Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οικολογική μετακίνηση στην Λαμία απαιτούν οι μαθητές!

Την αγωνία,αλλά και την απαίτησή τους για μια ποιοτικότερη ζωή στην πόλη της Λαμίας εξέφρασαν χθες το απόγευμα οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνάσιου Λαμίας,στο πλαίσιο της εργασίας που πραγματοποίησαν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ecomobility 9» ''τα Δικαιώματα των πεζών'' και την οποία παρουσίασαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

Οι μαθητές με οπτικοποιημένο υλικό και στοιχεία,που συνέλεξαν τους τελευταίους 6 μήνες,παρουσίασαν την υφιστάμενη δραματική κατάσταση η οποία επικρατεί στην μετακίνηση των πεζών στην πόλη της Λαμίας και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους,στάθηκαν ιδιαίτερα στην απαξίωση της Λαμίας ως πόλη τουριστικός προορισμός λόγω της δυσχέρειας μετακίνησης των τουριστών,της άσχημης αισθητικά εικόνας για τον επισκέπτη αλλά και της μη ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων,ενώ κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα και μακροπρόθεσμα να γίνουν.

Μεταξύ άλλων πρότειναν την επέκταση του ποδηλατοδρόμου στην νότια πλευρά της Λαμίας αλλά και την δημιουργία νέου δικτύου ποδηλατοδρόμου στην βόρεια πλευρά της πόλης(κάτι που υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Κος Κοτρωνιάς άμεσα να υλοποιήσει).
Παράλληλα πρότειναν την επέκταση των mini bus στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, πεζοδρόμηση δρόμων στο κέντρο της πόλης, αλλά και κατασκευή πεζοδρομίων. Επίσης οι μαθητές στάθηκαν στην μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, μητέρων με καροτσάκια κλπ και την πρόσβασή τους σε κτίρια και σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ παράλληλα άγγιξαν ζητήματα που αφορούν την νοοτροπία και τις συνθήκες των πολιτών της Λαμίας καθώς και την μεγάλη παράνομη κατάληψη ελεύθερου δημόσιου χώρου που συμβαίνει στην Λαμία,εις βάρος του δημότη.

Την προσπάθεια των παιδιών εξήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ecocity» κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος,ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 38 περιβαλλοντικές ομάδες από όλα τα σχολεία της χώρας.
Η εργασία που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ενώ οι τέσσερις καλύτερες εργασίες θα φιλοξενηθούν στην περιβαλλοντική κατασκήνωση «Ecocamp».

Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Λαμίας, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, γονείς, μαθητές και πλήθος κόσμου οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους μαθητές ενώ στον ζωντανό διάλογο που ακολούθησε φάνηκε πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να εισακούσει τα παιδιά και άμεσα να αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου