Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Το μέτρο της φορολογίας μέσα από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος,ενός δημόσιου αγαθού,είναι κεφαλικό και απαράδεκτο και είναι επίσης ανεπίτρεπτο να συνδέεται η φοροληψία με τους λογαριασμούς Κοινής Ωφέλειας.

Πέρα απ’ αυτό όμως, αποτελεί για μας και μια υπεκφυγή, μια αποφυγή της φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας, αφού πέρα από τις διαβαθμίσεις με την τιμή ζώνης, το εισπρακτικό ύψος του εξετάζεται ανά ακίνητο και όχι από το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο κάθε πολίτης.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ Πάγκαλος: «για να πληρώσω το φόρο της ΔΕΗ, ίσως χρειαστεί να πουλήσω ένα από τα 52 ακίνητά μου». Αυτοί λοιπόν που τα έχουν, πρέπει να πληρώσουν

Από την άλλη μεριά το «δεν πληρώνω» με το γενικό όρο, σηματοδοτεί μια οριζόντιου τύπου φοροαποφυγή, που δεν συμφωνούμε. Θα μπορούσε το κίνημα αλληλεγγύης να επιμείνει να απαλλαγούν οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού, που χρειάζονται να προσδιοριστούν με ακρίβεια, και να εξαιρεθεί ένα ύψος τετραγωνικών πρώτης κατοικίας, σχετικά ανάλογο του αριθμού των μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Παράλληλα να θεσπιστεί σε μόνιμη βάση η κλιμακωτή φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως εφαρμόζεται στο σύνολο περίπου των χωρών της ΕΕ.

Το θέμα είναι ουσιαστικό και αφορά σε όλα τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα. Έτσι βλέπουμε οριζόντιες νομιμοποιήσεις παρανομιών για εισπρακτικούς λόγους (ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα), να πηγαίνει ακόμα και το Πράσινο Ταμείο κατά 95% στους τόκους των δανείων, να βάζουν χέρι ακόμα και στα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας.

Στο απυρόβλητο μένει η μεγάλη ακίνητη περιουσία συμπεριλαμβανομένης και αυτής της εκκλησίας, η φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων και των εφοπλιστών, οι μεγαλοκαταθέτες και τόσοι άλλοι που κατέχουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Βλέπουμε να περικόπτονται οι συντάξεις, οι μισθοί, να κατεβαίνει το αφορολόγητο, να ανεβαίνει ο ΦΠΑ, να επιβάλλονται άκριτες περαιώσεις, το χαράτσι της αλληλεγγύης και το χαράτσι της ΔΕΗ

Ήρθαν αυτές τις μέρες στο φως, μετά από τόσα χρόνια, οι 4.151 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με ένα ύψος οφειλών περίπου στα 15 δις ευρώ. Μόνο οι δέκα πρώτοι οφειλέτες καλύπτουν τα 3 δις περίπου των περικοπών των μισθών και των συντάξεων

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θα συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας για στήριξή τους απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ ,όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως στους Δήμους της Λαμίας τα τρία κόμματα,που επέβαλαν το χαράτσι και το εφαρμόζουν σήμερα έλαβαν στα διαμερίσματα του δήμου 90-93% των ψήφων των Λαμιωτών.

Θεωρούμε πως θα πρέπει,πέρα από τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου,οι πολίτες να απευθυνθούν άμεσα στους βουλευτές που έστειλαν στην βουλή, ώστε αυτοί να εκφράσουν επιτέλους την λαϊκή εντολή και να αρθεί η επαχθής αυτή φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου