Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Απαραίτητη η καταβολή των 450 εκατ. ευρώ στους Δ'ημους

Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ δίνει στους δήμους, με διευκρινιστική του εγκύκλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προκαλώντας την επιδοκιμασία της ΚΕΔΕ, όχι όμως και την υπαναχώρησή της από όσα διεκδικούν οι δήμοι και έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών και Εσωτερικών.Όπως σημειώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της, θεωρεί καταρχήν θετική την έμπρακτη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να αποδοθούν τα 300 από τα 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και τα οποία είχαν εκ παραδρομής παραληφθεί από τους ΚΑΠ του 2012. Όμως η ΚΕΔΕ εμμένει στο αίτημά της για τα 450 εκατ. ευρώ, αφού με πρόσφατες περικοπές η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν παρακρατηθεί 131 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, 50 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών έως το καλοκαίρι 2012 και έχει μειωθεί κατά 140 εκατ. ευρώ η ΣΑΤΑ του 2012 (με τον εφαρμοστικό νόμο).

Ως εκ τούτου «η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για την απόδοση των 450 εκατ. ευρώ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσό των ΚΑΠ που θα αποδοθεί το 2012».

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης αποφασίσθηκε η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης για τους ελληνικούς δήμους και την αυτοδιοίκηση όσων χωρών έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Στόχος του Ταμείου θα είναι η υποστήριξη δράσεων για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη στις πόλεις και τους δήμους των χωρών αυτών, και ειδικότερα της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν ότι «οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πιέζουν καθοριστικά ευρωπαϊκές χώρες, περιφέρειες και δήμους, τους ίδιους τους πολίτες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου