Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φρένο στα συσσίτια από "αναρμόδιους φορείς"

Όρους στην παροχή συσσιτίων σε απόρους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Με επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται η παροχή συσσιτίου σε μη οργανωμένους φορείς.Οι φορείς πρέπει προηγουμένως να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της περιφέρειας, σχετικά με τον προμηθευτή – παρασκευαστή, τον τρόπο, το χώρο και το χρόνο διάθεσης των συσσιτίων.Τα παραπάνω προκύπτουν από εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για την παροχή συσσιτίου από δήμους, ενορίες εκκλησιών και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν προβλέπεται η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επειδή, ωστόσο, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που προσφεύγουν σε ανάλογα κέντρα, το συσσίτιο πρέπει να διενεργείται οργανωμένα και από επίσημους φορείς (δήμους, ενορίες εκκλησιών και μη κυβερνητικές οργανώσεις).

Απαγορεύεται η παροχή μη οργανωμένου συσσιτίου και από μη αρμόδιους φορείς.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τις υγειονομικές υπηρεσίες να μεριμνούν για τον υγειονομικό έλεγχο, έτσι ώστε σε όλα τα στάδια, από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι και την προσφορά των γευμάτων, να μπορεί να υπάρχει επίβλεψη της εφαρμογής όλων των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή των προσφερόμενων γευμάτων.

Στην περίπτωση που η προμήθεια των έτοιμων γευμάτων γίνεται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (catering), ή από καταστήματα – επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλους φορείς, οι οποίοι παρασκευάζουν και προσφέρουν έτοιμα γεύματα σε συσσίτια (εκπαιδευτικά ιδρύματα) θα πρέπει αυτά να κατέχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όσοι ασχολούνται με την παρασκευή και την παροχή των συσσιτίων, θα πρέπει να ακολουθούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η υγιεινή των γευμάτων και κατά συνέπεια η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου