Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η πισίνα του ΤΕΙ!

« Η πισίνα του ΤΕΙ, φταίει για τη χρεοκοπία μας!! »
Για τις αιτιες της ελληνικης κρισης έχουν μιλήσει διεθνούς κύρους οικονομολόγοι, αναλυτές, πολιτικοί όλων των κομμάτων, Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και, λίγο πολύ, όλοι συμφωνούν ότι οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος οδήγησαν μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό στη χειρότερη θέση της ιστορίας του τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ από πολλές πλευρές της Ελλάδας και του εξωτερικού εκφράζονται φόβοι ότι αυτό το παρηκμασμένο και τελειωμένο πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν είναι ικανό να μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιπέτειες με κίνδυνο να μετατραπούμε σε τριτοκοσμική χώρα, εντός ή εκτός ευρωζώνης, χωρίς εθνική κυριαρχία και χωρίς αξιοπρέπεια. Για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα στις εφημερίδες και περιοδικά, δεν μου περνούσε όμως ποτέ από το μυαλό ότι μια βόλτα ένα Σάββατο μεσημέρι στο ΤΕΙ Λαμίας θα μας έφερνε αντιμέτωπους με την βασική αιτία της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας της χώρας.
Το καλα κρυμμενο μυστικο στην πισίνα του ΤΕΙ, ένα έργο που κατασκευάστηκε τα χρόνια της μεγάλης ευφορίας και του εύκολου χρήματος για να μην λειτουργήσει ποτέ, ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή μια σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή με τους τοπικούς βουλευτές και φορείς.
Κατα τη διαρκεια των συζητησεων που έγιναν με την κατάθεση ωραίων προτάσεων για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στο τόπο μας, εντελώς αυθόρμητα, μου γεννήθηκε ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν, σκέφθηκα, αυτοί που δεν κατάφεραν επί 8 ολόκληρα χρόνια να λειτουργήσουν μια πενηντάρα πισίνα σ’ ένα επαρχιακό ΤΕΙ, να καταφέρουν να βγάλουν μια ολόκληρη χώρα από την κρίση και να θέσουν και πάλι σε κίνηση την οικονομία; Αν γυρίσουμε πίσω και δούμε τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε μέχρι να φτάσουμε στον αποκλεισμό από τις αγορές, την τρόικα και το μνημόνιο, τότε η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αυτονόητη.
Η ουσιαστικη οικονομικη και η συνακόλουθη πολιτική χρεοκοπία και η σημερινή πλήρης εξάρτησή μας από τους δανειστές μας οφείλονται στις αλόγιστες σπάταλες και εγκληματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια είναι θαμμένα σε άχρηστα έργα ανά την Ελλάδα, σε δαπάνες που έγιναν για να γίνουν χωρίς να πιάσουν τόπο και χωρίς να ωφελήσουν πραγματικά την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση ενός πελατειακού κομματικού κράτους.
Το κακο είναι οτι ακομη και σημερα που το πολιτικό μας σύστημα δεν διαθέτει καμία αξιοπιστία και οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό για να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί και τα κόμματα συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με την ίδια ανευθυνότητα και εξακολουθούν να είναι δεμένα στις νοοτροπίες και στις χρεοκοπημένες πρακτικές και συνταγές του παρελθόντος. Προτεραιότητά τους παραμένει η διατήρηση ή η διεκδίκηση της εξουσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριφέρεται με την ίδια ανευθυνότητα που συμπεριφερόταν ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν».
Γι’ αυτο και το μοναδικο εργο που έχει να επιδείξει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ν.Δ είναι η επικίνδυνη ελλειψη αποτελεσματικότητας, η αδυναμία της να πετύχει τους στόχους που συμφώνησε με την τρόικα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της σπατάλης, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι προσωπικές πολιτικές πολλών υπουργών, οι συνεχείς δηλώσεις και ένας διάλογος ατέρμονος με τους εταίρους που δεν καταλήγει πουθενά.
Χρήστος Αλεξανδρής
lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου