Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η γυναίκα στον... πλανήτη

Το ασφαλέστερο μέρος για να γεννήσει μια γυναίκα θεωρείται η Ελλάδα και ο καλύτερος τόπος για να ζει η Ισλανδία. Χειρότερη χώρα για το γυναικείο φύλο είναι η Υεμένη, ενώ η πιο επικίνδυνη το Αφγανιστάν. Οργανώσεις γυναικών διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που σε διάφορα σημεία του πλανήτη απέχουν πολύ από εκείνα των ανδρών.Τι σημαίνει το να είσαι γυναίκα; Ελευθερία ή καταπίεση; Δικαιώματα και ευκαιρίες ή απομόνωση; Η απάντηση στην ερώτηση εξαρτάται από το μέρος του πλανήτη στο οποίο ζει μια γυναίκα. Το ασφαλέστερο μέρος για να γεννήσει θεωρείται η Ελλάδα, όπου η βρεφική θνησιμότητα είναι η χαμηλότερη παγκοσμίως (1 στις 31.800 γέννες), ενώ συνολικά το καλύτερο μέρος για να ζει μια γυναίκα είναι η Ισλανδία, λαμβάνοντας υπόψη πτυχές όπως η πολιτική, η παιδεία, η εργασία και η υγεία. Αντίθετα, η χειρότερη χώρα για το γυναικείο φύλο είναι η Υεμένη και η πιο επικίνδυνη το Αφγανιστάν.
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την ερχόμενη Πέμπτη (8 Μαρτίου), η βρετανική εφημερίδα «Independent» συγκέντρωσε και συνόψισε στοιχεία για τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για μια γυναίκα γενικά, αλλά και βάσει ιδιότητας και επαγγέλματος.
Για μια πολιτικό, ιδανική χώρα είναι η Ρουάντα, όπου 45 από τους 80 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, την ώρα που πολλές χώρες δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στο κοινοβούλιο, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη.
Σε επίπεδο αρχηγού κράτους, πρώτη έρχεται η Σρι Λάνκα, όπου οι γυναίκες έχουν κυβερνήσει τη χώρα επί 23 χρόνια, σε αντίθεση με πάρα πολλές χώρες που δεν είχαν ποτέ γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως η Ισπανία και η Σουηδία.
Ευτυχέστερο μέρος για μια μητέρα είναι η Νορβηγία, όπου καταγράφεται ο χαμηλότερος κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας (1 σε 7.600), ενώ στο Αφγανιστάν μια γυναίκα είναι 200 φορές πιθανότερο να πεθάνει στη γέννα παρά από βόμβες και σφαίρες.
Αναλφαβητισμός
Περισσότερα χρόνια κατά μέσον όρο ζουν οι Γιαπωνέζες (87 έναντι 80 των ανδρών), ενώ το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής έχουν στο Λεσότο (48 χρόνια).
Ο γυναικείος αναλφαβητισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον ανδρικό στο Λεσότο (5% έναντι 17%), ενώ σε πανεπιστημιακό επίπεδο στο Κατάρ η αναλογία ανδρών-γυναικών που φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 1 προς 6. Μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουν να κάνουν άμβλωση έχουν οι Σουηδέζες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό διαζυγίων έχει το νησί του Γκουάμ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Δικαιώματα και μισθοί
Ισα δικαιώματα με τους άνδρες στους μισθούς έχουν οι γυναίκες στο Λουξεμβούργο και στη Νορβηγία (ανώτατο ετήσιο εισόδημα 40.000 δολάρια), ενώ το χαμηλότερο ανώτατο ετήσιο εισόδημα έχουν στη Σαουδική Αραβία (7.157 δολάρια σε σύγκριση με 36.727 δολάρια των ανδρών).
Τη μεγαλύτερη απασχόληση έχουν οι γυναίκες στο Μπουρουντί, που είναι και η μόνη χώρα όπου το ποσοστό απασχόλησής τους υπερβαίνει αυτό των ανδρών (92% έναντι 88%), ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Πακιστάν. Πάντως, περισσότερες ευκαιρίες να γίνει ανώτατο στέλεχος έχει μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη (45% των ανώτατων στελεχών είναι γυναίκες), ενώ τις λιγότερες έχει στην Ιαπωνία (μόλις 8%).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Οδηγός ταξί στο Ν. Δελχί και αθλήτρια στις ΗΠΑ
Η καλύτερη περιοχή για τις γυναίκες δημοσιογράφους είναι η Καραϊβική (45% των ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης μεταδίδονται από γυναίκες), ενώ η χειρότερη είναι η Αφρική (μόλις 30%).
Για μια αθλήτρια οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η καταλληλότερη χώρα, όπου 5 στους 10 καλύτερα αμειβόμενους αθλητές το 2011 ήταν γυναίκες.
Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία απαγορεύει το γυναικείο αθλητισμό ακόμα και στα σχολεία και δεν έχει στείλει ποτέ γυναίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σουηδία
Η καλύτερη πόλη για να σπάσει μια γυναίκα το ανδροκρατούμενο επάγγελμα των οδηγών ταξί είναι το Νέο Δελχί, όπου μια ΜΚΟ ίδρυσε την πρώτη εταιρεία ραδιοταξί παγκοσμίως, όπου εργάζονται αποκλειστικά γυναίκες.
Για μια καλλιτέχνη, η καλύτερη χώρα θεωρείται η Σουηδία, που προωθεί την ισότητα των δύο φύλων διανέμοντας ισόποσα τις επιδοτήσεις σε άνδρες και γυναίκες καλλιτέχνες και εφαρμόζοντας ποσοστώσεις στη γυναικεία συμμετοχή στις κινηματογραφικές παραγωγές (στη Βρετανία οι γυναίκες απαρτίζουν μόνο το 6% των σκηνοθετών και το 12% των σεναριογράφων).
Οσο για επαγγέλματα που απαιτούν υψηλά προσόντα, όπως βουλευτές, ανώτατοι αξιωματούχοι, στελέχη, το κατάλληλο μέρος είναι η Τζαμάικα, όπου το 60% τέτοιων θέσεων καταλαμβάνουν γυναίκες.



http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου