Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Χάσαμε δυο χρόνια ζωής… λόγω κρίσης

Η κρίση μας «τρώει» χρόνια ζωής.
Αυτό ανέφεραν επιστήμονες που θα λάβουν μέρος σε μια διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), με αφορμή το χαρακτηρισμό του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.Αναλυτικά, μικρότερος από ένα έως δύο χρόνια θα είναι ο μέσος όρος ζωής της σημερινής γενιάς λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα παρουσιάζεται ένα μεγάλοποσοστό αυτοκτονιών, έως και 30%, και πολλοί ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να εργάζονται μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ο πληθυσμός γερνάει και σύμφωνα με υπολογισμούς το 2050 περίπου το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 64 ετών.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το συμπέρασμα παίζει και το σύστημα υγεία τα οποίο δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να αντέξει το οικονομικό κόστος με αποτέλεσμα τα πράγματα διαγράφονται δυσοίωνα για τους ηλικιωμένους. Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης κοστίζει οικονομικά τα 3/4 του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο μοναδικός τρόπο ώστε να αποφύγουμε τα σοβαρά προβλήματα υγείας της τρίτης ηλικίας τα οποία δεν θα μπορούμε λόγω της οικονομικήκρίσης να τα αντιμετωπίσουμε είναι πρόληψη.

www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου