Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικονομία το κάπνισμα

Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει.
Και μάλιστα πολύ ακριβά: τουλάχιστον 1% - 2% του ΑΕΠ του πλανήτη κάθε χρόνο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συντάκτες της τέταρτης έκδοσης του «Ατλαντα του καπνού», μιας πρωτοβουλίας της Αμερικανικής Ενωσης για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος.

Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. «Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, το τσιγάρο σκότωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται πως στον 21ο θα σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Ατλαντα» κατά την παρουσίασή του στη Σιγκαπούρη. Οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε γεγονότα και σύμφωνα με αυτά σήμερα σε όλο τον κόσμο καπνίζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενώ 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό των άλλων - το 75% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως το αντιμετωπίζει η Κίνα, «επειδή η βιομηχανία καπνού είναι μέρος της κυβέρνησης», υποστηρίζει ένας από τους συντάκτες, ο Τζουντ ΜακΚέι. Στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό καταναλώνονται με μεγάλη διαφορά και τα περισσότερα τσιγάρα στον κόσμο, ενώ από το 2000 έως το 2008, το κόστος του καπνίσματος τετραπλασιάστηκε.

Για να υπολογίσουν τις οικονομικές απώλειες, οι συντάκτες δεν έλαβαν υπόψη μόνο τις άμεσες δαπάνες, αλλά και τις έμμεσες. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς και η αξία της χαμένης παραγωγικότητας. Και το κόστος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, τονίζει ο Χάνα Ρος, έτερος συντάκτης, εάν μπορούσε να υπολογιστεί η ταλαιπωρία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που δεν καπνίζουν ή ο πόνος των ασθενών.

Συνολικά, 174 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Ελεγχο του Καπνίσματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει οικονομική ποινή για τις χώρες που δεν εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου