Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Διάλεξη του Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη στη Λαμία

Στις 30 Ιανουαρίου το απόγευμα -με ώρα έναρξης στις 19:30- και στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας η διάλεξη του διακεκριμένου επιστήμονα Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, με θέμα: «Το σχολείο, ως πυρήνας της Κοινωνικής Μόρφωσης». Πρόκειται για εκδήλωση, η οποία προγραμματίσθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, με στόχο τη συζήτηση θεμάτων «αιχμής» όπως είναι η παιδεία και ο πολιτισμός μας.

Ο προσκεκλημένος Αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης, έλκει την καταγωγή από το Παλαιόκαστρο Δυτικής Φθιώτιδας, γεννήθηκε στη Βέροια και σπούδασε Αρχιτεκτονική και ζωγραφική στη Βιέννη, όπου και δίδαξε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Τέχνης από το 1974 ως το 1981.

Από το έτος 1992 διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού I.DE.A. το οποίο ίδρυσε στο Schrems της Αυστρίας και επίσης στην ίδια πόλη, από το 2009, λειτουργεί το Μουσείο Τέχνης Kunstmuseum Waldviertel, που δημιούργησε και διευθύνει ο ίδιος.

Το έτος 1988 στο τμήμα Αρχιτεκτονικής της Θερινής Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ ανέπτυξε την εργασία του για μια φυσική και ανθρώπινη αρχιτεκτονική που δίνει σημασία στις ανάγκες των παιδιών. Ο Βαρλάμης είναι ο δημιουργός της θεωρίας της Προαρχιτεκτονικής και της Σχολής των Αισθήσεων, που για πρώτη φορά παρουσίασε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του “Une cité imaginaire”. Στην έκθεσή του «Το τέλος της Ατλαντίδας - Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες» στο Grand Palais του Παρισιού, υποστήριξε την αναγκαιότητα σύνδεσης της μεταβιομηχανικής κοινωνίας με την οργανική πραγματικότητα της φύσης.

Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επιτυχία την ιδέα της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας, Τέχνη για Παιδιά, έφερε σε επαφή με την τέχνη χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε ως κεντρική εκδήλωση στην EXPOLINEA ‘93 της Γάνδης.

Το έτος 1995 εικονογράφησε, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Με τη μελέτη «Ο Ελληνικός Πολιτισμός στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες» παρουσιάζει την αναγκαιότητα αξιοποίησης της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας σε ότι αφορά την εξέλιξη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Το μεγάλο project «Αλέξανδρος 2.000» περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του ’97 στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και συνεχίζει να περιοδεύει μέχρι σήμερα στα μουσεία και πινακοθήκες όλου του κόσμου. Το Φεβρουάριο του 2010 η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας οργάνωσε στη Μόσχα την έκθεσή του «Ποιητική Αρχιτεκτονική» και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της και στη συνέχεια το Μάιο του ίδιου έτους το Πανεπιστήμιο του Κλουζ τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Στις 25 Μαρτίου του 2011 εγκαινιάστηκε στο Kunstmuseum Waldviertel η μεγαλειώδης συλλογή του «Ο Χριστός Σήμερα».

Ως Αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης διακρίνεται για τη σφαιρική αντίληψη των απόψεών του με άμεσο αποτέλεσμα τα έργα του να έχουν ουσιαστικές, κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές προεκτάσεις και να απευθύνονται στο ευρύ κοινό χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Πρόσφατα βραβεύθηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο της Αυστρίας επειδή με την τέχνη και τη δραστηριότητά του γενικότερα βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη της Κάτω Αυστρίας, περιοχής στην οποία βρίσκεται το Μουσείο του.

Τα έργα του είναι αντικείμενα μελέτης πολλών διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων και οι εικαστικές συλλογές του αναφέρονται τις περισσότερες φορές στις οικουμενικές διδαχές και τη διαχρονική αξία του Ελληνικού Πολιτισμού. Τα έργα του για το Άγιο Όρος, εκτέθηκαν πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 20.000. Η συλλογή θα παρουσιασθεί επίσης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, τη φετινή χρονιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος εντάσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού και των αναγκών διεξαγωγής ενός ουσιαστικού δημόσιου διάλογου σε ότι αφορά τα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού μας και μάλιστα την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας.
http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου