Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εσείς έχετε πάρει κλειδάριθμο για τη φορολογική σας δήλωση?

Την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων κλειδαρίθμων του Taxisnet σε φορολογούμενους που από φέτος υποχρεώνονται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά, προχωρά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων που είχε γνωστοποιήσει με συνέντευξή του στο Capital TV ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με την ΓΓΠΣ, οι φορολογούμεοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxinet, θα λάβουν συστημένη επιστολή από την ΓΓΠΣ με τους κλειδαρίθμους πρόσβασης. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 750.000. Η σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, ηλικιωμένοι φορολογούμενοι κλπ) οι προϊστάμενοι των εφοριών θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται και χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη παλαιούς κωδικούς του TAXIS θα μπορούν να παραλάβουν τους νέους κλειδαρίθμους έως και το τέλος του έτους, αντί για τις 30/6 που έληγε η σχετική προθεσμία. Η απευθείας αποστολή κλειδαρίθμων δεν αναστέλλει την τυπική διαδικασία λήψης του από τους φορολογούμενους, δηλαδή όποιος φορολογούμενος επιθυμεί, μπορεί να μεταβεί στην εφορία του και μετά από αίτηση να παραλάβει τους κλειδαρίθμους.

Σημειώνεται ότι από την υποχρεωτικότητα υποβολής δηλώσεων μέσω ίντερνετ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενημερώνει για τα εξής:

1. Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012. Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους νέους κωδικούς (κλειδάριθμο), καθ’ όλο το έτος χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

2. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεώνονται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ή δεν έχουν κάνει αίτηση λήψης κωδικών, θα λάβουν συστημένη επιστολή από τη ΓΓΠΣ με κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο.

3. Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμου από τους υφιστάμενους χρήστες, καθώς και ενεργοποίησης κωδικών για νέους χρήστες, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών από τη ΓΓΠΣ. Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ για τις αιτήσεις που κάνουν για απόκτηση κλειδαρίθμου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου