Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ευρωπαϊκά προγράμματα κατά του υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΕΕ για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα προς τους πλέον απόρους. Στα 21,6 εκατ. ευρώ η βοήθεια προς την Ελλάδα.«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία» είναι «ορισμένα μέσα διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα ήταν δυνατό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού παιδιών στην Ελλάδα». Αυτή ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάτσιαν Τσιόλος σε συνέχεια των αναφορών σχετικά με κρούσματα μη επαρκούς σίτισης μαθητών και έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο (ερώτηση) του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόλος, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τα πλέον άπορα άτομα, αν και δεν εστιάζει άμεσα σε παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη διαθέτουν σημαντική διακριτική ευχέρεια υλοποίησης του μέτρου, στο οποίο περιλαμβάνεται η επιλογή δικαιούχων, με την ευρεία έννοια, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Αλλά και το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσε να συμβάλει βοηθητικά, καθώς τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν τα ίδια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και να εστιάζουν σε περιοχές/σχολεία με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

Επιπρόσθετα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία -στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη- τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν επιδοτούμενα υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ιδιαίτερη σημασία, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόλος, έχει η αντιμετώπιση των αιτιών της ανεπαρκούς σίτισης με πολιτικές περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως «δυστυχώς στη χώρα μας, καθημερινά ακούμε ολοένα και περισσότερες αναφορές για παιδιά που βρίσκονται στα όρια του υποσιτισμού», και τόνισε τα εξής: «Η ύφεση που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα και η οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών επαναφέρει εικόνες που η Ελλάδα είχε ξεχάσει. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρέος όλων είναι να αναζητούμε τις βέλτιστες πολιτικές στήριξης εκείνων που το έχουν περισσότερο ανάγκη, πολύ δε περισσότερο των παιδιών. Ευρωπαϊκά εργαλεία για τη σίτιση των απόρων παιδιών στα σχολεία, αλλά και εκτός αυτών, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι η πολιτεία να τα αξιοποιεί στο ακέραιο».

Στην Ελλάδα 21,6 εκατ. ευρώ

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΕΕ για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα προς τους πλέον απόρους, ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τα συνολικά 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος, τα 95,5 εκατ. θα καταλήξουν στην Ιταλία, 80,5 εκατ. στην Ισπανία ενώ 75 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στην Πολωνία, τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σημαντικά ποσά προβλέπονται επίσης για την Γαλλία (70,5 εκατ.) και τη Ρουμανία (60,5 εκατ. ευρώ), ενώ η Γερμανία -οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης και κύριος μέτοχος του ταμείου της ΕΕ - δεν προβλέπεται να λάβει βοήθεια.

Η Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σχεδόν έξι φορές μικρότερος της Ιταλίας, πρόκειται να λάβει 21,6 εκατ. ευρώ.

Άλλα έξι κράτη της ΕΕ δεν πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο ταμείο βοήθειας: η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Το πρόγραμμα βοήθειας στους πλέον άπορους ξεκίνησε το 1987 με στόχο στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών μέσω του υπερβάλλοντος προϊόντος της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής, με τη βοήθεια φιλανθρωπικών οργανισμών.

Ωστόσο, καθώς το θέμα της υπερπαραγωγής αγροτικών προϊόντων έχει λυθεί, η Γερμανία είχε ζητήσει πέρυσι να καταργηθεί το πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως η φροντίδα για τους φτωχούς θα πρέπει ν’ αποτελεί μέριμνα της εκάστοτε κρατικής κυβέρνησης. Η Γαλλία αντιτάχθηκε στη γερμανική πρόταση κι εν τέλει, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση για παράταση του προγράμματος για μία διετία - έως ότου ληφθούν καταληκτικές αποφάσεις.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου