Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Genpets: Ανάμιξη ανθρώπου με ζώο το νέο ζωντανό... παιχνίδι για παιδιά

Υποτίθεται ότι η εταιρεία τα έχει βγάλει για να παίζουν τα παιδιά με κάτι ζωντανό αντί για κούκλες ή άψυχα ρομποτ. Τα genpets είναι η καινούργια ανακάλυψη της βιομηχανικής. Πρόκειται για ζωντανά ανθρωποειδή τα οποία θα πωλούνται στα ράφια των super market ίσως και των pet-shop και βέβαια έρχονται από την Αμερική. Είναι φτιαγμένα από ανάμιξη ανθρώπινου και ζωικού DNA κάτι που έγινε με τη διαδικασία συνδυασμού DNA που λέγεται"Zygote Micro Injection". Με τη μέθοδο αυτή συνδυάζονται πρωτείνες από διαφορετικά είδη. Από το 1997 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος το ανθρώπινο DNA έχει συνδυαστεί με αυτό των κουνελιών των χιμπαντζήδων, το DNA της αράχνης σε πρόβατα και τώρα δημιουργήθηκαν τα GENPETS.
Θα πωλούνται σε ειδική πλαστική συσκευασία και όταν δεν έχουν ανοιχτεί από τη συσκευασία βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου, κάτι σαν την χειμερία νάρκη.
Αναπνέουν όμως επειδή η συσκευασία έχει τρύπες να περνάει ο αέρας. Μόλις ο πελάτης ανοίξει την συσκευασία αρχίζει το κατοικίδιο να ξυπνάει μετα από 20 λεπτά και ανοίγει τα μάτια του. Έχουν αίμα, οστά, μυς, μυαλό και οτιδήποτε άλλο έχουν τα θηλαστικά. Ζούνε με πρωτείνες. Επίσης έχουν προσωπικότητα και το χρώμα της συσκευασίας δείχνει τον τύπο τους. Αισθάνονται πόνο αλλά δεν έχουν αναπτυγμένες φωνητικές χορδές για να εκφραστούν. Αν τα κόψεις βγάζουν αίμα.
Υποτίθεται ότι η εταιρεία τα έχει βγάλει για να παίζουν τα παιδιά με κάτι ζωντανό αντί για κούκλες ή άψυχα ρομποτ. Το pet μόλις ανοιχτεί θεωρεί τον κάτοχο του κάτι σαν τη μάνα του.
Δείχνουν συναισθήματα. Για να μην ξεφεύγουν σε επίπεδο συμπεριφοράς τους δίνουν ναρκωτικά μέσω ενός μπλε κώδικα που είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να παρέχει ένα μίγμα ναρκωτικών που συγκρατούν ελεγχόμενη τη συμπειρφορά τους, κάνοντάς τα άλλοτε πιο ήρεμα και αλλοτε πιο ενεργητικά...
Και επειδή η εταιρεί έχει προβλέψει για όλα...αν σε δαγκώσουν, πουλάνε ειδικό kit για να τους βγάζεις τα δόντια.
Τα Genpets ™ έρχονται σε 2 εκδόσεις βάση της διάρκειας ζωής τους, και έτσι κάποια έχουν ζωή 1 έτους, ενώ κάποια άλλα 3 ετών.
Οπως γράφεται στο site της εταιρείας, νώ κάθε Genpet μπορεί να μοιάζει το ίδιο, πραγματικά δεν είναι. Ετσι ένα παιδί που επιθυμεί να έχει μια ™ Genpet ότι είναι πολύ ενεργητικό θα επιλέξει ένα κόκκινο Genpet ™.
Αναμένουν έγκριση και μετά πηγαίνουν για παγκόσμια παραγωγή....
http://www.imerisia.gr

Μετά την ταφή και την καύση των νεκρών, η «υδρόλυση» και η «ψυκτοεξάχνωση»

Μπορεί να ακούγεται μακάβριο, είναι όμως φιλικό στο περιβάλλον αλλά και πιο οικονομικό: Επτά αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει την «υδρόλυση νεκρών», στην οποία η σορός διαλύεται μέσα σε μια δεξαμενή καυστικής ποτάσας. Στο μεταξύ, μια Ελβετίδα βιολόγος περιμένει να εγκριθεί η δική της πρόταση για την απότομη κατάψυξη, ξήρανση και κονιορτοποίηση των νεκρών.
Το πρώτο σύστημα υδρόλυσης, προϊόν της σκοτσέζικης εταιρείας Resomation Ltd., έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο τελετών Anderson-McQueen της Φλόριντα, αναφέρει το BBC.
Στη νέα διαδικασία σορός βυθίζεται σε μια δεξαμενή με διάλυμα υδροξειδίου του καλίου (καυστική ποτάσα) σε συνθήκες υψηλής πίεσης (10 ατμόσφαιρες) και θερμοκρασίας (180 βαθμοί Κελσίου).

Δυόμισι με τρεις ώρες αργότερα, το καυστικό κάλιο έχει διαλύσει όλους τους ιστούς εκτός από τα οστά και τα σφραγίσματα. Το υγρό που προκύπτει είναι στείρο και χύνεται απευθείας στην αποχέτευση, ενώ τα οστά θρυμματίζονται στο ίδιο μηχάνημα που κονιορτοποιεί τα οστά στην περίπτωση της καύσης,

Σύμφωνα με τoν ιδρυτή της Resomation Σάντι Σάλιβαν, η μέθοδος της υδρόλυσης είναι πιο φιλική στο περιβάλλον από ό,τι η καύση, καθώς μειώνει κατά το ένα τρίτο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καταναλώνει επτά φορές λιγότερη ενέργεια.

Επιπλέον, η υδρόλυση επιτρέπει το διαχωρισμό των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, δηλαδή των σφραγισμάτων, τα οποία περιέχουν τοξικό υδράργυρο. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις καύσης των νεκρών στη Βρετανία εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 17% των συνολικών εκπομπών υδραργύρου, επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο.

Η υδρόλυση, εξάλλου, ήδη χρησιμοποιείται στα πτώματα που έχουν δωρηθεί στην επιστήμη, καθώς και για τη διάλυση νεκρών ζώων από φάρμες.

Έχοντας ήδη λάβει το πράσινο φως σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ, η Resomation ελπίζει τώρα να εξασφαλίσει άδεια για τη χρήση της τεχνολογίας και στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η Ελβετίδα βιολόγος Σουζάν Βιγκ-Μάσαγκ περιμένει εδώ και μια δεκαετία να εγκριθεί η δική της μέθοδος της ψυκτοεξάχνωσης.

Το μηχάνημα που ανέπτυξε, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έχει μια είσοδο για το φέρετρο και μια έξοδο από την οποία βγαίνουν τα υπολείμματα της σορού, τα οποία μπορούν να ταφούν σε μικρό βάθος.

Μέσα στο μηχάνημα, η σορός καταψύχεται αρχικά με υγρό άζωτο στους -173 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, η κατεψυγμένη σορός δονείται για να θρυμματιστεί και η παγωμένη σκόνη που προκύπτει εκτίθεται σε συνθήκες χαμηλής πίεσης για να ξηρανθεί (σε συνθήκες χαμηλής πίεσης, ο πάγος μετατρέπεται απευθείας σε υδρατμούς, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εξάχνωση).

Η αποξηραμένη σκόνη περνά μέσα από φίλτρα που απομακρύνει τα σφραγίσματα και άλλα τεχνητά υλικά και καταλήγει σε ένα μικρό βιοδιασπώμενο φέρετρο, έτοιμο για ταφή.

Μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε χοίρους.

Η Βιγκ-Μάσαγκ περιμένει τώρα να εγκριθεί η μέθοδος από την ελβετική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να ψυκτοεξαχνώσει τους νεκρούς γονείς της, οι οποίοι περιμένουν εδώ και καιρό στην κρυοσυντήρηση.
Newsroom ΔΟΛ

''Μετακομίζει'' ο Πανελλήνιος από την Λαμία

"Ευχαριστούμε Λαμία"
Η διοίκηση της ΚΑΕ Πανελλήνιος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Κατοίκους, την Επιχειρηματική Κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λαμίας, καθώς και όλους όσους με οιοδήποτε τρόπο, γενικότερα στήριξαν την παρουσία της ομάδας στην Λαμία, στη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.
Η αποκέντρωση αποτελεί μοναδική διέξοδο για τον επαγγελματικό αθλητισμό της Χώρας και είναι προφανές πως όταν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, ανάλογα εγχειρήματα θα έχουν ασφαλώς μεγαλύτερη απήχηση και διάρκεια.

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Η συλλογή αποδείξεων αποτελεί πατριωτικό μας καθήκον, μας επαναλαμβάνει ξανά και ξανά η κυβέρνηση· πολλοί άλλωστε θυμόμαστε την ατάκα «αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!» πριν από κάμποσα χρόνια…

Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι ο νεοέλληνας δεν είναι ιδιαιτέρως πιστός σε αυτήν του την αγάπη· στην καλύτερη των περιπτώσεων ο έρωτας του είναι πρόσκαιρος κι εξανεμίζεται μόλις μαζέψει τις αποδείξεις που χρειάζεται για να φτάσει το αφορολόγητο όριο. Όμως, η αγάπη (όπως, άλλωστε, και η κηπουρική!) χρειάζεται συνεχή καλλιέργεια και φροντίδα για να παραμείνει ζωντανή!

Αποτελεί, λοιπόν, πρόκληση για το Υπουργείο Οικονομίας να βρει ένα μηχανισμό που θα κρατήσει τη φορολογική αγάπη άσβεστη. Αυτό μπορεί να γίνει μονάχα αν δοθούν κίνητρα σε όλους τους εμπλεκόμενους στο ερωτικό τρίγωνο της φοροδιαφυγής:

• Στον καταναλωτή ώστε να μη σταματήσει να εκδηλώνει την αγάπη του ζητώντας συνεχώς αποδείξεις!
• Στον επαγγελματία που, χρησιμοποιώντας διάφορα θέλγητρα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον καταναλωτή και να τον βάλει στον πειρασμό να μην πάρει απόδειξη, να αναπτύξει δηλαδή ειδύλλιο μαζί του εις βάρος της παλιάς του αγάπης!

• Στο δημόσιο υπάλληλο που, ηθελημένα ή αθέλητα, είτε ενθαρρύνει ή δεν κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σώσει τη νόμιμη αγάπη του καταναλωτή ή να αποτρέψει το παράνομο ειδύλλιο καταναλωτή-επαγγελματία!
Οι πειρασμοί είναι πολλοί και μεγάλοι, έτσι η κυβέρνηση με δημιουργική φαντασία να δημιουργήσει τις συνθήκες μακροημέρευσης της αγάπης!

Για παράδειγμα, μία διάταξη που θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε πελάτη δε λάβει απόδειξη για το προϊόν ή υπηρεσία που πλήρωσε να διεκδικήσει αυτόματα την επιστροφή του ποσού που κατέβαλε μόλις καταγγείλει την παράβαση θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για να καταγγείλει ο καθένας τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Αν, επίσης, έδινε στον κρατικό υπάλληλο ένα 50% επί της δηλωθείσας φοροδιαφυγής, ως μπόνους, θα είχε κι αυτός ένα καλό κίνητρο ώστε να μην σπεύσει βραδέως για να διαπιστώσει την παράβαση.

Τέλος, ο επαγγελματίας θα έχει κάθε λόγο να εκδώσει απόδειξη, αφού θα ήταν άφρονο να ρισκάρει ένα πρόστιμο 150% επί του συνόλου του ποσού που εισέπραξε.

Ένα τέτοιο μοντέλο καθιστά προσοδοφόρο για τον πελάτη να καταγγείλει κάθε περίπτωση που δεν λαμβάνει απόδειξη, αφού προφανώς ο επαγγελματίας δε θα μπορούσε ποτέ να του κάνει έκπτωση 100% για να μην εκδώσει απόδειξη. Δίδοντας κίνητρα στο δημόσιο υπάλληλο, που προφανώς θα έχει όφελος να διακριβώνει τέτοιου είδους φορολογικές παραβάσεις, εξασφαλίζει την άμεση απάντηση στις καταγγελίες (θα μπορούσε η καταγγελία να γίνεται μέσω ενός ενιαίου τηλεφωνικού νούμερου το οποίο θα ειδοποιούσε την οικονομική αστυνομία, το ΣΔΟΕ, την ελληνική αστυνομία, κοκ, κι έτσι ο πρώτος που θα διαπιστώσει την παράβαση θα έπαιρνε το μπόνους!).

Τέλος, ο επαγγελματίας θα γνώριζε ότι μπαίνει σε διπλό κίνδυνο, αφού τόσο ο πελάτης όσο και ο δημόσιος υπάλληλος μπορούν να κερδίσουν εις βάρος του, αν αυτός επιλέξει να μην εκδώσει απόδειξη. Προφανώς αυτή η πρόταση δεν αποσκοπεί στην επιβολή προστίμων αλλά στο να εκμηδενίσει τους λόγους για τους οποίους δεν ζητάμε/δίνουμε/ελέγχουμε για αποδείξεις· όλοι θα είχαν ισχυρά κίνητρα να εκδηλώνουν την αγάπη τους μέσω αποδείξεων!

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής νομοθεσίας, όχι μονάχα σε περιόδους κρίσεις, είναι ο ανορθολογικός τρόπος που νομοθετεί· αυτό ίσως είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που ο πολίτης αναζητεί τρόπους να παρακάμψει τους νόμους. Συχνά υποστηρίζεται ότι αυτό που τελικά χρειάζεται δεν είναι επιπλέον νομοθεσία, αλλά ένας νόμος που να επιβάλλει στους πολίτες την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Προφανώς αυτή η λύση του υπερ-νόμου θα αποδεικνυόταν εξίσου αναποτελεσματική, αφού αν και όλοι οι νόμοι είναι εκ προοιμίου κανονιστικοί, εντούτοις δεν ακολουθούνται· έτσι ο οποιοσδήποτε υπερ-νόμος θα χρειάζεται ένα άλλο υπερ-υπερ-νόμο για να εφαρμοστεί, ο υπερ-υπερ-νόμος θα χρειαζόταν τη θεσμοθέτηση ενός υπερ-υπερ-υπερ-νόμου, κοκ. Όσο διασκεδαστική κι αν ακούγεται (κυρίως ως τιμωρία για τους νομοθέτες μας!) αυτή η εις άπειρον παραγωγή νόμων, πολύ λίγα αποτελέσματα θα είχε.

Αντιθέτως, μια προσέγγιση στο νομοθετείν που αποσκοπεί να πείσει, αντί να επιβάλλει, και παράσχει κίνητρα για την εφαρμογή των νόμων θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική. Είναι ενδιαφέρον ότι ο έλληνας νομοθέτης σπάνια εξηγεί στον πολίτη τη χρησιμότητα του νόμου ή δίνει κίνητρα για την εφαρμογή του· αντίθετα, συνεχίζει να εμμένει στο «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ακολουθούσε τη συμβουλή από τους Νόμους του Πλάτωνα για την χρήση προοιμίων στην νομοθεσία που θα εξηγούσαν την αναγκαιότητα του κάθε συγκεκριμένου νόμου και πείθουν, αντί να εξαναγκάζουν, τον πολίτη στην υπακοή και υιοθέτηση τους;

Και μια μικρή παρατήρηση. Αυτή η πρόταση για τη φορολογία έχει σταλθεί σε εκτενή μορφή στους τέως και νυν υπουργούς οικονομικών, όπως και στο γραφείο του πρωθυπουργό μέσω e-mail (η παρούσα κυβέρνηση προωθεί, άλλωστε το e-gov σε όλες του τις μορφές). Απάντηση, όμως, δε λάβαμε…

Χάρης Πλατανάκης στό tovima.gr

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Συνεδριάζει την Παρασκευή 2-9-2011, στο Δημοτικό κατάστημα και ώρα 11.30, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμιέων, με μοναδικό θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη την κατασκευή χώρου στάθμευσης(Αλύτρωτων Πατρίδων και Καζαντζίδη) και δικτύου στάσεων Mini Bus.

Κοι Δήμαρχε και Αντιδήμαρχε κάντε μία βόλτα από την οδό Ανδρούτσου


Κυριακή 28/8/2011 ώρα 10.25 π.μ
Κε Δήμαρχε, Κε Αντιδήμαρχε Καθαριότητας, αν δεν σας προκαλείται αηδία κάντε μία βόλτα από την Οδό Ανδρούτσου.
Εκτός από τα κόπρανα που διακρίνονται υπάρχει διάχυτη (έντονα ) η μυρωδιά ούρων.
Όπως θα δείτε, οι τουαλέτες κλειδωμένες, ο χώρος βρώμικος και μυρωδάτος , και οι τρεις καθαρίστριες του δήμου μόλις έχουν τελειώσει το καθάρισμα και φεύγουν.Θα μου πείτε ποιο καθάρισμα?, ε τι να κάνουν , αφού δεν ελέγχει κανείς.

Κυριακή 28/8/2011 ώρα 10.24 π.μ
Και μετά βοηθήστε με να καταλάβω και εγώ:
είναι ανεγκεφαλοι αυτοί που κοπρίζουν ή είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο αυτοί που κλειδώνουν τα δημοτικά αποχωρητήρια ολόκληρο το Σαββατοκύριακο;
Ένας αγανακτισμένος κάτοικος


Κυριακή 28/8/2011 ώρα 10.23 π.μ
Κυριακή 28/8/2011 ώρα 10.24 π.μ   
Ενημέρωση της βάσης δεδομένων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Ο τρόπος ενημέρωσης τόσο της βάσης δεδομένων του «Ενιαίου μητρώου εργαζομένων στους δήμους και τις περιφέρειες» όσο και των αριθμοδεικτών αξιολόγησης των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθορίζεται με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Η βάση δεδομένων τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ, με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ (ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
Η βάση δεδομένων τηρείται αρχικά με ειδική διαδικτυακή εφαρμογή και εν συνεχεία μέσω κεντρικού κόμβου διαλειτουργικότητας. Τα πληροφορικά συστήματα των δήμων επικοινωνούν με τη βάση δεδομένων, με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών - διεπαφών (Web Services).
Κατά το χρόνο τήρησης της βάσης με ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, οι υπόχρεοι φορείς καταχωρούν τα στοιχεία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το χρόνο που ορίζεται στην παρούσα. Με την έναρξη λειτουργίας του κόμβου διαλειτουργικότητας, η βάση δεδομένων τροφοδοτείται αυτοματοποιημένα από το πληροφοριακό σύστημα (πρόγραμμα διαχείρισης προσωπικού) των υπόχρεων φορέων, με στοιχεία όπως:
Ατομικά στοιχεία, υπηρεσιακά στοιχεία, στοιχεία βαθμού, στοιχεία τρόπου ένταξης στο φορέα, στοιχεία χρόνου υπηρεσίας και προϋπηρεσίας, μισθολογικά στοιχεία, στοιχεία εκπαίδευσης, στοιχεία αποχώρησης (σύνταξη, απόσπαση σε άλλο φορέα, μετάταξη κ.λπ.).
Για το έκτακτο προσωπικό η απόφαση αναφέρει ότι θα ενσωματωθούν στη βάση συγκεντρωτικά στοιχεία ανά είδος του έκτακτου προσωπικού και επίπεδο εκπαίδευσης.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση.
http://www.aftodioikisi.gr

ΔΩΡΕΑΝ λεωφορεία για τα “Θερμοπύλια 2011”


Σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θερμοπύλια 2011” θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδας προς και από τον χώρο των εκδηλώσεων, στις Θερμοπύλες.Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ώρα 21:00 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00 από την πλατεία Πάρκου (παλιά Εμπορική Τράπεζα) και μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο.

Ο Δήμος Λαμιέων, ευχαριστεί το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Φθ/δας και τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη Χαιρόπουλο για την υποστήριξη των εκδηλώσεων.

Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι, το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων (2,3 & 4 Σεπτεμβρίου) πρωινές και απογευματινές ώρες, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και να παρακολουθήσουν τις διαδραστικές εφαρμογές του Κέντρου.

ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων
Κωνσταντίνος Μουστάκας
lamiareport.gr

Με «διμηνίτες» η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Με «διμηνίτες» επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά που παρατηρούνται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, και αυτό καθώς οι μισθολογικές τους δαπάνες θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει πως δε θα εντάσσονται ο συγκεκριμένες προσλήψεις στον περιορισμό του 50% των συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, με εγκύκλιό της και ημερομηνία 18/8, προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων 2011 προώθησε στην αρμόδια υπουργική επιτροπή τα αιτήματα δήμων για την ικανοποίηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου.
Όμως, μέχρι να να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και στη συνέχεια οι Δήμοι να προκηρύξουν τις θέσεις κρίνεται απαραίτητο προκειμένου από 1/9/11 να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί που έχουν στείλει αιτήματα για έγκριση, να κινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες».

aftodioikisi.gr

Στη δημοσιότητα οι οφειλέτες του Δημοσίου

Στη δημοσιοποίηση ονομάτων φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη σχετική έγκριση που αναμένεται άμεσα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εφόσον οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν προβάλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις για τις οφειλές τους εντός 15 ημερών από την ώρα που θα δώσει το πράσινο φως η Αρχή. Αυτό ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, γι' αυτές τις εταιρείες δεν απαιτείται να ερωτηθεί η αρμόδια Αρχή.
«Οσοι οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ και είναι βεβαιωμένες οφειλές θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται αν δεν υποβάλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις σε 15 μέρες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Στο μεταξύ, τελευταία ευκαιρία έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για την υποβολή φοροδηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου που εστάλη στις εφορίες.
tanea.gr

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Ελληνοφρένεια παντού και για πάντα!

Η Ελληνοφρένεια -η πιο δημοφιλής εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου και για πολλούς συνανθρώπους μας ο μόνος λόγος να ακούσουν ραδιόφωνο -ξεκινάει ξανά την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στη συχνότητα του Real FM 97,8.
Ο Θύμιος Καλαμούκης και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης θα είναι κάθε μέρα -από Δευτέρα έως και Κυριακή- στον αέρα, στις 13:00. Θα είμαστε όλοι εκεί.

Την Δευτέρα θα κάνει πρεμιέρα και το site της Ελληνοφρένειας. Το καθυστέρησαν μερικά χρόνια -επειδή είναι και τεμπελχανάδες-, αλλά θα βρίσκονται επιτέλους και στο διαδίκτυο. Όλη η μοναδική ομάδα της Ελληνοφρένειας, από Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στο ellinofreneia.net.

pitsirikos.net

Ανακυκλώνουμε σκουπίδια για... τα σκουπίδια

Ποιο το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της σκουπιδοχώρας, garbage-land αγγλιστί;
Οταν σ' όλη την Ευρώπη γίνεται διαλογή στην πηγή των οργανικών, στην Ελλάδα διαχωρίζονται μόνο χαρτί, πλαστικό και μέταλλο (και όχι παντού). Θα τα πετάμε όλα μαζί, μετά θα πηγαίνουν σε εργοστάσια επιχειρήσεων σαν του ομίλου Μπόμπολα και στη συνέχεια το απορριμματογενές καύσιμο (RDF ή SRF) το οποίο θα παράγουν θα καταλήγει στη χωματερή χωρίς να χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας!.Και καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα τα τότε κυβερνητικά στελέχη θα πουν στους έλληνες υπηκόους πως -λόγω λαθών στον αρχικό σχεδιασμό- είναι αναπόφευκτη η δημιουργία πανάκριβων ειδικών μονάδων αποτέφρωσης των εν λόγω ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι επιστήμονες πάντως είχαν προειδοποιήσει. Τον Φεβρουάριο του 2010 σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων οι καθηγητές στο ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης και Ελευθέριος Ιακώβου ρωτούσαν αν «αξίζει τον "κόπο" να δημιουργηθούν πρώτα εργοστάσια μηχανικής βιολογικής ανακύκλωσης και μετά μονάδες μαζικής καύσης για την αποτέφρωση των RDF/SRF, επειδή έχει υπερεκτιμηθεί η πιθανή ζήτηση από τις βιομηχανίες».

Παράλληλα εξήγησαν πως «στη Γερμανία οι παραγόμενες ποσότητες RDF και SRF είναι μεγαλύτερες από τις ζητούμενες και προς το παρόν "αποθηκεύονται" μέχρι να κατασκευαστούν νέες μονάδες μαζικής καύσης για την αποτέφρωσή τους». Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όμως, η Γερμανία δεν πρόκειται να βασίσει το σύνολο της διαχείρισης των σκουπιδιών της στη μηχανική βιολογική επεξεργασία, πόσω μάλλον στη βιολογική ξήρανση.

Εκεί ο κεντρικός άξονας είναι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (με ξεχωριστό κάδο για τα οργανικά), η κομποστοποίηση και η καύση. Εδώ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν βρίσκουν έναν μπλε κάδο στον δρόμο που μένουν, αλλά η πολιτεία ετοιμάζει τη δημιουργία εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης στα Ανω Λιόσια, δυναμικότητας 700.000 τόνων που θα παράγει το λιγότερο 250.000 τόνους RDF τον χρόνο.

Θα καταλήξει και αυτό στη χωματερή; Σε μία ακόμη επιστημονική μελέτη -αυτή τη φορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)- μαθαίνουμε πώς «σε περίπτωση παραγωγής RDF, τα ζυμώσιμα υλικά οδηγούνται προς κομποστοποίηση, αλλά λόγω της κακής ποιότητάς του, καθώς προέρχεται από σύμμεικτα απόβλητα, δεν έχει εμπορική αξία και καταλήγει να διατίθεται σε ΧΥΤΑ».

Η έρευνα του ΤΕΕ παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2010 και ονομάζεται «Αξιοποίηση Αστικών Στερεών Αποβλήτων από την ενεργειακή σκοπιά και οι προοπτικές εφαρμογής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Η ομάδα εργασίας αποτελούνταν από τον χημικό μηχανικό Ι. Κατσανεβάκη και τους μηχανολόγους μηχανικούς Α. Μαλαμάκη, Γ. Περκουλίδη και Θ. Τσατσαρέλη.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα απορριμματογενή καύσιμα RDF (SRF στη βιολογική ξήρανση) «δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανιών ή λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού λόγω των απαιτούμενων αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών και τοπικών κοινωνικών αντιδράσεων, οπότε απαιτείται η κατασκευή μονάδων αποκλειστικής αποτέφρωσής τους».

Επίσης αναφέρουν πως μόνο σε Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία λειτουργούν μονάδες αποκλειστικής αποτέφρωσης RDF. Εγκαταστάσεις που στην Πορτογαλία κρίθηκαν απαραίτητες να κατασκευαστούν παράλληλα με τα εργοστάσια βιολογικής μηχανικής επεξεργασίας.

Στη μελέτη τονίζεται πως ένα δεύτερο μειονέκτημα της επιλογής της παραγωγής και αποτέφρωσης απορριμματογενών καυσίμων είναι το αυξημένο κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος των μονάδων. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία η παραγωγή του RDF δεν θα θεωρείται οικονομικά βιώσιμη χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις για τη λειτουργία της ή αν δεν καλύπτει το κόστος αυτό ο χρήστης των υπηρεσιών (ΟΤΑ, πολίτες και παραγωγοί).

Το σίγουρο είναι ότι θα ανέβει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών (πάνω από τα 150 ευρώ ο τόνος). Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μας λέει: «Πιθανόν να εξασθενίσει κι άλλο η ανακύκλωση που υπάρχει και να μην ξεκινήσει η -θεμελιώδους σημασίας- διαλογή στην πηγή των οργανικών που θεωρείται βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βέλτιστης ποιότητας κομπόστ (για αγροτική χρήση βρώσιμων προϊόντων) και πάνω απ' όλα θα βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία των εργοστασίων που υπάρχουν και αυτών που πρόκειται να δημιουργηθούν».
enet.gr

Διακοπή καπνίσματος, ποτέ δεν είναι αργά!

Όσο νωρίτερα σταματά κάποιος το κάπνισμα τόσο περισσότερα χρόνια ζωής κερδίζει στο μέλλον , αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα. Ακόμη και ένας καπνιστής που θα διακόψει το κάπνισμα στα 40 του χρόνια κερδίζχει 9 επιπλέον χρόνια καλής ζωής. Η βοήθεια που μπορεί να δεχτεί από τον σύντροφο ή τη συντροφό του ένας εξαρτημένος καπνιστής, που βρίσκεται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, για να κόψει το κάπνισμα, είναι πολύ πιο σημαντική απ' ότι από τον γιατρό του.

Ακόμα και ο ρόλος της νοσοκόμας στην προσπάθειά του αυτή, μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός από αυτόν του γιατρού, υποστηρίζουν ερευνητές από το βασιλικό κολέγιο του Λονδίνου, που παρουσίασαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποτελέσματα μελέτης που έγινε στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και έδειξε οτι ο άνθρωπος που βίσκεται πιο κοντά σ' έναν καπνιστή, ακόμα και αν είναι ο ίδιος καπνιστής, αλλά και οι νοσοκόμες που μπορεί να τον συναντούν για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το καπνισμα είναι οι πιο αποτελεσματικόι συμπαραστάτες του στην προσπάθεια να διακόψει το κάπνισμα.

Ο καθηγητής Ν.Γουντ που παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, τόνισε ότι 90% όσων βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και ακολουθούν θεραπείες για μείωση των παραγόντων κινδύνου (υπέρταση , χοληστερόλη κ.α), εξακολουθούν να καπνίζουν. Μάλιστα οι περισσότεροι λένε ότι ο γιατρός τους συμβούλευσε να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά δεν τους βοήθησε ουσιαστικά να το πετύχουν.

Ανησυχητικό χαρακτήρισαν οι ερευνητές το έυρημα, ότι περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν, ένα χρόνο μετά από σοβαρό εμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστησαν, παρότι όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ένας μέσος καπνιστής πεθαίνει, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια νεώτερος από ένα μη καπνιστή.

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον Ν.Γούντ είναι ότι, εάν κάποιος κόψει το τσιγάρο στα 50 , δεκαπέντε χρόνια μετά, είναι σα να μην έχει καπνίσει ποτέ! Ο βρετανός ερευνητής εξήγησε οτι όσο νωρίτερα σταματά κάποιος αυτή την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερα χρόνια ζωής κερδίζει και ανέφερε ότι αν κάποιος σταματήσει να καπνίζει στα 60,50,40, 30 κερδίζει αντιστοιχα 3,6,9 και 10 επιπλέον χρονια καλής ζωής.
http://www.ethnos.gr

Τοξικά στο σπίτι, βρίσκονται παντού!

Greenpeace Hellas
Είναι αναρίθμητες, αόρατες και συχνά άοσμες. Πολλές απ' αυτές τις ουσίες όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μιλάμε φυσικά για τις χημικές ουσίες που συνθέτουν τα χιλιάδες καταναλωτικά αγαθά που έχουμε στο σπίτι μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ένα σύγχρονο σπίτι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα εργαστήριο χημείας. Δεν είναι φυσικά όλες οι χημικές ουσίες επικίνδυνες. Κάποιες όμως, όχι μόνο είναι επικίνδυνες, αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα προϊόντα που καταναλώνουμε, μιας και υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει, ενδεικτικά και μόνο, κάποιες από τις τοξικές και επικίνδυνες ουσίες που πιθανώς φέραμε στο σπίτι μας αγοράζοντας κάποιο προϊόν.

Προϊόν, και  μερικές επικίνδυνες ουσίες που ενδεχομένως περιέχονται
Αθλητικά παπούτσια Φθαλικές ενώσεις, οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου
Απορρυπαντικά – καθαριστικά πιάτων Μοσχοξυλένιο (musk), triclosan
Απορρυπαντικά ρούχων Φωσφορικά άλατα, φθαλικές ενώσεις, μοσχοξυλένιο
Αποσμητικά χώρου Φθαλικές ενώσεις, μοσχοξυλένιο
Αρώματα Φθαλικές ενώσεις, μοσχοξυλένιο
Αφρός και gel ξυρίσματος Φθαλικές ενώσεις, οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, μοσχοξυλένιο
Έπιπλα Φορμαλδεΰδη, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες
Καθαριστικά Χλώριο, ενεανυλφαινόλες, ενδοκρινικοί διαταράκτες, φθαλικές ενώσεις, μοσχοξυλένιο, triclosan
Καλλυντικά Φθαλικές ενώσεις, triclosan, οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου
Κινητά τηλέφωνα Βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες, φθαλικές ενώσεις
Κραγιόν Φθαλικές ενώσεις, τοξικά μέταλλα
Κρέμες σώματος Φθαλικές ενώσεις
Οδοντόκρεμες Triclosan
Παιχνίδια Φθαλικές ενώσεις
Πιτζάμες Φθαλικές ενώσεις, ενεανυλφαινόλες
Πλαστικά Φθαλικές ενώσεις, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσεις, τοξικά μέταλλα, βιοκτόνα
Ρούχα από το καθαριστήριο Υπερχλωροαιθυλένιο (PERC)
Σαμπουάν Φθαλικές ενώσεις, μοσχοξυλένιο
Σεντόνια Οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες
Στρώματα Οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, φθαλικές ενώσεις, ενδοκρινικοί διαταράκτες
Τηλεοράσεις Βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες
Υπολογιστές Βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης
Χαλιά – μοκέτες Φορμαλδεΰδη, πτητικές οργανικές ενώσεις, οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες
Χρώματα Ενεανυλφαινόλες, ενδοκρινικοί διαταράκτες, τοξικά μέταλλα, χλωριωμένες παραφίνες
Για να μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις αυτών των ουσιών και τα προϊόντα που τις περιέχουν, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: The chemical house(greenpeace) καθώς και τη σελίδα Safer Products.
Μερικοί απλοί τρόποι για να μειώσετε τους κινδύνους


Επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν το προϊόν που επιθυμείτε να αγοράσετε περιέχει κάποια επικίνδυνα συστατικά, ακολουθήστε κάποιους βασικούς κανόνες:

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και προϊόντων που περιέχουν χλώριο.
Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με ‘αντιβακτηριακή' δράση (ακόμη κι όταν δεν αναγράφουν τι ουσίες περιέχουν). Όπως έδειξαν σχετικές μελέτες, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με άλλα προϊόντα.
Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν triclosan.
Αποφύγετε τη χρήση οικιακών εντομοκτόνων.
Αποφύγετε τα προϊόντα βινυλίου (PVC).
Επιλέξτε φυσικά χρώματα ή προϊόντα που φέρουν κάποια οικολογική σήμανση.
Αερίζετε καλά το χώρο σας.
Πώς θα αποφύγω τα εντομοκτόνα;


Μην υπερβάλλετε. ∆ύο-τρία έντομα στο σπίτι δεν αποτελούν εισβολή.
Μπορείτε να αποφύγετε την παρουσία εντόμων τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας: μην αφήνετε εκτεθιµένα τρόφιμα, κλείστε τις χαραμάδες, αερίζετε καλά τα ντουλάπια κ.ά.
Σε περίπτωση που εμφανισθούν έντομα, χρησιμοποιήστε γλάστρες µε φυτά που τα απωθούν (όπως, για παράδειγμα, ο βασιλικός, που απωθεί τις μύγες και τα κουνούπια).
Πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των εντόμων μπορείτε επίσης να έχετε από εκχυλίσματα φυτών όπως φτέρη, πολυκόµπι, στεκούλι, µελισσόχορτο, χαµοµήλι κ.ά. Όλα αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται µε επιτυχία στις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας. Θα τα βρείτε συνήθως σε καταστήματα που πωλούν βότανα.
Για την καταπολέμηση του σκώρου, τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τη φυσική λεβάντα.

Ποιές επιχειρήσεις εξαπατούσαν τους καταναλωτές!

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παραβάσεις κατά καταναλωτών
Πρόστιμα συνολικού ύψους 313.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 38 επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων δύο τράπεζες και μια ενεργειακή εταιρεία- με αποφάσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ι. Κουτσούκου και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, Δ. Σπυράκου, μετά από τη διερεύνηση καταγγελιών και αυτεπάγγελτους ελέγχους, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών».

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, για χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών, για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών προϊόντων, για παράβαση από ινστιτούτα αδυνατίσματος της νομοθεσίας για τις συμβάσεις που συνάπτουν με καταναλωτές κ.ά.

Ειδικότερα, με τις παραπάνω αποφάσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα πρόστιμα:

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, επιβλήθηκαν πρόστιμα:

-40.000 ευρώ στην ENERGA POWER TRADING για χρήση παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής κατά την παρουσίαση των προσφερόμενων προγραμμάτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορούσε διαφημίσεις ή ανακοινώσεις της εταιρείας για εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, δίχως να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι ουσιώδεις όροι για την επίτευξη της οικονομίας.

-30.000 ευρώ στην τράπεζα MILLENNIUM για τη χρήση καταχρηστικού όρου, σύμφωνα με τον οποίο χρέωνε τους πελάτες της, κατόχους πιστωτικών καρτών της, με το ποσόν των 0,30 ευρώ όταν πλήρωναν την οφειλή τους προς αυτή στα ταμεία της τράπεζας και όχι μέσω ΑΤΜ.

-18.000 ευρώ στην CREDICOM CONSUMER FINANCE για χρήση παραπλανητικής πρακτικής κατά την προώθηση πιστωτικής κάρτας στο καταναλωτικό κοινό.

-8.000 και 3.000 ευρώ στις CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε. για παραπλάνηση ως προς το κόστος προϊόντος.

-15.000 ευρώ στη MY SWISS ILEKTROLLA-ΦΡΑΝΚ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΦΡΑΝΤΣΑΙΖ ΕΠΕ για χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών κατά τη διαφήμιση και πώληση συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας.

-Στις LIMONE 2 ΕΠΕ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ Α.Ε., ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., PALATINO ΣΙΝΟΓΕΩΡΓΟΥ ΙΟΥΛΙΑ συζ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, GNG GROUP ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΠΕ, JUMBO AEE, ALOUETTE A.E, ΝΙΚΟΛΕΤΟΥ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ πρόστιμα συνολικού ύψους 38.000 ευρώ επειδή διέθεταν στην αγορά παιδικά ενδύματα, τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφαλείας. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από αρμόδια κλιμάκια των Νομαρχιών.

-Στις FEX A.E., GIVING ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, PALL FARM ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΛΑΠΠΑΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΕΣ, ONE GRAPHICS ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ, GUO WEIFENG ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ, ΦΟ ΜΠΙΖΟΥ, ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, LI JUN HUANG ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΕΙΔΗ, ROLLING INTERNATIONAL ΚΟΛΩΚΑΣ ΠΕΤ. & ΣΙΑ, SUN MAOHUA & ΣΙΑ Ε.Ε. και T. MHΤΡΑΚΟΥΔΗ & ΣΙΑ Ε.Ε. πρόστιμα συνολικού ύψους 117.500 ευρώ επειδή διέθεταν στην αγορά μη ασφαλείς αναπτήρες.

-Σε βάρος επτά εταιρειών παραγωγής και εμπορίας χημικών προϊόντων (MEDICARE ABEE-ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑ. ΕΠΕ-EUROPEWAY ΕΠΕ, ΑΣΤΟΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΤΡΟΦΟΡΟΗ-ΚΟΛΥΜΠΑΤΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΟΡΥ ΕΠΕ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΚΑΣ-OLYMPIC CHEMICALS, ΧΩΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-HOL CHEM) επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 13.000 ευρώ επειδή δε συμμορφώθηκαν με αποφάσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους περί απόσυρσης των χημικών προϊόντων που διέθεταν στην αγορά.

-10.000 ευρώ στην IDEA CASA-ΟΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΕ, επειδή κατά την πώληση προϊόντων από απόσταση εισέπραττε προκαταβολή πριν την παράδοση των προϊόντων.

-Σε βάρος πέντε κέντρων αισθητικής και ινστιτούτων αδυνατίσματος (ΕΨΙΛΟΝ ΕΨΙΛΟΝ ΕΠΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΕΛΕΒΑ ΕΠΕ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΕΨΙΛΟΝ ΕΨΙΛΟΝ ΕΠΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΕΛΕΒΑ ΕΠΕ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑ και ΕΛΕΒΑ ΕΠΕ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ) επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ για παράβαση των διατάξεων της ΥΑ Ζ1-1262/2007 που ρυθμίζουν τον τύπο και τις συμβάσεις που συνάπτουν οι καταναλωτές με μονάδες αδυνατίσματος και γυμναστήρια (μη αναγραφή του όρου σύμβαση κ.α..)

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ι. Κουτσούκος, δήλωσε: «Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναπτύσσει τη συνεχή παρουσία της στην εποπτεία της αγοράς και οργανώνει προγράμματα ελέγχου σε ένα ευρύτατο πλέον κύκλο προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την προστασία της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου για την ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες και εξουσίες ελέγχου της γενικής γραμματείας».

kathimerini.gr και enet.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ράμπο παρεμπορίου» από τα επιμελητήρια

Θα διενεργούν ελέγχους εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής των προϊόντων-«μαϊμού». Την αναχαίτιση του παρεμπορίου, που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις με τζίρο περίπου 25 δισ. ευρώ το χρόνο, θα επιχειρήσουν από το τέλος του έτους και ιδιώτες, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από τα κατά τόπους επιμελητήρια και θα διενεργούν ελέγχους εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής των προϊόντων - μαϊμού. Οπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «ανέλαβα την υποχρέωση και πολύ σύντομα θα έχουμε μία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία πρόκειται να βάλουμε κι άλλους «παίκτες» σε αυτό το παιχνίδι, ώστε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του παρεμπορίου.
Ηδη έχουμε ξεκινήσει την εκτέλεση ενός προγράμματος, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος στη βάση του. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο και θα καταγράψουμε τις αποθήκες και τους χώρους συγκέντρωσης των παράνομων εμπορευμάτων».
Ομάδα
Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής ομάδας από την Ελληνική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ για τη διενέργεια ελέγχων και εξήγγειλε ότι άμεσα θα υπάρξει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να μην αγοράζουν προϊόντα του παρεμπορίου.
Ενδεικτικά και στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης φορέων της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Ανάπτυξης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αστυνομίας της πόλης στον τομέα της πάταξης του παρεμπορίου. Ετσι, από τις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκαν 991 κατασχέσεις προϊόντων - μαϊμού, τα οποία καταστράφηκαν, ενώ στο κέντρο της πόλης ανακαλύφθηκε μεγάλη αποθήκη με είδη παράνομου εμπορίου.
«Περιμένουμε να γίνει η ρύθμιση στο τέλος του έτους, να πάρουμε τις αρμοδιότητες και να προσλάβουμε πέντε με έξι άτομα, τα οποία θα ασχολούνται καθημερινά μόνο με τους ελέγχους για το παρεμπόριο, έχοντας παράλληλα και εκτελεστική ικανότητα, ώστε να μπορούν να ψεκάζουν με σπρέι και να καταστρέφουν τα προϊόντα ή να τα μεταφέρουν στις αποθήκες», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.
Μετανάστες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κ. Χαντζαρίδης, σημείωσε πως το παρεμπόριο συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και ζήτησε να καθιερωθούν έλεγχοι με σκάνερ εμπορευμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τη δημιουργία ενός ειδικού γραφείου, το οποίο θα συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ και την Αστυνομία και θα δέχεται καταγγελίες από καταναλωτές και εμπόρους για ανάλογα προϊόντα πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δ. Λακασάς.
http://www.imerisia.gr

Να αποδοθεί άμεσα ο αιγιαλός στους πολίτες

“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
http://maliakos-sos.blogspot.com
maliakos-sos@gmail.com

Ζητούμε το αυτονόητο: να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί Αιγιαλού

Με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS» και παρουσία του Αντιδημάρχου Στυλίδας κ. Χρονόπουλου πραγματοποιήθηκε ένα οδοιπορικό κατά μήκος της ακτής από την περιοχή του οικισμού των Μελισσίων Στυλίδας και ανατολικά, μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, αλλά και στην περιοχή ΚΑΑΥ Καραβομύλου.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ο αιγιαλός στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καταπατημένος ή ανύπαρκτος. Μπάζα, σκουπίδια, πάσης φύσεως τεχνικά εμπόδια και παράνομες περιφράξεις εμποδίζουν τον πολίτη να βαδίσει κατά μήκος της ακτής και να έχει πρόσβαση στον αιγιαλό αλλά και στη θάλασσα .

Η αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ατιμωρησία, τα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» κάποιων επί του αιγιαλού, που ξεχνούν ότι πρόκειται για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ ΕΚΤΑΣΗ και αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, σ’ αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Φθιώτιδας, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα όπου η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ έγινε ΔΙΚΑΙΩΜΑ, που για να αποκατασταθεί χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση.

Να πάψουν οι δικαιολογίες για διάσπαρτες αρμοδιότητες σε Δήμους - Περιφέρεια - Κτηματική Υπηρεσία. Να αποδοθεί άμεσα η ΠΡΟΣΒΑΣΗ και ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ στους πολίτες.

Καλούμε το Δήμο Στυλίδας να πάρει την πρωτοβουλία για μια ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, να κάνουν αυτοψία για να διαπιστώσουν τις παρανομίες και να δώσουν ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ χωρίς ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Για την αποκατάσταση του Αιγιαλού δεν χρειάζονται χρήματα, ούτε από το Δήμο ούτε από την Δημόσια Διοίκηση. Χρειάζεται όμως να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή της Νομοθεσίας.

Ελεύθερες ακτές, προσβάσιμες σε όλους, είναι το μήνυμά μας
Γιατί ελεύθερες ακτές σημαίνει πολιτισμός, πρόοδος και ευημερία.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα 6974472485
Παπαλέξη Ιουλιέττα Μαρίνι Στυλίδας 6939047462
Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος 6976562635
Σταμέλλος Στέφανος Λαμία 6977261256
Φούντας Πάρης Λαμία 6932269378

Πανελλαδικές 2011: Δείτε τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακοινώθηκαν σήμερα στις 8 το πρωί τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από το πρωί της ίδιας μέρας να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων , (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κλπ. Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα "διαβάζουν" τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το "διάβασμα" των βάσεων.

Σημειώνεται ότι παρατηρείται η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, στις φετινές βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πτώση εκατοντάδων μορίων σημειώνουν ακόμη και οι περιζήτητες ιατρικές και νομικές σχολές, που βρίσκονται σε κεντρικά Πανεπιστήμια. Το σύνολο των σχολών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παρατηρούνται πτώσεις των βάσεων που αγγίζουν και ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ιατρική σχολή Θράκης έπεσε 642 μόρια και διαμορφώθηκε η βάση της στα 18.369 μόρια. Η μόνη ιατρική σχολή που έμεινε σε επίπεδα πάνω από 19.000 μόρια είναι της Αθήνας και εκεί η βάση έπεσε σε σχέση με πέρυσι 300 μόρια , φτάνοντας στα 19.153.

Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια και έφτασε στα 18.608 μόρια, ενω στη Θεσσαλονίκη η ίδια σχολή έπεσε 311 μόρια και έφτασε τα 18.449. Εντυπωσιακή είναι η πτώση των βάσεων στα Τμήμα των Πολυτεχνείων, που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2.000 μόρια. Συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων Περιβάλλοντος Θράκης, έπεσε κατά 2.658 μόρια (βάση 14.533). Το Τμήμα πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που είναι απο τα περιζήτητα τμήματα η βάση έπεσε 758 μόρια 18.483. Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Πολυτεχνείου έπεσε κατά 598 μόρια και έφτασε τα 21.715, ενώ η αντίστοιχη σχολή στο Βόλο, έπεσε 1246 μόρια και έφτασε 20.2003. Επίσης μεγάλες πτώσεις παρατηρούνται και στα παιδαγωγικά τμήματα όπου στην Αθηνα το Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσε κατά 744 μόρια και η βάση έφτασε 17.806. Το Παιδαγωγικό Τμήμα στη Ρόδο έπεσε κατά 2068 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 15.247.

Στα ΤΕΙ θεαματικές είναι οι πτώσεις των περισσοτέρων σχολών, ωστόσο υπάρχουν και θεαματικές άνοδοι σε σχολές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα 7.000 μόρια, αλλά είναι σχολές με χαμηλή ζήτηση.

Σχολές, όπως η Λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , έπεσε κατά 1.868 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 12.292.

Υπάρχουν όμως τμήματα με εντυπωσιακές ανόδους, όπως το Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου που ανέβηκε κατά 5.710 μόρια και διαμορφώθηκε στα 6.710 μόρια, δηλαδή είναι κάτω από τη βάση.

Η σχολή με την μεγαλύτερη άνοδο είναι Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια και η σχολή με την μεγαλύτερη πτώση είναι Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου που έπεσε κατά 3.673.

Βαθμολογία υποψηφίων Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικού Λυκείου 2011

Βαθμολογία υποψηφίων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικού Λυκείου 2011

Βαθμολογία υποψηφίων Πανελληνίων Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. (Α) και ΕΠΑ.Λ. (Β) 2011

Βαθμολογία υποψηφίων Ειδικών Μαθημάτων έτους 2011

Βαθμός επίδοσης υποψηφίων στις Πρακτικές Δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ 2011

Υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών,των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
http://www.express.gr

Μικρασιατικές Αναμνήσεις 2011: Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης»,μας προσκαλεί σ τις εκδηλώσεις «Μικρασιατικές Αναμνήσεις 2011» στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Νέα Μαγνησία. όπως ανεφέρουν στο Δελτίο Τύπου: Πέρασαν 89 χρόνια από τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1922 που μπορεί να ξεθώριασαν την αμεσότητα των γεγονότων αλλά που είναι πολύ λίγα για να σβήσουν από την μνήμη μας τα γεγονότα που προκάλεσαν την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής και την βίαιη απομάκρυνση του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις τρισχιλιόχρονες πατρογονικές του ρίζες. Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιούνται για πέμπτη συνεχή χρονιά, καταξιώνουν την Ένωση Μικρασιατών Λαμίας ως φορέα εκπροσώπησης όλων εκείνων των συμπατριωτών μας, που οι πρόγονοί τους, πριν από 89 χρόνια υποχρεώθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες, να αποδεκατισθούν και τελικά ως πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην περιοχή της Λαμίας και αρκετοί απ’ αυτούς από το 1927 και μετά, στην προσφυγική συνοικία της πόλης μας, την ΝΕΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου Ώρα: 20:30
 Λαογραφική παράσταση Καραγκιόζη

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου Ώρα: 20:30
 Μικρασιατικοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων:
• Εργαστήρι Πολιτισμού
• Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπερχειάδας
• Ένωση Μικρασιατών Λαμίας
 Μικρασιατικό Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα και τους ερμηνευτές Μάνο ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗ και Ανδριάννα ΜΟΚΑ.


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 07:00
 Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, Ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ. κ. Νικολάου και ομιλία για τον Μαρτυρικό Θάνατο του Χρυσοστόμου.

Ώρα: 20:30
 Αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Ιεράρχη της:
«Η Σμύρνη κάποτε – Ο Χρυσόστομος Σμύρνης – Η καταστροφή της Σμύρνης»
Συμμετέχει η χορωδία του συλλόγου μας, με χοράρχη τον κύριο Ανδρέα Ιωακείμ και η ορχήστρα της σχολής «ΕΝ’ ΩΔΑΙΣ».
 Ομιλία με θέμα « Η Σμύρνη» από τον πρόεδρο της Ένώσης Σμυρναίων, κύριο Ευάγγελο Τσίρκα.
Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και με την συμβολή της Ενώσεως Σμυρναίων και της Ιωνικής Εστίας Θεσ/νίκης.
(Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει την ίδια ώρα και ημέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, στην οδό Λεωνίδου 11).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
lamiareport.gr

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Βάσεις απίστευτα χαμηλές σε βαθμό εξευτελιστικό στην Ειδική Κατηγορία των Πολυτέκνων .


Ο τεράστιος αριθμός θέσεων που δόθηκαν στη κατηγορία των πολυτέκνων διαμόρφωσε βάσεις απίστευτα χαμηλές σε βαθμό εξευτελιστικό.
Διαβάστε το παραπάνω πίνακα και θα να ανατριχιάσετε !
http://didefth.gr/kesyp/wp-content/uploads/baseis_comp_2011.pdf
Περνάει Μαθηματικός άνθρωπος που έγραψε 0 (μηδέν) Μαθηματικά!
Περνάει Φιλόλογος άνθρωπος που έγραψε 0 (μηδέν) στα Αρχαία!
Μερικά παραδείγματα με βαθμό εισαγωγής 5 και κάτω:
ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 5057
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 4388
ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 3564
ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 3326
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 2664
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2608
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 1885
Το άριστα στις παραπάνω περιπτώσεις είναι το 20.000.
Η κατάργηση οποιαδήποτε φράγματος εισαγωγής πέρσι με το 10% και φέτος με τους Πολύτεκνους γελοιοποίησε το θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
....

«Προσοχή. Η σάτιρα ενοχλεί μητροπολίτες»

Ακόμη μία παρέμβαση από ιεράρχη που επιχειρεί να αποκλείσει θεατρική παράσταση από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με το πρόσχημα ότι περιέχει «βλάσφημα κείμενα» .Η θεατρική σάτιρα φαίνεται να ενοχλεί μερίδα του εκκλησιαστικού κόσμου. Στο στόχαστρο των μητροπολιτών Εδέσσης, Ξάνθης και Πατρών βρέθηκε αυτή τη φορά το έργο «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, το οποίο ύστερα από μια χειμερινή σεζόν παραστάσεων στην Αθήνα (θα συνεχίσει και την επόμενη θεατρική σεζόν) είναι σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, χωρίς πάντως να έχει προκληθεί το παραμικρό με τις προηγούμενες 36 παραστάσεις σε συνολικά 24 πόλεις. Το έργο «πατάει» στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και οι δημιουργοί του στηλιτεύουν με ισχυρή δόση χιούμορ «τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την "ευλογημένη" απάτη», όπως αναφέρεται.
Η σάτιρα, ορμώμενη από μια υπαρκτή υπόθεση, φαίνεται ότι ενόχλησε τους ιεράρχες. Η μητρόπολη Πατρών με παρέμβασή της ζήτησε από τον δήμο της πόλης να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου παραστάσεις του έργου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ, ενώ λέγεται πως μερίδα πιστών ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις έξω από τον αρχαιολογικό χώρο εκείνες τις ημέρες.
Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα από την αντίδραση της μητρόπολης Ξάνθης, η οποία εμφανίστηκε αντίθετη με την παρουσίαση του έργου στην πόλη. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ των άλλων ισχυριζόταν πως «εάν στην Ελλάδα παρουσιάζονται τέτοιου είδους έργα που ειρωνεύονται τα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας και υπάρχουν χριστιανοί Ελληνες που πληρώνουν για να χειροκροτήσουν, να ψυχαγωγηθούν, αυτό είναι κατάντημα».
«Είναι απαράδεκτο χριστιανοί ορθόδοξοι να επισκέπτονται τα μοναστήρια και παράλληλα να πληρώνουν εισιτήριο για να δουν τη συγκεκριμένη παράσταση και να χειροκροτούν τα ανόσια», υποστήριζε σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η μητρόπολη. Ο κόσμος που είχε γεμίσει το θέατρο επικροτούσε με το χειροκρότημά του τη σάτιρα, ανέφεραν από την πλευρά τους συντελεστές της παράστασης. «Δεν σατιρίζουμε την πίστη αλλά την Εκκλησία και τα έκτροπά της, τα οποία αποκαλύπτονται όλο και πιο συχνά στην εποχή μας», ανέφερε στα «ΝΕΑ» η Χρύσα Ρώπα που πρωταγωνιστεί στα «Κορίτσια με τα μαύρα», μαζί με τις Χρυσούλα Διαβάτη, Ελένη Καστάνη, Σοφία Μουτίδου και τον Σωτήρη Καλυβάτση.
«Το χιούμορ πάντα στηρίζεται σε μια δραματική κατάσταση και το γέλιο που προκαλεί μας λυτρώνει», τόνιζε η ηθοποιός. «Είναι δηλαδή διάλειμμα στον πόνο μας. Δεν αισθανόμαστε ότι προσβάλλουμε κανέναν». Και προβληματιζόταν. «Αυτό το Τίμιο Ξύλο που πουλιέται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια γιατί δεν προσβάλλει την Εκκλησία ώστε να απαγορεύσει στους πιστούς να το αγοράζουν», απορούσε.
«Η Εκκλησία είναι θεσμός που αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν σε παραβατικές πράξεις και αυτές καυτηριάζουμε μέσα από την κωμωδία στο συγκεκριμένο έργο. Oποιος όμως θρησκευτικός ταγός ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν παραβατικές ενέργειες της Εκκλησίας ανήκει στη σφαίρα της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού» ανέφεραν οι συγγραφείς Αλέξανδρος Ρήγας - Δημήτρης Αποστόλου και κατέληγαν: «Aς ανάψουν τις πυρές οι άρχοντες της Εκκλησίας να μπούμε όλοι εμείς μέσα και ας ανακράξουμε "ευτυχισμένο το 1967"».
tanea.gr

Ασβέστιο: απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη!

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί καθημερινά;
Ποιες είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου; Πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό του -τώρα αλλά και στο μέλλον;


Ποια είναι τα οφέλη του ασβεστίου;
Το ασβέστιο είναι μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Αποτελεί το δομικό συστατικό των οστών και κρίνεται απαραίτητο στη διατροφή τους, ώστε να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη. Η συμβολή του, όμως, στην καλή υγεία δεν περιορίζεται εκεί. Επιπλέον, χαρίζει στα παιδιά γερά δόντια, βοηθάει στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση.

Τι λένε τα στοιχεία;
Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν καθημερινά αρκετό ασβέστιο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 1 κορίτσι στα 10 και μόνο 1 αγόρι στα 4, ηλικίας 9 έως 13 ετών, λαμβάνουν ποσότητες ασβεστίου ίσες ή μεγαλύτερες απ’ αυτές που απαιτεί ο οργανισμός τους.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι έχει τεράστια σημασία η κατανάλωση ασβεστίου στις ηλικίες από 11 έως 15 ετών, λόγω της κρίσιμης αύξησης της οστικής μάζας που παρατηρείται σε αυτήν τη φάση της ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά άνω των 9 ετών και οι έφηβοι χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο ασβέστιο απ’ ό,τι τα παιδιά κάτω των 9 ετών.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί;
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι’ αυτό και οι γονείς χρειάζεται να φροντίζουν ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών τους.

Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
 • 4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο)
 • 2 ποτήρια γάλα και 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο)
 • 1 ποτήρι γάλα + 1 κεσεδάκι γιαούρτι + λίγο τυρί.

Δεν αρκεί...
Δεν αρκεί το παιδί να λαμβάνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει να αφομοιώνεται σωστά και από τον οργανισμό του. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όμως τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι’ αυτόν τον λόγο, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως, με τις βιταμίνες αυτές.

Ασπίδα για την οστεοπόρωση
Η ορθή ανάπτυξη των οστών στην παιδική ηλικία έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η περισσότερη οστική μάζα που θα υπάρχει στην ενήλικη ζωή δημιουργείται στις ηλικίες από 9 έως 19 ετών. Μεταξύ 11 και 15 ετών, τα παιδιά δημιουργούν περισσότερο από 25% της οστικής μάζας που θα έχουν ως ενήλικες. Μέχρι που θα συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, γύρω στα 17, θα έχει δημιουργηθεί περίπου το 90% της ενήλικης οστικής μάζας τους. Μετά την εφηβεία, ο σκελετός συνεχίζει να αυξάνει σε πυκνότητα μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών. Αν ένα άτομο δεν επιτύχει τη βέλτιστη οστική πυκνότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάσχει μελλοντικά από οστεοπόρωση.

Η Μαριέττα Μιχαήλ Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο tlife

Ο Τσαρλς Μουρ για τις θάλασσες από πλαστικό

Ο καπετάνιος Τσάρλς Μουρ του Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών Algalita ανακάλυψε πρώτος τη Μεγάλη Σκουπιδοπεριοχή του Ειρηνικού (Ωκεανού) - μια ατελείωτη επιφάνεια με επιπλέοντα πλαστικά σκουπίδια.
Στην ομιλία του επισημαίνει το ασφυκτικά αυξανόμενο πρόβλημα των πλαστικών απορριμάτων στις θάλασσές μας.


Ο υποτιτλισμός έγινε από τον Μανώλη Πολυχρονίδη και επιμελήθηκε από τον Νικόλα Κουτρή για το TED.

Να κάνουμε σκεπτόμενους πολίτες

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εστίασε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

Όπως εξήγησε, ως κοινωνία σήμερα έχουμε πρόβλημα ποιότητας στη γλωσσική μας επικοινωνία.
«Να κάνουμε πολίτες ευαίσθητους και σκεπτόμενους ήδη από το σχολείο» υπογράμμισε, αποδίδοντας εύσημα στον ΣΚΑΪ για τις περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις του που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η εκπαίδευση αλληθωρίζει προς το πανεπιστήμιο. Κινούμαστε στο πεδίο των πληροφοριών, και όχι στο πεδίο της γνώσης» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, «η γλώσσα στην εκπαίδευση δεν έχει πάρει τη θέση που δικαιούται, γιατί εμείς οι δάσκαλοι δεν έχουμε δώσει στους αυριανούς δασκάλους το ερέθισμα να δώσουν στα παιδιά την ουσία της γλώσσας, να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το συντακτικό και τη γραμματική».

Διαδικτυακός οδηγός πόλης για ΑμεΑ

Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις μόνο φιλόξενες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τα ΑμεΑ. Εμπόδια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, ανεπαρκείς υποδομές στους δημόσιους χώρους, στα καφέ, στα κέντρα διασκέδασης κ.α. Πού μπορεί, λοιπόν, να πάει και πώς μπορεί να κινηθεί ένα άτομο σε αμαξίδιο που θέλει να ζήσει (με όλη τη σημασία της λέξης) στη σημερινή Αθήνα;
Την απάντηση έρχεται να δώσει το rollout.gr, μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα-οδηγός πόλης ειδικά για ΑμεΑ, που ετοίμασε, παίρνοντας αφορμή από τις δικές του εμπειρίες, ο 27χρονος Ανδρέας Στρατικόπουλος, αθλητής και φοιτητής των ΤΕΦΑΑ, που είναι παραπληγικός τα τελευταία πέντε χρόνια, έπειτα από ατύχημα στη θάλασσα.

«Ξεκίνησα από δική μου ανάγκη... Κάθε φορά που έπαιρνα τηλέφωνο να βγω, δεν ήταν σίγουρο ότι θα πέσω σε κάποιον που να ξέρει τι είναι πρόσβαση. Κορυφαίο δείγμα, οι άνθρωποι ενός θεάτρου που με διαβεβαίωναν ότι, βεβαίως, υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με αμαξίδιο. Τι ακριβώς εννοείτε; -ρωτάω υποψιασμένος. Υπάρχουν μονάχα 17 σκαλιά! Δηλαδή, εσείς πώς εννοείτε την προσβασιμότητα; Μη στενοχωριέστε, θα το σηκώσουμε το παλικάρι και θα το ανεβάσουμε! απαντούν. Μα, ποιος είμαι; Η Κλεοπάτρα, να με σηκώνουν στα χέρια; Φιλότιμοι άνθρωποι, δεν λέω, με καλή διάθεση να βοηθήσουν, αλλά... αυτό δεν λέγεται προσβασιμότητα! Θες να βγεις και να είσαι άνετος, να μην ενοχλήσεις και να μην σε ενοχλήσουν... να έχεις την επιλογή να πας οπουδήποτε!» δηλώνει, ορίζοντας το μείζον πρόβλημα.

Η δική του αντιπρόταση είναι το rollout.gr, το οποίο βλέπει ακόμα και σαν λύση για την επαγγελματική του αποκατάσταση, μια και οι ευκαιρίες για τετραπληγικούς είναι ελάχιστες. «Ξεκίνησα τον Απρίλη του 2010. Το όνομα βγήκε σαν αναλαμπή, όλα βγήκαν έτσι σ' αυτό το project - η ιδέα, το όνομα... Ρολάρω, είμαι σε δυο ρόδες, οι συνειρμοί με το rock & roll, το λανσάρισμα... Οταν αποφάσισα ότι θέλω να το κάνω, κατάλαβα πως ο όγκος της πληροφορίας ήταν γιγάντιος για να τον συγκεντρώσω μόνος μου, καλά, σωστά και γρήγορα, χωρίς να χάσω χρόνο από αυτά που πρέπει να κάνω, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία... Η ζωή μου είναι μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα, από την οποία δύσκολα θα ξεφύγω. Ετσι, απευθύνθηκα σε μια εταιρεία ερευνών, όπου έγινε πολύ καλή εκπαίδευση των ερευνητών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αμαξίδιο (σκαλοπάτια, κολονάκια, διαδρομές κ.λπ.). Αυτοί συγκέντρωσαν τελικά το υλικό, μαζί με λίγες προσωπικές επαφές».

Η καταγραφή των χώρων με προσβασιμότητα για ΑμεΑ έγινε από το Σεπτέμβριο ώς το Νοέμβριο του 2010, για να ακολουθήσει μια σημαντική αναθεώρηση, με τις αναγκαίες επαληθεύσεις, το Μάρτιο του 2011. Αυτή την εποχή μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές», με στόχο η ιστοσελίδα να «βγει στον αέρα» πριν ο Ανδρέας μπει στο χειρουργείο για μια νέα, σοβαρή επέμβαση.

Ομως ο ίδιος δεν βλέπει το rollout.gr μονάχα σαν βάση δεδομένων, αλλά σαν την έκφραση μιας ολόκληρης κοινότητας («η πρώτη στατιστική που θέλω να βγει στο rollout.gr είναι αυτή: ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας εμποδίζει να βγείτε;» τονίζει). Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Παραπληγικών/Τετραπληγικών, ο αριθμός τους στην Αθήνα ξεπερνά τις 80.000. Μεγάλο νούμερο και, δυστυχώς, αυξανόμενο. Σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν χιλιάδες άλλοι, με προβλήματα κινητικότητας από δεκάδες αιτίες. Για τους περισσότερους το βασικό, αν όχι το μόνο, «παράθυρο στον κόσμο» είναι το Ιντερνετ.

Ο επίλογος στον Ανδρέα: «Είχα κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ... Το 70% της ύλης το καταχώρησα μόνος μου, έπεσα με τα μούτρα, έμαθα! Το έβλεπα σαν δικό μου παιδί, που μόνο εγώ ήξερα τον τρόπο να το αναθρέψω, δεν το μοιράστηκα! Βέβαια, στο site έχει προβλεφθεί τρόπος για feedback, όποιος θέλει μπορεί να στέλνει πληροφορίες, είτε καταστηματάρχης είτε ΑμεΑ. Θα υπάρξει κοινότητα στο facebook, που στοχεύω να γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Ακόμα το τρέχω μόνος μου - έχω λίγους συνεργάτες! Ποια είναι η ταυτότητά του; Είμαστε εδώ, για να βγούμε!».

Πηγή: "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σχολείο

Η μετάβαση στο σχολείο, σ' ένα νέο χώρο, με πολλά παιδιά, δημιουργεί στην αρχή μια αναστάτωση, καθώς το παιδί απομακρύνεται από την ασφάλεια του σπιτιού και των προσώπων που το περιστοίχιζαν. Τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες και κάποια παιδιά θα αποχωριστούν για πρώτη φορά τους γονείς τους, καθώς θα διαβαίνουν την πόρτα του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου. Για κάποια απ' αυτά, η εμπειρία θα είναι οδυνηρή. Το κλάμα και η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο και οι ψυχολόγοι το αποδίδουν κυρίως στο άγχος που δημιουργεί ο αποχωρισμός από τους γονείς.

Απαντήσεις για τα αίτια του φαινομένου και συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς δίνουν οι ψυχολόγοι Φρόσω Μήτσιου (με ειδικότητα στην σχολική- εξελικτική ψυχολογία) και Φιλαρέτη Τζάλλα (ειδικευμένη στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων).

Γιατί δεν θέλουν να πάνε σχολείο;

«Παρόλο που οι γονείς ανησυχούν και δυσκολεύονται, όταν βλέπουν το παιδί στην πόρτα του σχολείου, την πρώτη μέρα, εβδομάδα ή μήνα να κλαίει έντονα, κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό, καθώς το κλάμα αποτελεί ένδειξη και της σχέσης-δεσμού με τους γονείς του. Για αρκετά παιδιά, η είσοδος στο σχολείο ενεργοποιεί το άγχος αποχωρισμού, καθώς πιστεύουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θα τα αφήσει στο σχολείο και δεν θα έρθει να τα πάρει. Η μετάβαση στο σχολείο, σ' ένα νέο χώρο, με πολλά παιδιά, δημιουργεί στην αρχή μια αναστάτωση, καθώς το παιδί απομακρύνεται από την ασφάλεια του σπιτιού και των προσώπων που το περιστοίχιζαν. Νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα και ότι χρειάζεται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και συμπεριφορές για να ενταχθεί», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μήτσιου.

Από την πλευρά της, η κ. Τζάλλα αναφέρει ότι το άγχος του αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και ξεκινά από την ηλικία των 6 μηνών, κατά την οποία το βρέφος δυσανασχετεί, όταν βλέπει τους γονείς του να απομακρύνονται. Αυτό διαρκεί μέχρι την ηλικία των 3 ετών και σταδιακά μειώνεται.

«Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο πιο εύκολος είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς. Ωστόσο, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, από τον οποίο εξαρτάται το άγχος. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο απ' αυτό, εξαρτάται από το επίπεδο του παιδιού, την ιδιοσυγκρασία του, από προηγούμενες εμπειρίες αποχωρισμού, από τον τρόπο που οι γονείς χειρίζονται τον αποχωρισμό. Το άγχος είναι φυσιολογικό για το παιδί, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι αισθάνονται ενοχή που αφήνουν το παιδί τους κι αυτό τους δημιουργεί άγχος. Πίσω από κάθε παιδί που έχει άγχος κρύβεται ένας γονιός με άγχος», προσθέτει η κ. Τζάλλα.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου παιδί και γονέας (συνήθως μητέρα) έχουν αναπτύξει μια έντονη σχέση προσκόλλησης/δεσμού ως προσπάθεια αναπλήρωσης (κυρίως από την πλευρά του γονέα) κάποιου συναισθηματικού κενού, γεγονός που δυσκολεύει την προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον. Αυτό, όπως εξηγεί η κ. Μήτσιου, εντείνεται, όταν ο γονέας δείχνει ότι ανησυχεί πολύ για το πού θα πάει το παιδί, ιδίως όταν αυτό παρουσιάζει κάποια προβλήματα υγείας ή είναι μοναχοπαίδι και αρκετές φορές κλαίει μπροστά του.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Βασικό είναι να επεξεργαστούν πρώτα οι ίδιοι οι γονείς τι σημαίνει γι' αυτούς η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στο σχολείο και να αναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους και τη σχέση τους με το παιδί.

«Οι γονείς πρέπει να είναι ήρεμοι, αποφεύγοντας την έντονη προσκόλληση στο παιδί, όταν επιστρέφει από το σχολείο. Οι δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις είναι καταλυτικές τόσο για τις συναισθηματικές αντιδράσεις του παιδιού όσο και για την εικόνα που θα δημιουργήσει το ίδιο για το σχολείο. Η προετοιμασία του παιδιού, μέσω συζητήσεων, επίσκεψης στο χώρο του σχολείου, καθώς και η τήρηση του σχολικού ωραρίου διευκολύνει αυτή τη μετάβαση. Καλό είναι να χαιρετήσει ο γονέας το παιδί, να του πει πού πάει, αλλά να αποφύγει να παρατείνει την παραμονή του στο χώρο, όταν αρχίσει το παιδί να κλαίει (όσο δύσκολο και αν είναι για το γονέα). Μπορεί να προτείνει στο παιδί να πάρει μαζί του στο σχολείο κάποια αγαπημένα του αντικείμενα ή να δείξει στα άλλα παιδιά κάτι που του αρέσει να κάνει», συνιστά η κ. Μήτσιου.

Η κ. Τζάλλα από τη πλευρά της προτείνει στους γονείς να μην μιλούν στα παιδιά τους αποκλειστικά για το σχολείο, να τα προετοιμάσουν για το σχολικό περιβάλλον με μια επίσκεψη στο σχολείο, πριν αρχίσει η φοίτηση, να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια του παιδιού που πάει για πρώτη φορά μόνο του σχολείο και να επιβραβεύουν την παραμονή του στο σχολείο, να ενισχύσουν την αυτονομία του όσο βρίσκονται στο σπίτι ώστε να αναπτύξει τις ικανότητές του (π.χ. να το αφήνουν να τρώει μόνο του στο τραπέζι ή όταν ένα παιδί έχει «καθαρίσει», να ενθαρρύνεται να πηγαίνει στην τουαλέτα και να καθαρίζεται μόνο του).

Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν το άγχος του παιδιού και να μην του μεταδίδουν το δικό του άγχος, γιατί "το άγχος γεννάει άγχος", τονίζει η κ. Τζάλλα.

Επισημαίνει ακόμη ότι, όταν ένα παιδί κλαίει, θα πρέπει πάντα ο γονιός να συνεργάζεται με τη δασκάλα (ακόμη και αν δε συμφωνεί μαζί της) για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πνεύμα σεβασμού. Επίσης, ο γονιός δεν πρέπει να υποκύπτει, όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο.

Πότε πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό;

Ένα δοκιμαστικό διάστημα μερικών μηνών (περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα) μπορεί να δείξει, αν το παιδί μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. «Αν σ' αυτό το διάστημα, το κλάμα συνεχίσει να είναι έντονο και παρατηρηθούν, είτε από τον εκπαιδευτικό είτε από τους γονείς, συμπεριφορές, όπως π.χ. να πέφτει εύκολα, να δυσκολεύεται να σκαρφαλώσει ή να χοροπηδήσει, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί οδηγίες/ιστορίες, να ηχολαλεί ή να μιλά ελάχιστα, να αποφεύγει τα άλλα παιδιά, να προτιμά να είναι μόνο ή να είναι αρκετά επιθετικό, να κλαίει πολύ και με το παραμικρό, να έχει αρκετές φοβίες, να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, να μιλά σιγανά ή φωναχτά στον εαυτό του, τότε είναι σημαντική η συμβολή ενός ειδικού για μια ολόπλευρη διερεύνηση, καθώς μπορεί το κλάμα να είναι- ίσως- η επιφάνεια μιας βαθύτερης δυσκολίας», τονίζει η κ. Μήτσιου.
http://www.imerisia.gr

0,80 έως 1,50 ευρώ κοστολογεί την ιατρική επίσκεψη το Υπουργείο!!

Οι γιατροί ξεσηκώνονται

Η πρώτη ιατρική προειδοποιητική απεργία της νέας σεζόν έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Κυρίαρχο αίτημά της είναι η επανεξέταση του κυβερνητικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ, του φορέα - χοάνη που έρχεται να καταπιεί με άγνωστες... μεταβολικές συνέπειες τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ των ιδιωτικών υπαλλήλων, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.

Το νέο αυτό ακρωνύμιο των ασφαλιστικών μας παθών, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Πρωτοβάθμιας Υγείας, δεν έχει δυστυχώς ευτυχήσει να γίνει αποδεκτός με θετική διάθεση και αισιοδοξία από τον ιατρικό κόσμο. Αντιθέτως τον χαρακτήρισαν εν τη γενέσει του «πρόχειρο», «απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, για τον Έλληνα γιατρό και για το ιατρικό έργο»...

Άλλοι τον αποκάλεσαν επίσης... «παράγκα» διαγιγνώσκοντας προκαταβολικά ότι είναι προορισμένος να προλειάνει το έδαφος για την επιβίωση των ολίγων και για τη μεγάλη Κάθοδο των... «-μυρίων» και των... «-μυριούχων» εμπόρων της Δημόσιας Υγείας. Πού στηρίζουν όμως την απορριπτική τους διάθεση οι ιατρικοί λειτουργοί της χώρας; Πρώτα και κύρια στο Π.Υ. του ΕΟΠΠΥ. Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι τόσο η οργανωμένη και συστηματική πρόληψη όσο και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών από ειδικούς επιστήμονες, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Πριμ στα... «φακελάκια»

Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν είναι δυνατόν να οικοδομείται πάνω στις φθηνές συμβάσεις και τη φτωχοποίηση των 15.000 συμβεβλημένων γιατρών, που θα κληθούν με αποδοχές της τάξεως των 800-1.500 ευρώ (αυτό πρακτικά σημαίνει 0,80-1,50 του ευρώ για κάθε επισκέπτη), δηλαδή με τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου, να συντηρούν, υποτίθεται, καλά υποστηριζόμενα και αξιοπρεπή ιατρεία.

Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι – και ο καθένας μπορείς να το συζητήσει με τους γνωστούς του γιατρούς – ότι, αίροντας τη δυνατότητα των μη συμβεβλημένων γιατρών να συνταγογραφήσουν για το κοινό τους, το οδηγούν σε διπλές επισκέψεις: μία στον συμβεβλημένο γιατρό και μία στον προσωπικό, επιλεγμένο γιατρό. Άλλωστε ο κλειστός αριθμός των 20.000 γιατρών (15.000 + 5.000 από το ΙΚΑ) αφήνει έξω από το παιχνίδι πάρα πολλούς και καλούς επαγγελματίες, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν υπάλληλοι των επιχειρηματιών υγείας, αυτών που πλέον δικαιούνται να στήνουν πλέον τα μαγαζιά τους χωρίς την προαπαιτούμενη συμμετοχή επιστημόνων σε ποσοστό 51% και άνω.

Είναι γνωστό επιπλέον ότι η ανοιχτή ιατρική παλάμη και τα φακελάκια ευδοκιμούν στα περιβάλλοντα ανέχειας που με τέτοιο υπερβάλλοντα ζήλο βάλθηκαν από το 2009 και δώθε οι σοσιαλιστές υπουργοί και... σδοατζήδες να καταπολεμήσουν.

Και τι άλλο όμως περιμένουν οι ιθύνοντες να κάνει π.χ. η κατηγορία των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου ασυμβίβαστου, βάσει του οποίου δεν τους επιτρέπεται να... ιδιωτεύσουν, έχουν καταδικαστεί σε ακόμη χειρότερους μισθούς και σε μηδαμινά λοιπά εργασιακά προνόμια... (Κατά τα λοιπά προβλέπεται η διανομή λάπτοπ στους λειτουργούς του Ιδρύματος προκειμένου να πληκτρολογούν online τη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά τους. Αν βρεθούν βεβαίως τα σχετικά κονδύλια, καθότι κυκλοφόρησε η φήμη πως το υπουργείο δύναται να καλύψει μόνο τις συνδέσεις...). Το ονειρεμένο αυτό πακέτο ιατρικού έργου και υψηλού επιπέδου παροχών προς τον πολίτη υποτίθεται ότι ενεργοποιείται από Σεπτέμβριο. Ουδείς όμως γνωρίζει πώς την έχει οραματιστεί αυτή τη λειτουργία το υπουργείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα η δέουσα ενημέρωση.

Προφανώς τώρα... εξυφαίνεται!

topontiki.gr

Μην αγοράζετε τις διεφθαρμένες εφημερίδες τους!!

Τα αμαρτωλά ΜΜΕ κυβερνούν την Ελλάδα


Σύμφωνα με απόρρητα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω της Wikileaks, τα ελληνικά ΜΜΕ είναι «συνώνυμα της διαφθοράς, με κακοπληρωμένους δημοσιογράφους, και δημοσιεύματα γεμάτα μεροληψία και αντί-αμερικανισμό».
Οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, και των πολιτικών είναι «σχέσεις αιμομιξίας, όπως αυτές των Θεών του Ολύμπου…», γράφει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Charles Rhys, στα πλαίσια εμπιστευτικής αναφοράς του προς το State Department το 2006.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, «τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν περιουσίες μέσω της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, του πετρελαίου, κλπ. Είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους, μέσω προξενιών και γάμων, αλλά και με πολιτικούς και αξιωματούχους».

Ο πρέσβης πίστευε πως τα ΜΜΕ της Ελλάδας διοικούνται από μεγιστάνες, που καλύπτουν τη χασούρα τους σε αυτά, από τα κέρδη τους σε άλλου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες, έτσι ώστε «να μπορούν να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή». Όπως είπε, η ειδησεογραφική εικόνα και κάλυψη που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ολόιδια, και διαφέρει μόνο ως προς τη κομματική χροιά.

Τα σύγχρονα ελληνικά ΜΜΕ, όπως κάποτε ο Όμηρος, χρησιμοποιούν ένα χαρμάνι γεγονότων και φαντασίας, με μια δόση deus ex machina (εξωτερικών παραγόντων) για να ελέγχουν τα γεγονότα. Οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες ιδρύθηκαν επί τουρκοκρατίας στη Βιέννη και στο Παρίσι, και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα απελευθέρωση της Ελλάδας. Από το 1830 και μετά, δημιούργησαν μια παράδοση του να κατηγορούν τις ξένες δυνάμεις για όλα τα δεινά της χώρας, παράδοση που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει περίπου 160 εφημερίδες, 180 τηλεοπτικούς σταθμούς, 800 ραδιοφωνικούς, 3.500 περιοδικά, και μόλις 10 εκατομμύρια πληθυσμό. (Η Πορτογαλία, με τον ίδιο πληθυσμό, έχει 35 εφημερίδες, 62 κανάλια, και 221 ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Πως μπορούν λοιπόν όλα αυτά τα ΜΜΕ να έχουν κερδοφορία;
Δεν έχουν.
Επιδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους, που απλά τα χρησιμοποιούν για να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή.
Οι ελληνικές εφημερίδες δεν λειτουργούν με συνδρομές ούτε παραδίδονται στα σπίτια. Πωλούνται στα περίπτερα, και στόχος τους είναι ο περαστικός πελάτης. Έτσι, ακόμη και η πιο απλή ή ακριβής δημοσίευση, θα διαθέτει και έναν εντυπωσιακό, παραπλανητικό τίτλο, που συνήθως δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Ο εντυπωσιασμός είναι το βασικό όπλο προσέλκυσης αναγνωστικού κοινού και τηλεθέασης, τα οποία καθορίζουν τη διανομή του διαφημιστικού χρήματος. Παράλληλα, οι εφημερίδες μοιράζουν DVD και βιβλία για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Τα περισσότερα καθιερωμένα ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, κλπ) δημιούργησαν και διαδικτυακά portals, που όμως δεν έχουν ακόμη «απογειωθεί». Το ελληνικό διαδίκτυο δεν φαίνεται να διαθέτει κάτι ανάλογο του “Salon” ή του “Drudge Report.”
Οι Έλληνες ενημερώνονται κυρίως από τη τηλεόραση, με τις εφημερίδες να προσφέρουν αναλύσεις. Στη χώρα κυριαρχούν τα αθηναϊκά ΜΜΕ με το 80% της αναγνωσιμότητας και της τηλεθέασης.
Τα περιφερειακά μέσα απλά αναμεταδίδουν τις ειδήσεις από τη πρωτεύουσα. Τα κρατικά μήντια έχουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τα ιδιωτικά. Όσον αφορά στο ίντερνετ, μόλις το 6% των Ελλήνων το προτιμά για την ειδησεογραφική του ενημέρωση. Αν και το κύρος γενικά των ΜΜΕ όλο και μειώνεται, οι Έλληνες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη κλασική φράση «το είπε η τηλεόραση-το έγραψε η εφημερίδα» όταν αναφέρονται σε κάτι, αληθινό ή μη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2005, το 71% των Ελλήνων θεωρεί τον τύπο «κίτρινο», όμως οι πιο «κίτρινες» εφημερίδες είναι αυτές που πουλάνε τα περισσότερα φύλλα.

Ένας πολιτικός σχολιαστής περιέγραψε τη κατάσταση ως μουσακά, με πολλά στρώματα υλικών. Όπως, λέει, οι Έλληνες δεν πολυδίνουν σημασία στα ΜΜΕ. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ισχυρά αισθήματα αντιαμερικανισμού, και γενικά άρνησης απέναντι στη κυβέρνηση, στο καθεστώς, ή σε οτιδήποτε. Ο κόσμος θέλει να ξεθυμαίνει, αλλά σε γενικές γραμμές, λέει, το κοινό είναι ικανοποιημένο με τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμη και αν είναι φιλοαμερικανικές.

Τα ΜΜΕ της Ελλάδας αφιερώνουν τεράστιο χώρο και χρόνο στα καθημερινά προβλήματα του απλού Έλληνα, στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών, στη διασκέδαση, και στα αθλητικά, αντί στα διεθνή ζητήματα. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Σ.Α. του ΟΗΕ δεν καλύφτηκε επαρκώς, ενώ σπάνια αναλύονται οι αποφάσεις της ΕΕ. Τα σημαντικά διεθνή γεγονότα καλύπτονται ευρέως, αλλά μόνο μέσα από τα διεθνή πρακτορεία και δίκτυα. Ό λόγος για αυτό είναι ο εθνοκεντρισμός των Ελλήνων, αλλά και η απροθυμία των καναλαρχών κ.ά. να διαφημίσουν τυχόν επιτεύγματα της όποιας ελληνικής κυβέρνησης.

Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι διαπλεκόμενα.
Υπάρχουν στενές κρυφές και φανερές σχέσεις μεταξύ των μέσων, των επιχειρηματιών, των πολιτικών, και της εκάστοτε κυβέρνησης. Πριν μερικούς μήνες, ένας υπουργός χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως μαριονέτα των «διαπλεκόμενων συμφερόντων». Το σχόλιό του δεν άρεσε σε κανέναν, αλλά περιέργως, ο υπουργός παρέμεινε στη θέση του. Οι σημερινές σχέσεις λοιπόν, είναι κατά πολύ πιο μπερδεμένες και αιμομικτικές από τις αντίστοιχες των Θεών της μυθολογίας.

Τέλος, όσον αφορά στους Έλληνες δημοσιογράφους, πρόκειται για μια τάξη κακοπληρωμένων εργαζομένων, που αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές για να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, ένας δημοσιογράφος εφημερίδας που καλύπτει ένα συγκεκριμένο υπουργείο, να εργάζεται παράλληλα και στο γραφείο τύπου αυτού του υπουργείου! Και οι δημοσιογράφοι αυτοί έχουν σαφή συνείδηση των πολλαπλών τους ρόλων και αφεντικών. Μια παλιά δημοσιογράφος του Mega Channel, αναφέρει πως θυμάται μόνο μια φορά (στα τόσα χρόνια), που κάποιος από τους πέντε ιδιοκτήτες του σταθμού δέχθηκε κάποια κριτική (από τα κανάλι). Παράλληλα, θεωρείται αποδεκτό, οι δημοσιογράφοι να δέχονται δώρα ή ακόμη και χρήματα από αυτούς για τους οποίους γράφουν! Η Ολυμπιακή Επιτροπή του 2004 ήταν διάσημη για αυτό ακριβώς: Πλήρωνε δημοσιογράφους για να γράφουν ευνοϊκά άρθρα…

GR Reporter, Hellenic Antidote

http://www.grreporter.info/en/wilileaks_incestuous_ancient_gods_are_relations_greek_media/4295
 http://hellenicantidote.blogspot.com/2011/03/wikileaks-understanding-who-runs-greece.html

Απόδοση: S.A.

Μαγνησία: Πίεση σε περιφέρεια, δήμο για προβολή τοπικών προϊόντων

Σύσκεψη για το ζήτημα της προβολής των τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη», κ. Απόστολου Παπατόλια, του Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κ. Στάθη Πλαστάρα, του Προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών, κ. Αλέκου Κουτσελίνη και του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Δημήτρη Μεργιαλή. Στη συνάντηση τέθηκε από τον κ. Παπατόλια το θέμα της συνέχισης των πρωτοβουλιών της Νομαρχίας Μαγνησίας στον τομέα της στήριξης της τοπικής παραγωγής και της συνεργασίας με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος πάνω σε δράσεις προβολής των ποιοτικών και επώνυμων τοπικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών κ. Κουτσελίνης τόνισε την ανάγκη να επαναδραστηριοποιηθεί το Γραφείο Καταναλωτή, το οποίο έχει τελευταία αδρανοποιηθεί, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση των πολιτών, δεδομένου ότι ούτε η δευτεροβάθμια ούτε η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουν συμβάλλει μέχρι σήμερα ουσιαστικά στη συνέχιση της λειτουργίας του, αφήνοντας μετέωρο ένα θεσμό που στηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία και είχε παρουσιάσει πλούσιο έργο στον τομέα του φιλικού διακανονισμού των διαφορών με τους θιγόμενους καταναλωτές. Ο κ. Κουτσελίνης πρότεινε στον κ. Πλαστάρα την «υιοθεσία» του θεσμού από το Επιμελητήριο, τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της συνεργασίας επιχειρηματικού κόσμου και καταναλωτικού κινήματος για την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων και τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσής τους προς το ευρύ κοινό.
Οι κ.κ. Παπατόλιας και Κουτσελίνης έθεσαν υπόψη του κ. Πλαστάρα την πρωτοβουλία του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών επιχειρήσεων της Μαγνησίας και των τοπικών προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές, ξεκινώντας από τον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων και των ποτών. «Πλέον», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, «η δράση του Κινήματός μας γίνεται ορατή στον πολίτη, αφού ξεπερνούμε το στάδιο της γενικής υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων στους καταναλωτές, τα οποία παράγονται στον τόπο μας και διαθέτουν ορισμένα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να εντυπωθεί η «ετικέτα» των προϊόντων στους καταναλωτές και να δημιουργήσουμε κίνητρα για την αναζήτησή τους».
Ο κ. Μεργιαλής επεσήμανε ότι παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στη γνώση των τοπικών προϊόντων από τους καταναλωτές της Μαγνησίας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξοικείωση με τα ποιοτικά στοιχεία των προϊόντων θα συμβάλλει αφενός στην καλλιέργεια τοπικής καταναλωτικής συνείδησης και αφετέρου στη στήριξη της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Πλαστάρας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει την πρωτοβουλία του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» στον τομέα της καταγραφής των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους φορείς για το νέο ιστότοπο του Επιμελητηρίου που ξεκινά τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα με στόχο την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και την τόνωση των διαδικτυακών συναλλαγών.
Παράλληλα, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσης των επώνυμων τοπικών προϊόντων σε οργανωμένα Εκθετήρια, που θα δημιουργηθούν στους κύριους τόπους υποδοχής και προσέλευσης των επισκεπτών της περιοχής μας, όπως το Αεροδρόμιο, ο χώρος ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων, τα τουριστικά περίπτερα κ.ά. «Στόχος μας», δήλωσε ο κ. Πλαστάρας, «είναι η δημιουργία συγκεκριμένων σημείων αναφοράς για την προώθηση-διάθεση των τοπικών προϊόντων με οργανωμένα Εκθετήρια, όπου θα παρουσιάζεται όλη η γκάμα της τοπικής παραγωγής στους επισκέπτες του τόπου μας».
Τέλος, ο κ. Πλαστάρας προανήγγειλε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να συγκαλέσει τα μέλη του, προκειμένου να προτείνει πλαίσιο δράσης για την προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», στο οποίο το Επιμελητήριο συμμετέχει ενεργά.

aftodioikisi.gr

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Κοινωνικό δίκτυο... αφύπνισης!

Αν θα θέλατε να σας ξυπνάει κάθε πρωί και μία διαφορετική φωνή, τότε σπέυσατε να εγγραφείτε στο νέο κοινωνικό δίκτυο αφύπνισης "talk o' clock"! Κάθε μέρα κι ένας ξένος θα βρίσκεται πρωί πρωί στο ακουστικό σας. Η νέα υπηρεσία TalkO’clock επιτρέπει σε εντελώς άγνωστους προς εσάς ανθρώπους να σας ξυπνούν (και το αντίστροφο) την ώρα που επιθυμείτε!. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας και να συνδεθείτε μέσω Facebook. Έπειτα, καταχωρείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας (ο οποίος φυσικά παραμένει στους servers της υπηρεσίας και δε διαρρέει σε τρίτους) και θέτετε την ώρα που επιθυμείτε να σας ξυπνήσουν.

Στη συνέχεια το TalkO’clock προσθέτει το αίτημα σας σε μια δημόσια λίστα την οποία βλέπουν οι υπόλοιποι χρήστες της υπηρεσίας και κάποιος αναλαμβάνει να σας ξυπνήσει. Αν πάλι δε βρεθεί εθελοντής, δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα συνεχίσετε να ονειρεύεστε, αφού η εφαρμογή αναλαμβάνει να σας ξυπνήσει η ίδια με κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα.

Προς το παρόν η υπηρεσία βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση και είναι διαθέσιμη μόνο σε ΗΠΑ και Καναδά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές για iPhone και Android.
tvxs.gr

"Καπέλα" μέχρι 80% για προμήθειες Δήμων!!!

Πριν λίγες μέρες η Πρωτοβουλία έφερε στο φως "καπέλα" μέχρι 150% σε απευθείας ανάθεση του Δήμου Λαμίας για αγορά αναλωσίμων εκτυπωτών. Σήμερα δημοσιεύεται στη εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μια άλλη περίπτωση για μεγάλα ποσά "καπέλα" μέχρι 80%. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα :
Η διαπίστωση...

* * Το ότι οι προµήθειες των δήµων αποτελούν τη «µαύρη τρύπα» των οικονοµικών τους είναι κοινός τόπος. Προσφάτως όµως το διαπίστωσε και ο γενικός γραµµατέας Εµπορίου κ. Στ. Κοµνηνός, όταν ήλθαν στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος, τα σχετικά έγγραφα από αρκετούς δήµους για να εντάξει στο Ενιαίο Πρόγραµµα Προµηθειών την αγορά απορριµµατοφόρων οχηµάτων και κάδων συλλογής απορριµµάτων. * Πριν να προχωρήσει στην τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, απέσπασε την απόφαση του παγώµατος της προµήθειας από την Επιτροπή Πολιτικής και Προγραµµατισµού Προµηθειών και ανέλαβε η αρµόδια τεχνική διεύθυνση να κάνει µια µικρή έρευνα στην αγορά για να διαπιστώσει αν οι τιµές που επικρατούν σε αυτή έχουν κάποια συνάφεια µε τα ποσά πουαναφέρονταν στα έγγραφα των δήµων.

* *

...οι τιμές

* * Λίγες ηµέρες αργότερα, όταν ενηµερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, παραλίγο να πάθει συγκοπή, που λέει ο λόγος. Οι διαφορές τιµών – κάθε δήµος προϋπολόγιζε διαφορετικό ποσό ανά µονάδα – έφταναν ως και το 80%! * Σύµφωνα µε τα στοιχεία του σχετικού φακέλου, η τιµή για απορριµµατοφόρο χωρητικότητας κάδου 6 κυβικών µέτρων κυµαινόταν από 48.833 ευρώ ως και 90.000 ευρώ, µε χωρητικότητα κάδου 8 κ.µ. η τιµή του κυµαινόταν από 92.000 ως και 105.000 ευρώ, µε χωρητικότητα κάδου 15 κ.µ.

η τιµή του κυµαινόταν από 130.000

ως και 138.000 ευρώ, µε χωρητικότητα 16 κ.µ. από 104.065 ευρώ ως και 165.000 ευρώ και µε χωρητικότητα 22 κυβικών µέτρων η τιµή του κυµαινόταν από 170.000 ωςκαι 190.000 ευρώ.

* *

...και ο διαγωνισμός

* * Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και επικοινώνησε µε όλους τους δήµους προτείνοντάς τους να ενοποιηθούν οι προδιαγραφές των υπό αγορά οχηµάτων και υλικών και να γίνει κεντρικός διαγωνισµός από τη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου που να αφορά το σύνολο των προµηθειών, η αξία των οποίων θα καταβληθεί από τους ενδιαφερόµενους δήµους. * Οι περισσότεροι αποδέχθηκαν τον ενιαίο διαγωνισµό. Ωστόσο υπάρχουν και ορισµένοι που δεν τον έχουν αποδεχθεί, όπως είναι ο ∆ήµος Εορδαίας, ο ∆ήµος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και ο ∆ήµος ∆ιρφύων - Μεσσαπίων, σύµφωνα τουλάχιστον µε τις έγγραφες απαντήσεις που έχουν αποσταλεί στη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου. * Λεπτοµέρεια: το αρχικό συνολικό κόστος αγοράς ήταν 8 εκατ. ευρώ και µε τον διαγωνισµό θα πέσει περίπου στα 6 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή όφελος τουλάχιστον 25%.