Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ινδία: Η αρχή του τέλους στο μονοπώλιο των φαρμακευτικών

Ποιος θα φανταζότανε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κάποια στιγμή θα τα «έβρισκαν σκούρα» και μάλιστα πού- στην Ινδία; Κι όμως, είναι γεγονός! Τέρμα στα μονοπώλια φαρμακευτικών εταιρειών κολοσσών, όπως της Bayer, βάζει με πρωτοποριακή του απόφαση το Ινδικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας διασφαλίζοντας έτσι την εύκολη πρόσβαση και την μείωση των τιμών σε σημαντικά φάρμακα στην Ινδία.Σύμφωνα με πληροφορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), το Ινδικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε την πρώτη- στην ιστορία της Ινδίας- υποχρεωτική άδεια σε παρασκευαστή «αντίγραφων» (γενόσημων) φαρμάκων.



Το αποτέλεσμα ήταν η γερμανική εταιρεία Bayer να χάσει οριστικά το μονοπώλιο της σε ένα πολύ σημαντικό φάρμακο (το sorafenib tosylate) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νεφρών και ήπατος. Το Γραφείο Χορήγησης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας έδρασε έτσι λόγω του ότι η Bayer απέτυχε, τόσο στην τιμολόγηση του φαρμάκου ώστε αυτό να είναι οικονομικά προσιτό όσο και στη διαβεβαίωση ότι το φάρμακο θα ήταν διαθέσιμο σε επαρκείς και βιώσιμες ποσότητες στην Ινδία.

Με λίγα λόγια δηλαδή, έγινε η αρχή του τέλους στην μονοπωλιακή ισχύ των φαρμακευτικών εταιρειών όταν αυτές εκτοξεύουν τις τιμές και περιορίζουν την διαθεσιμότητα. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία στοιχεία, ο ανταγωνισμός που γεννά η εκδοχή των «αντίγραφων» (γενόσημων) θα μειώσει την τιμή του φαρμάκου στην Ινδία κατά 97% (από 5.500 δολάρια σε περίπου 175 δολάρια κάθε μήνα)!

Η Michelle Childs, Διευθύντρια Πολιτικής και Ενημέρωσης της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα είναι σίγουρη ότι «εάν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις άλλων φαρμάκων και επεκταθεί για να καλύψει και τις εξαγωγές, θα έχει άμεση επίδραση στη χαμηλή κοστολόγηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και θα βοηθήσει σημαντικά την πρόσβαση σε φάρμακα που είναι απολύτως αναγκαία σε χώρες όπου εργαζόμαστε»… Λογικό, μιας και η οργάνωση βασίζεται σε ποιοτικά, χαμηλού κόστους «αντίγραφα» (γενόσημα) φάρμακα που παράγονται στην Ινδία για τη θεραπεία πάνω από 80% των 170.000 ανθρώπων που έχουν εντάχθει σε προγράμματα αντιρετροϊκής θεραπείας σε 19 χώρες παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας νέων φαρμάκων βρισκόταν κατά κύριο λόγο στα άπληστα χέρια των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες ανέβαζαν τα κόστη στον ουρανό με αποτέλεσμα όλο το σύστημα αν και εμπνευσμένο από την ύπαρξη ασθενών να λειτουργεί φανερά εις βάρος της ζωής αυτών. Τώρα, αν το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας μπορέσει να περάσει και στα χέρια νέων παραγωγών με όλα τα νόμιμα μέσα, τότε οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα με πολύ πιο χαμηλό κόστος σώζοντας τελικά την ίδια τους τη ζωή.

*Η Βερόνικα Καρμίρη είναι δημοσιογράφος.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου