Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Λεφτά υπάρχουν στην Ελλάδα … για όπλα!!

Το αγόρασαν από τις περικοπές των συνταξιούχων!!
Όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ πούλησαν στην Ελλάδατα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του European Council Data on Arms.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πύλη euobserver.com δείχνουν ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ.

Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονταν ως κήρυκες της λιτότητας πούλησαν επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους. Από την άλλη, η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

Ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είχε δηλώσει στο Reuters το 2010 ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. «Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε σημειώσει σχετικά.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ένας συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είχε δηλώσει στο πρακτορείο: «Κανείς δεν λέει αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση. Ωστόσο υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου