Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σε έξαρση η εγκατάλειψη μικρών ζώων

Στις γειτονιές κάθε εβδομάδα βλέπουν και διαφορετική εικόνα. Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων εντοπίζουν τουλάχιστον τέσσερα νέα αδέσποτα στους δρόμους, απόδειξη, όπως λένε, ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρίσκεται σε έξαρση. Και μάλιστα, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» μέλη των οργανώσεων, το χαρακτηριστικό είναι πως πλέον εγκαταλείπονται στον δρόμο ζώα καθαρόαιμα και μικρού μεγέθους, που προφανώς αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες. «Αυτή η θλιβερή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης φιλοζωικής παιδείας.

Έγιναν ιδιοκτήτες κατοικιδίων άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι, δεν το είχαν σκεφτεί καλά ή άνθρωποι πλήρως ακατάλληλοι και οι οποίοι με την πρώτη δυσκολία - είτε αυτή είναι οικονομικής φύσεως, τις μέρες που ζούμε, είτε προσωπικά ζητήματα - τα παρατάνε στον δρόμο. Οι μισοί από αυτούς μπερδεύουν τα κατοικίδια με σύστημα συναγερμού και οι άλλοι μισοί με αξεσουάρ», τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση.

Είναι ενδεικτικό ότι οι οργανώσεις εκτιμούν πως μόνο στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν τουλάχιστον 500.000 αδέσποτα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αδέσποτων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου. «Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, μόνο στην Αίγινα, σε ένα από τα καταφύγια της Ομοσπονδίας, κάθε χρόνο μαζεύουμε από τον δρόμο 500-600 αδέσποτα», υπογραμμίζει η κ. Μολφέση και προσθέτει πως ο αυξημένος αυτός αριθμός των αδέσποτων συνεπάγεται και αύξηση των τραυματισμένων και κακοποιημένων ζώων στους δρόμους.

Η λύση, όπως υποστηρίζουν τα μέλη των οργανώσεων, είναι πρωτίστως τα μαζικά και συντονισμένα προγράμματα στείρωσης. «Ο αριθμός των αδέσποτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με αυτόν που αντέχει η Ελλάδα.

Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο. Πώς; Με το να στειρώσουμε τα αδέσποτα. Το σωματείο στην Αίγινα, για παράδειγμα, στειρώνει κάθε χρόνο 300 σκυλιά και 500 γάτες. Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα, πάντως, είναι να στηρίξουμε όλοι την έννοια της υιοθεσίας», εξηγεί η κ. Μολφέση. Κάθε χρόνο τα περίπου 15 σωματεία της Ομοσπονδίας πραγματοποιούν συνολικά 2.500 υιοθεσίες.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου