Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Δέκα σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας μην ξεχνάμε όλοι και ιδιαίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, την συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση του Μαλικού από αστικά, γεωργικά και βιομηχανικά λύματα, τα νεκρά ψάρια στο Μαλιακό πριν λίγα χρόνια, την απουσία ουσιαστικών ελέγχων και εφαρμογής στην πράξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ! Ας μην ξεχνάμε και τις δικαιες αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής μας που θίγονται από τις υδατοκαλλιέργειες και την ασνεξέλεγκτη επέκταση τους, οι οποίοι καταγγέλουν τις παράνομες διαδικασίες του χωροταξικού/ Ηδη έχει υποβήθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» κατά της ΚΥΑ του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών» κατά της απόφασης 6 Υπουργών για το ΚΥΑ.
Στα πλαίσια αυτά είναι θετικό βήμα ο έλεγχος των υδάτων από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών, που αποφάσισε το Περιφ. Συμβούλιο κάτι που άλλωστε επιβάλλεται από τις κοινοτικές συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα (εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελεγτικοί μηχανισμοί για ρύπαντές, καταπατητές, υποδομές,όπως βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΥ, ευαισθητοποίοηση πολιτών, επιχειρηματιών και αλιέων κλπ) για την πραγματική προστασία των θαλασσών μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς σε εφαρμογή των προγραμματικών του δεσμεύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, θα υπογράψει, μετά τη χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών, με αντικείμενο την «παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Η προγραμματική σύμβαση έρχεται να υλοποιήσει σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Μάϊο του 2011, με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες προκειμένου να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και πολιτικών, όχι μόνο απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και απέναντι στην ευθύνη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κύριος στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι η μελέτη της δομής του παράκτιου οικοσυστήματος για έναν πλήρη ετήσιο κύκλο δειγματοληψιών σε δέκα θαλάσσιες περιοχές με έντονη υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα με έμφαση σε φαινόμενα ευτροφισμού αλλά και εμφάνισης επιβλαβών ή/και τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού, καθώς και η μελέτη των ρύπων( βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρύποι) στο θαλασσινό νερό στο ίζημα και σε οργανισμούς και η επίδραση τους στο οικοσύστημα. Η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων παραμέτρων της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την τεκμηρίωση των «κρίσιμων» περιβαλλοντικών προβλημάτων και διαχειριστικών πολιτικών, υπό το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και κυρίως της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα Ύδατα.
Αναρτήθηκε από altpressfthiotida@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου