικότητα», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, βάζοντας στο στόχαστρο τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μέσω του Διαδικτύου, τις κλοπές πιστωτικών κρατών και τα εγκλήματα που επηρεάζουν τις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το κέντρο θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol, ή Ευρωαστυνομία), στη Χάγη (Κάτω Χώρες) και θα αποτελέσει το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013, εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ευρωπόλ και εφόσον συμφωνήσουν στη δημιουργία του τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Καθώς η καθημερινή συμμετοχή μας στον διαδικτυακό κόσμο γίνεται όλο και πιο συχνά, ανάλογα αυξάνει και η οργανωμένη εγκληματικότητα», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και πρόσθεσε: «Το ευρωπαϊκό κέντρο για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο της Europol, θα καταστεί κέντρο συνεργασίας που θα υποστηρίζει την ελεύθερη και ταυτόχρονα ανοικτή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό κέντρο για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο θα επικεντρώνει τις έρευνές του στις παράνομες δραστηριότητες που διενεργούνται από σπείρες οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα εκείνες που δημιουργούν τεράστια κέρδη, όπως η on-line απάτη όσον αφορά πιστωτικές κάρτες και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα εργάζονται, επίσης, για την πρόληψη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που επηρεάζουν τις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις δραστηριότητες ηλεκτρονικών κρατήσεων.

Επιπλέον, το εν λόγω κέντρο θα εστιάζει σε εγκλήματα όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Θα εστιάζει, επίσης σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που επηρεάζουν βασικά συστήματα υποδομών και πληροφοριών στην ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο στοχεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: περίπου 600.000 λογαριασμοί στο Facebook δεσμεύονται καθημερινά εξαιτίας προσπαθειών πειρατείας ενώ το 2009 εντοπίστηκαν πάνω από 6.700.000 προσβεβλημένοι υπολογιστές. «Το ευρωπαϊκό κέντρο για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο θα εστιαστεί στην προστασία των προφίλ κοινωνικών δικτύων από την ηλεκτρονική πειρατεία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της πλαστοπροσωπίας στο Διαδίκτυο», τονίζει η Επιτροπή.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται κάθε μέρα θύματα της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Το κόστος της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο μπορεί να φθάνει σε 388 δισ. δολάρια παγκοσμίως. να φύγετε τρέχοντας», αντέτεινε ο κ. Καρατζαφέρης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου