Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

21 Μαρτίου-Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Οι μετανάστες είναι η δική μας εικόνα από το παρελθόν και το μέλλον...

Οι μετανάστες είναι θύματα ενός ανεξέλεγκτου εμπορίου ανθρώπινων ψυχών.
Οι λαθρέμποροι όμως που πλουτίζουν από αυτό, δεν είναι μετανάστες. Είναι ανάμεσά τους και Έλληνες που ο μόνος θεός που πιστεύουν είναι το χρήμα με κάθε κόστος.

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν, παραμένει εγκλωβισμένος στη χώρα μας αν και ο προορισμός τους σε πολλές περιπτώσεις ήταν μια άλλη χώρα. Πλέον δεν εχουν άλλα χρήματα για να ταξιδέψουν για αλλού ή να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Πρόσφατα το ίδιο ακριβώς συνέβη με ‘Ελληνες που ταξίδεψαν ως την Αυστραλία γιατι υπήρχε η φήμη ότι εκεί υπάρχει χρήμα και δουλειές. Αυτο όμως αφορούσε συγκεκριμένες θέσεις επιστημονικών κλάδων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας να παραμένει εγκλωβισμένος στην Αυστραλία, να κοιμάται σε παγκάκια και σε καλύτερη περίπτωση σε κοντέϊνερ που διατέθηκαν, μην έχοντας καν τα χρήματα να επιστρέψουν αφού είχαν ξοδέψει τις οικονομίες τους για να μεταβούν εκεί.

Αυτό δε θα το πουν ποτέ τα κεντρικά ΜΜΕ, γιατί θέλουν να δώσουν ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες φτωχών Ελλήνων και να μειωθεί έτσι εικονικά η ανεργία.
Είναι η ίδια περίπτωση με τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ο λαός μας στον 20ο αιώνα βίωσε την μετανάστευση πολλές φορές λόγω της φτώχειας στην οποία τον εξανάγκασε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο σε συνδυασμό και με άλλους ιστορικούς και κοινονιολογικούς παράγοντες.
Επίσης οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας βίωσαν τον βίαιο ξεριζωμό από τη γη των προγόνων τους σαν αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων, του εθνικισμού και των επεκτατικών πολέμων.

Είναι αδιανόητο για έναν λαό όπως ο ελληνικός που και πάλι σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της μετανάστευσης να είναι φορέας ρατσισμού κατά των μεταναστών πέφτοντας θύμα μιας ανεύθυνης και φτηνής προπαγάνδας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με το τυφλό εθνικιστικό μίσος και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.

Η εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας που εκτέλεσε μαζικά εκατομμύρια μετανάστες – ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες – ούτε τόσο μακρινή είναι για να έχουμε ξεχάσει ούτε μας άφησε κάποια λύση σε κάποιο πρόβλημα. Το μόνο που άφησε είναι αίμα στο όνομα της τιμής ενός “ανώτερου” έθνους και τα ερείπια ενός κόσμου κατεστραμμένου. Καλούμε την λαμιώτικη και την ελληνική κοινωνία να σκεφτεί, να θυμηθεί και να φερθεί με γνώμονα την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω σε αυτά τα θέματα.

Οι Συλλογικότητες Λαμίας χτες το βράδυ, μέτα την συνέλευσή μας που περιελάμβανε τις παραγγελίες των συμπολιτών μας για την πατάτα και το μέλι αλλά και ενημέρωση για τα χαράτσια της ΔΕΗ, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού προχώρησε σε αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης με στόχο να ενημερώσει τον κόσμο και να του ξυπνήσει μνήμες που ίσως έχουν πέσει σε λήθαργο…

Κι όμως εμείς οι ίδιοι πάντα υπήρξαμε μετανάστες… Αυτό είναι και το θέμα των αφισών που δημιουργήσαμε και δημοσιεύουμε σε αυτό το άρθρο και που ίσως τις δείτε κάποιοι από εσάς αν προσέξετε καλύτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Ελπίζουμε να είναι για μερικές μέρες εκεί για να μας θυμίσουν πράγματα που έχουμε λησμονήσει μέσα στην απελπισία του καιρού μας…

Συλλογικότητες Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου