Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει «μοχλό» εξόδου από την ολόπλευρη κρίση;

Του Ηλία Παλιαλέξη
Ένα από τα θέματα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό την τοπική ειδησεογραφία, αλλά προκαλεί και το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών,είναι η δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει στην έξοδο από την ολόπλευρη κρίση με το ελάχιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και το μέγιστο όφελος.

Να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να συμβάλλει στην ύφανση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού που βιώνει τραγικά αδιέξοδα.
Την ώρα που οι πόροι από την κεντρική διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση συνεχώς μειώνονται, πολλοί ισχυρίζονται ότι ο παραπάνω στόχος είναι ανέφικτος. Είναι όμως έτσι;

Κατά τη γνώμη μου ,υπάρχουν σοβαρά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων των Δήμων. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η υιοθέτηση λογικών και δράσεων,που αναφορά θα έχουν την κοινωνία και μόνο αυτή.

Είναι καιρός η Αυτοδιοίκηση να εγκαταλείψει τις πρακτικές του άγονου και χρεοκοπημένου χτες και να πρωτοστατήσει στην αναγέννηση του αύριο.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανακτώντας την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, ξεκινώντας πρώτα από τα σπλάχνα της. Ακολουθώντας πολιτικές που θα δικαιώνουν το κοινό αίσθημα, θα ευθυγραμμίζονται με την κοινή λογική και θα πείθουν ότι κέντρο του ενδιαφέροντος είναι ο ίδιος ο πολίτης και όχι η διατήρηση ισορροπιών ή «κεκτημένων».

Ανακοινώθηκε ότι σε ένδειξη συμπαράστασης, Ιταλοί Δήμαρχοι προσφέρουν το μισθό τους για τους Έλληνες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η Κεντρική Ένωση Δήμων (Κ.Ε.Δ.Ε.)π.χ., προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον αριθμό των αντιδημάρχων σε αριθμούς-σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- δυσανάλογους και του εύρους των Δήμων και των αρμοδιοτήτων αλλά και της δεινής οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας. Στην Κύπρο η αδελφή πόλη της Πάφου των 35.000 κατοίκων έχει έναν(1) αντιδήμαρχο.Στη γειτονική Βουλγαρία, πόλεις σαν το Μπουργκάς των 250.000 κατοίκων, έχουν πέντε (5) αντιδημάρχους. Ομοίως στην Πολωνία, στην αδελφοποιημένη με τη Λαμία πόλη του Ζέζουφ των 180.000 κατοίκων,η δημοτική πολιτική ασκείται από δύο (2) αντιδημάρχους και με αρμοδιότητες που μακράν απέχουν από την ελληνική αυτοδιοικητική πραγματικότητα.

Με ποια λογική, λοιπόν, πόλεις σαν τη Λαμία των 80.000 περίπου κατοίκων έχουν
τη δυνατότητα ορισμού επτά (7) αντιδημάρχων ( στη Λαμία σήμερα έξι(6)αύριο…;).
Δεν πρέπει και η αυτοδιοίκηση να «θυσιάσει» ένα μέρος της στη λογική, για χάρη των πολιτών της;

Θα ήταν πιστεύω θετική συνεισφορά με ακόμη πιο θετικό αποτέλεσμα, η εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών που αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα. Θα ήταν θετικότατη εξέλιξη να συνεχίσουμε περαιτέρω τον εξορθολογισμό των δαπανών, ξεκινώντας, ως πρώτο βήμα, από τη μείωση των δαπανών του πολιτικού προσωπικού των Δήμων. Για την πόλη της Λαμίας π.χ. θα μπορούσε να είναι η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων από τους έξι (6) που έχουν οριστεί σήμερα, στους τρεις (3).Αυτό θα εξοικονομούσε περίπου 68.000 ευρώ περίπου ετησίως, που σε πρώτη ανάγνωση,θα μεταφραζόταν σε 9.800 μερίδες έτοιμου φαγητού, που θα ανακούφιζαν δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Αξίζει νομίζω, ως Αυτοδιοίκηση, να ακολουθήσουμε άλλες λογικές, προς την
κατεύθυνση εξορθολογισμού των δαπανών, αλλαγής αντιλήψεων, επαναπροσδιορισμό του ρόλου των αιρετών αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των τοπικών υποθέσεων.

Ηλίας Παλιαλέξης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων στην Ημέρα

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/2/12, 12:06 π.μ.

    Μάλλον ο Δάσκαλος και πρώην Αντιδήμαρχος δεν μας τα λέει καλά.
    Την εποχή του ΄΄Καποδίστρια΄΄ στην Αυτοδιοίκηση ο δήμος Λαμίας είχε 12 Δημοτικά Διαμερίσματα και ΕΞΙ (6) Αντιδημάρχους μεταξύ αυτών και τον κύριο Παλιαλέξη.
    Από το 2011 εποχή του ΄΄Καλλικράτη΄΄ στην Αυτοδιοίκηση, το νεό δήμο Λαμίας αποτελούν πέντε(5) Δημοτικές Ενότητες και σαράντα έξι (46) Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και μέχρι φέτος τον Ιανουαριο είχε πέντε (5) Αντιδημάρχους και με την προσθήκη του κ.Μητσόπουλου πλέον έχει έξι(6)Αντιδημάρχους όσους δηλαδή είχε ο παλιός Καποδιστριακός Δήμος.
    Έρχεται σήμερα με το άρθρο του ο κ. Παλιαλέξης και μας λέει ότι θα αρκούσαν για το δήμο Λαμίας τρεις (3)Αντιδήμαρχοι γιατί θα εξοικονομούσαν.........κλπ..κλπ..κλπ.
    Αλήθεια, αυτό γιατί δεν το πρότεινε όταν στον παλιό Καποδιστριακό δήμο συμμετείχε ως Αντιδήμαρχος αλλά και στέλεχος της Παραταξής του μαζί με πέντε (5) ακόμα Αντιδμάρχους, ΕΞΙ Αντιδήμαρχοι δηλαδή για 12 Δημοτικά Διαμερίσματα;;;;;
    Γιατί δεν το πρότεινε άραγε, ούτε κατά την χρονιά που πέρασε που ήταν πέντε (5) Αντιδήμαρχοι για σαράντα έξι (46) Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες στο νεό Καλλικρατικό δήμο;;; Μήπως γιατί ευελπιστούσε πως θα καταλάμβανε μια θέση στο σχήμα;;;;
    Αλήθεια θα το πρότεινε αυτό και αθ επέμεινε σ'αυτό αν στο ήδη σχήμα των Αντιδημάρχων πρόσθεταν και τον ίδιο;;;
    Και γιατί τώρα τα θυμήθηκε όλα αυτά;;;
    Μήπως για προλάβει καταστάσεις και πιθανόν να συμπεριληφθεί στο επόμενο ανασχηματισμό;;;;
    Όπως και να έχει, δυστυχώς δεν πείθει.
    Αυτά που σήμερα λέει έπρεπε να τα έχει πει αλλά και να τα έχει κάνει πράξη ο ίδιος, τότε που φιγουράριζε ως Αντιδήμαρχος.
    Οι πικρίες και οι εκβιασμοί δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλέον εκτός από τον ίδιο που μάλλον επιθυμεί να δώσει την ψευδαίσθηση σε κάποιους του ανατρπτικού και του τσαμπουκά.
    Και εδώ ισχύει το ρητό΄΄..δάκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράττεις...΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/12, 12:32 μ.μ.

    Πως αλλάζουν οι καιροί...όταν κάποιος μένει εκτός αξιώματος, αρχιζει τα βαρυγδουπα διαγγέλματα....Δεν τον ειδα να μιλα ετσι στο παρελθόν τον κ. Παλιαλέξη και ούτε ακόμη περισσότερο όταν επι υπουργείας Παυλόπουλου πήρε αναδρομικά γύρω στον Οκτώβριο περιπου 12000 - 15000 χιλιάδες ευρώ. Ούτε τον ειδα να χαρίζει στην πατρίδα....φτανει πια ως εδώ οι εκφραστες του χθες που μας οδήγησαν εδω που ειμαστε σήμερα να γίνονται τιμητές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΛΙΑΛΕΞΗΣ ΗΛΙΑΣ23/2/12, 6:38 μ.μ.

      Τιποτα δεν είναι κρυφό. Αποκρύπτει όμως ο συντάκτης τουσχολείου,ότι όταν η΄ρθε η εντολή επιλογής είτε τησ αντιμισθίας του αντιδημάρχου,είτε τη μισθοδοσία της δουλειάς μου, επέλεξα το δεύτερο αν και ήταν κατά 500 ευρώ λιγότερα από την αντιμισθία του αντιδημάρχου, προτιμώντας να παραμείνει το σύνολο της αντιμισθίας στους πολίτες της Λαμίας. αυτό δείχνει και την πρόθεση του συντάξαντα. σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση το σχόλιο δεν απαντά σε κεντρικά ερωτήματα που τίθενται:
      1)Πρέπει η΄οχι ,πάντα και ιδιως σε καιρούς κρίσης να διατυπώνονται προβληματισμοί που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και να τίθενται σε δημόσιο διάλογο;
      2)Το συγκεκριμένο άρθρο κινείται σε κατεύθυνση θετική ή όχι;
      3) Δια του συγκεκριμένου παραδείγματος προκύπτει όφελος ή βλάβη για τους δημότες;
      Αυτά νομίζω ότι πρέπει να απαντηθούν και όχι οι φαντασιώσεις κάποιων που επιμένουν σστη λογική της "τελειότητας της απραξίας".
      ΗΛΙΑς ΠΑΛΙΑΛΕΞΗΣ
      ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
      .

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/2/12, 9:31 π.μ.

      προσέξτε κ. σύμβουλε μην καείτε με αυτα που γραφετε....τα αναδρομικα τοτε ηταν καλα?

      Διαγραφή