Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Καταγγέλλουν την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων (και) οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε ψήφισμα-υπόμνημα,στο οποίο καταγγέλλεται ως ανεπαρκής και αναποτελεσματική η έως σήμερα λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων, προχώρησαν οι Διευθυντές των σχολείων της Φθιώτιδας, παίρνοντας παράλληλα σαφή θέση απέναντι σε όσα αναφέρθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά των εκπαιδευτικών από τον Δήμαρχο και τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κο Ηλιόπουλο.

Σε αυτό,μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, τονίζουν πως «η σιωπή δεν είναι χρυσός. Είναι λίβανος και σμύρνα» καταθέτουν τις ανησυχίες τους για τα καθημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία τους από την μη εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής,αφήνουν σαφείς αιχμές για την διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της Επιτροπής και ζητάνε ''την άμεση και κατά γράμμα εφαρμογή της Υ.Α.8440/25.02.2011''.

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα καθώς και τους αποδέκτες:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ Λαμία, 23.02.2012
ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΩΝ
ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής
Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου Λαμιέων
κ. Σπ. Ηλιόπουλο

ΚΟΙΝ.:
1. Δήμαρχο Λαμιέων
2. Αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας
3. Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας
Στ. Ελλάδος
4. Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Φθιώτιδας
5. Μέλη Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας
Εκπ/σης Δήμου Λαμιέων

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης»
ΣΧΕΤ.: 1.Το με αρ. Πρωτ.: 13 Σ.Ε./17.02.2012 έγγραφο του Προέδρου της Σ.Ε..
2.Το με ημερομηνία 21.02.2012 έγγραφο των εκπροσώπων Δ/ντών στη Σ.Ε κ.κ Γ.Αντωνόπουλου και Π.Τζανετάκη

Σε ζητήματα που άπτονται παιδείας και αφορούν ειδικότερα στην εκπαίδευση, τα επιλεγέντα στελέχη της και δη οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολικών μονάδων έχουμε το απορρέον απο τον νόμο καθήκον για την ομαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων που διευθύνουμε. Πέραν του παιδαγωγικού και μορφωτικού ρόλου που επιτελούμε έχουμε την ευθύνη της ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων από το Δήμο κονδυλίων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων επισκευών και συντήρησης και για τον εξοπλισμό των σχολείων με εποπτικά μέσα στο πλαίσιο του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτή η ευθύνη καθίσταται «κενό γράμμα» ελλείψει πόρων, ελλείψει κονδυλίων.
Κατά συνέπεια η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής είναι προσδοκία όλων μας, η δε αρωγή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου δεδομένη a priori.

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και όχι η διαχείριση,ούτε βεβαίως, η κατανομή χρημάτων.Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή αποκλειστικά το σύνολο των χρημάτων, αρκεί να προκαθορίζεται και να γνωστοποιείται, στο πλαίσιο της διαφάνειας,το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε σχολική μονάδα.

Έχουμε χρέος,παράλληλα, να επισημαίνουμε ανακύπτοντα προβλήματα, να καταθέτουμε προτάσεις και να συμβάλουμε στην επίλυσή τους για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος. Στό πλαίσιο αυτό,οφείλουμε, επιπρόσθετα, να καταθέτουμε με παρρησία τις απόψεις μας, διότι εις τοιαύτας περιπτώσεις «η σιωπή δεν είναι χρυσός. Είναι λίβανος και σμύρνα».

Εν προκειμένω και απαντώντας στο ως άνω έγγραφο –κατόπιν κοινής συνάντησης που πραγματοποιήσαμε στις 21.02.2012– επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Η Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Λαμιέων –παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε και τις ενέργειες στις οποίες προέβη– δεν κατέστη δυνατόν, έως σήμερα, να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτό βεβαίως δεν οφείλεται ούτε σε παραλείψεις ούτε σε λάθη των Διευθυντών/ριών των σχολείων.Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας και δεν αναιρείται ούτε εξωραΐζεται με νουθεσίες και παραινέσεις.
2. Από την ημερομηνία λήξης της θητείας των σχολικών επιτροπών (16 Νοεμβρίου 2011) διατέθηκε στα σχολεία (για χρονικό διάστημα τριών (!) μηνών) το ποσό των 500-1.000 ευρώ , παρ'ολο που τα αποθεματικά των καταργειθησών Σχολικών Επιτροπών,τα οποία υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ, έχουν περιέλθει προ πολλού στη Σ.Ε.
3. Ουδέποτε εζητήθη προγραμματισμός τετραμήνου
4. Τουναντίον ό,τι εζητήθη,κατά κύριο λόγο τηλεφωνικώς και σπανίως γραπτώς, το προσκομίσαμε στο Δήμο δις και τρις και αυτό συνιστά έλλειψη συντονισμού της Σ. Ε. και μη αξιοποίηση των παραστατικών στοιχείων.
5. Σήμερα 23.02.2012,καταβλήθηκαν στις καθαρίστριες με σύμβαση έργου οι αμοιβές Ιανουαρίου 2012.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής, που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις σχολικές μονάδες, ζητούμε το αυτονόητο:
- την άμεση και κατά γράμμα εφαρμογή της Υ.Α. 8440/25.02.2011, με δεδομένο οτι στο σύνολο των Δήμων του Ν.Φθιώτιδας και στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της επικράτειας έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι διατάξεις της.

Ειδικότερα προτείνουμε:
-την άμεση σύσταση των Σχολικών Συμβουλίων
-διαύγεια και διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της Σ.Ε

Ακολουθούν οι υπογραφές 19 Διευθυντών και Διευθυντριών των σχολείων της Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου