Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σεβαστείτε στους πεζούς

Καθημερινά πηγαίνω το παιδί στο 14ο Νηπιαγωγείο στην οδό Κύπρου στη Λαμία.
Μπροστά από το Νηπιαγωγείο υπάρχει διάβαση πεζών και σχετικές πινακίδες.
Οι οδηγοί ενώ βλέπουν ότι περιμένεις να περάσεις απέναντι κρατώντας ένα νήπιο από το χέρι σου όχι μόνο δεν σταματούν αλλά ούτε και χαμηλώνουν ταχύτητα όπως προβλέπει και το άρθρο 39 του Κ.Ο.Κ!!! Σήμερα έτυχε να περάσουν και δύο μοτοσικλέτες με αστυνομικούς της ομάδας Ζ που προφανώς και αυτοί δεν εφάρμοσαν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 39 του Κ.Ο.Κ . Ειδικά μερικά πρωινά με πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε πιάνει απελπισία για το μέγεθος της αδιαφορίας των διερχόμενων οδηγών .
Η εικόνα αυτή είναι γνωστή και σε άλλες διαβάσεις της Λαμίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάβαση στη Πλατεία Πάρκου προς τη πλευρά της Κολοκοτρώνη.
Η περιφρόνηση των πεζών είναι μια σημαντική παράμετρος πολιτισμού που είναι σε μεγάλη έλλειψη σε αυτή τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ατομικότητας του Έλληνα και της περιφρόνησης της συλλογικότητας. ¨Ένα καλό όνομα για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι Εγωλλάδα. Η κρίση της Ελλάδας είναι πρώτα από όλα πολιτισμική και κατά δεύτερο λόγο ή σαν συνέπεια οικονομική.
Εκτός από τους Έλληνες που σου θυμίζουν τη φράση του Σεφέρη «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα μη πληγώνει» υπάρχουν και εκείνοι , οι ελάχιστοι, που σέβονται τον συνάνθρωπο τους. Όπως ο οδηγός Λεωφορείου του ΚΤΕΛ Λαμίας με αριθμό ΜΙΜ 1766 που το Σάββατο 3-3-2012 ώρα 12 π.μ ακινητοποίησε το Λεωφορείο για να περάσουμε από διάβαση πεζών στη πλατεία Πάρκου. Ελπίζω η κρίση να αποτελέσει μια ευκαιρία να βγούμε από το εγώ και να περάσουμε στο εμείς.

Υ.Γ το άρθρο 39 του Κ.Ο.Κ αναφέρει:
«Aν σε σημασμένη διάβαση πεζών η κυκλoφoρία των oχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματoδότηση ή με τρoχoνόμo, oι oδηγoί υπoχρεoύνται να πλησιάζoυν στη διάβαση με ταχύτητα τόσo μικρή ώστε να μην εκθέτoυν σε κίνδυνo τoυς πεζoύς πoυ τη χρησιμoπoιoύν ή εισέρχoνται σε αυτήν και, σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτoυν την πoρεία τoυ oχήματός τoυς για να επιτρέπoυν την διέλευση των πεζών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου