Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Παραλογισμός

Του Γ. Καραβανα*

Δεν θα είχα καμία δυσκολία να κατανοήσω την άποψη του Κ. Λυμπερόπουλου, αρχισυνδικαλιστή των ιδιοκτητών ταξί, αν αυτός ήταν στέλεχος του ΚΚΕ ή έστω του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Θα μου ήταν επίσης απολύτως ξεκάθαρη η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν αυτή δήλωνε αριστερό κόμμα, που στηρίζει το οικονομικό μοντέλο τις πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, αντί να δηλώνει «κεντροδεξιό» κόμμα.

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή: ας πούμε ότι σε μια γειτονιά ανοίγει ένα μαγαζί, π.χ. ένα χασάπικο. Ο ιδιοκτήτης του κάνει μια αρχική επένδυση, αγοράζει εμπόρευμα, προσλαμβάνει υπαλλήλους. Μια βδομάδα μετά -ατυχία!- κάποιος άλλος κρεοπώλης ανοίγει χασάπικο στον ίδιο δρόμο. Και το χασάπικο δεν μετακινείται κι εύκολα! Μόνη λύση να γίνει λίγο καλύτερο, λίγο φθηνότερο, λίγο διαφορετικό για να δουλέψει. Σε μια μικρή κωμόπολη, ένας νεαρός αποφασίζει να σπουδάσει γιατρός. Εξειδικεύεται μάλιστα σε μια σπάνια ειδικότητα, που αφορά συγκριτικά λίγους ασθενείς, ειδικότητα όμως που δεν υπάρχει στην πόλη του. Δαπανά χρήμα, κόπο και πολύ χρόνο, κάνοντας μια «επένδυση» που φαίνεται πως θα αποδώσει. Την επόμενη χρονιά, έρχονται στην ίδια κωμόπολη δύο άλλοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας. Τα κέρδη όλων πέφτουν. Η «επένδυση» δεν πήγε τόσο καλά. Ενας τρίτος, γεωργός αυτός, αποφασίζει να καλλιεργήσει ζαχαρότευτλο. Αγοράζει μηχανήματα, σπέρνει, δουλεύει, παράγει. Η αγορά όμως κάποια στιγμή προτιμά τη ζάχαρη από το ζαχαροκάλαμο της Βραζιλίας. Εχει μεγαλύτερη καθαρότητα και φθηνότερη τιμή. Αυτά έχουν οι δουλειές - την επόμενη φορά θα είναι πιο τυχερός.

Ιστορικά δοκιμάστηκαν διάφορα οικονομικά συστήματα. Ενα σχετικά πρόσφατο, έδινε στο κράτος τον ρόλο του ρυθμιστή. Αυτό μετρούσε κι αποφάσιζε ότι η κάθε πόλη «χρειάζεται» τόσα μπακάλικα, τόσα χασάπικα, τόσους γιατρούς και τόσους δικηγόρους. Και βεβαίως τόσα ταξί! Αν ήθελες να σπουδάσεις ή να ασκήσεις κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, έπρεπε να υπάρχει «θέση». Αυτό είχε τα καλά του: με το που γεννιόσουν, ήξερες πως θα έχεις δουλειά. Αν δούλευες, ήταν σίγουρο πως δεν θα πεινάσεις. Και τέλος, δεν χρειαζόταν να αγχώνεσαι ιδιαίτερα: το κράτος ήταν αυτό που αποφάσιζε τι θα σπείρεις.

Είχε όμως και τα στραβά του αυτό το σύστημα - γι’ αυτό και κατέρρευσε! Προκειμένου να μένουν χορτάτοι οι παραγωγοί, το κράτος συχνά πλήρωνε ακριβά για πράγματα που ήταν φθηνότερα αλλού - παγκοσμιοποίηση βλέπεις!

Αν ένας νέος ένιωθε ταλαντούχος και πίστευε πως όσους γιατρούς και να ’χει η πόλη του, αυτός θα κατορθώσει να έχει δουλειά, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να το κάνει.

Στα καθ’ ημάς αυτό το σύστημα (ευτυχώς) δεν επικράτησε. Αν κάποιος θέλει να γίνει αστροναύτης, μπορεί να το κάνει, κι ας μην έχει το κράτος διαστημικό πρόγραμμα. Αν θέλει να γίνει γιατρός, σε μια πόλη γεμάτη από τέτοιους, δικαίωμά του: θα πάρει το ρίσκο να μείνει χωρίς δουλειά, αλλά θα έχει και το κίνητρο να γίνει ο καλύτερος (ή ο φθηνότερος!), αν θέλει να μη συμβεί αυτό.

Παρόλα αυτά, η αύρα της σιγουριάς και τα προνόμια που έδινε σε κάποιους το άλλο σύστημα, εξακολουθούσε να ασκεί μια έλξη. Η «προστασία» του εκάστοτε κλάδου, καθώς και τα κέρδη που αυτή φυσιολογικά συνεπάγονταν, ήταν μεγάλος πειρασμός. Και βεβαίως μεγάλο ρουσφέτι, για όποιους πολιτικούς μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν. Ετσι, σε πολλές Δημοκρατίες, στις οποίες κατά κανόνα προτιμούνταν η ανοιχτή οικονομία αντί της «κρατικά ρυθμισμένης», λαοπλάνοι και φαύλοι πολιτικοί, δημιούργησαν προστατευμένους θυλάκους (τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα), μειώνοντας έτσι τα μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά και τα ρίσκα, που συνεπάγεται η ελευθερία. Και επειδή ορισμένοι επικαλούνται το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θυμίζω ότι λαϊκιστές πολιτικοί, έτοιμοι να αρπάξουν την ψήφο πολυπληθών συνδικάτων, υπάρχουν παντού... Δεν τα ’χουν όλα σωστά οι Ευρωπαίοι!

Πάντοτε όμως, η κρατική προστασία αφορούσε είτε σε κοινωνικά ισχυρές (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι) είτε σε πολυπληθείς και καλά οργανωμένες ομάδες. Θα φαντάζονταν κανείς κάποιον επενδυτή, που έκανε μια μεγάλη επένδυση, να ζητεί αποζημίωση από το κράτος επειδή κάποιος άλλος άνοιξε παραδίπλα ένα εργοστάσιο ίδιο με το δικό του; Θα φαντάζονταν κανείς έναν μαθηματικό να ζητεί από το κράτος να μην επιτρέψει σε κανέναν άλλο να σπουδάσει μαθηματικός, μέχρι να διοριστεί ο ίδιος; Θα ακούγονταν λογικό να αποφασίζει ο υπουργός, πόσοι χασάπηδες, πόσοι μανάβηδες και πόσοι γεωργοί χρειάζονται σε κάθε περιοχή; Τότε γιατί να αποφασίζει πόσα ταξί! Ας μου το εξηγήσει κάποιος «δεξιός» της αξιωματικής αντιπολίτευσης - αν έχει μείνει κανένας τέτοιος εκεί.

*Ο Γ. Καραβάνας είναι μέλος της E.E. της ΔΡΑΣΗΣ (www.drassi.gr)
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_31/07/2011_451078

Τρία σενάρια για το ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα κηρύξει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος. Στο διάλογο έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων της χώρας. Με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου ξεκινά ουσιαστικά και ο σχεδιασμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα γίνει αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και ότι θα διαμορφωθεί ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων.
Πρόσθετα μέτρα
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο σε εισοδήματα επιχειρήσεων και το ΦΠΑ».
Οσον αφορά στο καθεστώς του ΦΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν:

1 Την καθιέρωση ενός ειδικού πολύ χαμηλού συντελεστή στον οποίο θα υπαχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται και προωθούν την «πράσινη» ανάπτυξη. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο «πράσινος» ΦΠΑ θα μπορεί να επιβάλλεται σε συντελεστή 1 - 3% σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες όπως βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες, βιοκαύσιμα, φωτοβολταϊκά συστήματα, ενεργειακά κουφώματα, τζάκια κ.λπ.
2 Την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό:
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά, μέτρο το οποίο επανεξετάζεται.
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα φάρμακα, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα θα καταργηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αγαθά και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή θα μετακομίσουν στο χαμηλό ΦΠΑ 10%.
3 Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.
http://www.imerisia.gr

Ο συνδικαλισμός της προβοκάτσιας

Σήμερα αποκλείουν το λιμάνι του Πειραιά οι αυτοκινητιστές οδηγοί των Ταξί. Πριν από ένα χρόνο η χώρα ήταν αποκλεισμένη από τους αγρότες και τους φορτηγατζήδες. Μισό χρόνο νωρίτερα δυσκολευόμασταν να προσεγγίσουμε το κέντρο της Αθήνας, λόγω των αλυσιδωτών απεργιών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι γεγονός πως η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τις υιοθετούμενες από το ελληνικό κράτος πολιτικές αντιμετώπισής της έχει ανατρέψει άρδην τις συνθήκες εργασίες ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας. Το δίκαιο των εργαζομένων όμως υποσκάπτεται από τον άκρατο κομματικό εναγκαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης ο συνδικαλισμός λειτουργεί για αρκετά στελέχη του ως προθάλαμος της πολιτικής ζωής. Οι συνδικαλιστές εκλέγονται με κομματικές σημαίες, γεγονός που προσδίδει στο συνδικαλιστικό κίνημα συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Ανάλογα με το κόμμα που επικρατεί στην εκάστοτε επαγγελματική ομάδα, οι εργατοπατέρες - συνδικαλιστές καθορίζουν τη στάση και τις κινητοποιήσεις τους. Όταν στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., τα πράσινα συνδικάτα ήταν σε διαρκή και οξεία αντιπαράθεση μαζί της, ενώ οι εκπρόσωποι των γαλάζιων συνδικάτων διατηρούσαν χαμηλούς τόνους. Τώρα που η χώρα κυβερνιέται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο σκληρός πυρήνας του πράσινου συνδικαλισμού σιωπά και περιορίζεται σε ορισμένες επετειακές κινητοποιήσεις, για να θυμίζει το ρόλο του. Τη σκυτάλη του εργασιακού αγώνα έχουν αναλάβει οι γαλάζιοι συνδικαλιστές, που δρουν με τη σειρά τους ως φερέφωνα του κόμματος στήριξης τους.

Η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων μέσω του συνδικαλιστικού κινήματος, αντικατοπτρίζεται στις μεθόδους, που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικοί κλάδοι, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην εξουσία. Οι απεργίες των εργαζομένων γίνονται σπασμωδικά και διαδοχικά και σε αρκετές περιπτώσεις αντιστρατεύονται άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως με τον αποκλεισμό λιμανιών και δρόμων, όπου παρακωλύεται η κυκλοφορία των πολιτών.

Η επικυριαρχία των κομμάτων στους κλάδους των εργαζομένων δημιουργεί προστριβές και εμπόδια στη λειτουργία του κράτους και της δημοκρατίας. Οι προστάτες των εργαζομένων προασπίζοντας τα συμφέροντά του πολιτικού τους χώρου, αντιδρούν στείρα και άγονα. Αν οι συνδικαλιστές ενδιαφέρονταν ειλικρινά για τα δικαιώματα των πολιτών που εκπροσωπούν, θα δημιουργούσαν από κοινού με άλλους επαγγελματικούς φορείς ανάχωμα σε κάθε ενδεχόμενη υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου και θα διαπραγματεύονταν ουσιαστικά και αμερόληπτα με την πολιτεία τις θέσεις του κλάδου τους. φυσικά μια τέτοια συμπεριφορά απέχει κατά πολύ από την ελληνική πραγματικότητα. Εξακολουθώ ωστόσο να ελπίζω πως, υπό το βάρος της κρίσης, τα συνδικάτα θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στην κοινωνία, βοηθώντας καταλυτικά στην υπέρβαση των παθογενειών και των αδυναμιών της Ελλάδας.
http://www.protagon.gr

Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα

Eνα ποτήρι γάλατος μπορεί να περιέχει ένα κοκτέιλ μέχρι και 20 παυσίπονων, αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών, σύμφωνα με μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη για τη διεξαγωγή της οποίας χρησιμοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τεστ. Το πλήθος των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν σε δείγματα γάλατος της αγελάδας, της αίγας και του μητρικού γάλακτος χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους.
Οι υψηλότερες ποσότητες φαρμάκων βρέθηκαν στο γάλα της αγελάδας. Οι δόσεις των φαρμάκων ήταν πάρα πολύ μικρές για να έχουν κάποια επίπτωση σε όσους το καταναλώνουν, αλλά η ανίχνευσή τους αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κατασκευασμένες από τον άνθρωπο χημικές ουσίες βρίσκονται πλέον σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μερικά από τα φάρμακα καθώς και οι αυξητικοί παράγοντες δόθηκαν στα βοοειδή, ή εισέρρευσαν στο γάλα μέσω της διατροφής των βοοειδών ή από κάποια μόλυνση που υπήρχε στα αγροκτήματα που εκτρέφονταν.

Τι έδειξαν τα τεστ
Τα δείγματα του γάλατος που αναλύθηκαν αγοράστηκαν στην Ισπανία και το Μαρόκο σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των δύο χωρών και δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων». Οπως αποκαλύπτεται, το γάλα της αγελάδας περιείχε ίχνη από νιφλουμικό οξύ και μεφαιναμικό οξύ, δύο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Περιείχε επίσης την ορμόνη 17 βήτα οιστραδιόλη, έναν τύπο μιας γυναικείας ορμόνης οιστρογόνων. Η ορμόνη ανιχνεύθηκε σε τρία εκατομμυριοστά ενός γραμμαρίου σε κάθε κιλό γάλακτος, ενώ η υψηλότερη δόση του νιφλουμικού οξέος ήταν λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό γάλατος.
Τα τεστ εντόπισαν νιφλουμικό οξύ στο γάλα της αίγας, ενώ το μητρικό γάλα περιείχε ίχνη των παυσίπονων ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, του αντιβιοτικού Triclosan, καθώς και μερικών ορμονών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν χημικές ουσίες στο γάλα. Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ScienceDaily (3/11/2010) και διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Ελβετικού Εθνικού Προγράμματος Ερευνας διαπιστώθηκε ότι ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά προϊόντα, περιέχονται στο μητρικό γάλα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2004, 2005 και 2006 σε μητέρες που είχαν γεννήσει στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γυναίκας στη Βασιλεία.
Ημικοί ρυπαντές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο μητρικό γάλα περιέχονται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με ενδοκρινικό σύστημα. Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν παρόντα στο 85% των ανθρώπινων δειγμάτων γάλακτος. Η παρουσία των συγκεκριμένων φίλτρων στο ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που τα περιέχουν. Επιπλέον αποκαλύφθηκε η παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων, χημικών ουσιών που εμφανίζουν ορισμένες τοξικές ιδιότητες και οι οποίες, αντιθέτως από τους άλλους ρύπους, αποδομούνται δύσκολα, και γι' αυτό είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον.
Συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς, διασπείρονται μέσω του αέρα, των υδάτων και των αποδημητικών ειδών και συσσωρεύονται στα χερσαία και τα υδάτινα οικοσυστήματα. Στον κατάλογο των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν περιλαμβανόταν συνθετικά αρώματα μόσχου, φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, τα συντηρητικά parabenς που χρησιμοποιούνται στην κοσ?ετολογία, επιβραδυντικά φλόγας (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες) και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), δηλαδή συνθετικά παρασκευασμένοι χλωριωμένοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου και δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος.
«Χάπιend» για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας
Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε στα συρτάρια και στο φαρμακείο του σπιτιού μας φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες έχουν λήξει ή δεν τις χρειαζόμαστε πια. Μέχρι σήμερα, η κοινή πρακτική απόρριψης αυτών των φαρμάκων είναι να τα πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων του σπιτιού μας, στο νεροχύτη ή στην αποχέτευση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη συνέχεια στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των χώρων υγειονομικής ταφής ή μέσω των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Κάθε χρόνο, διακινούνται στην Ελλάδα περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Από αυτά, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5 - 10% πετιούνται αχρησιμοποίητα ή ληγμένα. Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων στο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προσβάλλοντας τη διατροφική αλυσίδα.
Η Περιβαλλοντικά Ασφαλής Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων αποτελεί πάγια πρακτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια, βάσει σαφούς νομοθετικού πλαισίου. Στην πλειονότητά τους, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εδραιώσει, σε συνεργασία με τα φαρμακεία, συστήματα για τη συλλογή και καταστροφή των ληγμένων ή μη χρησιμοποιημένων οικιακών φαρμάκων. Το πρόγραμμα χάπιend είναι μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη πρωτοβουλία για την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Διαχείριση των Οικιακών Φαρμάκων.
Στόχος του προγράμματος χάπιend είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τον κίνδυνο που ενέχει η αλόγιστη απόρριψη των φαρμάκων στο περιβάλλον και η ενημέρωσή τους σχετικά με την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων που διατηρούν στο σπίτι τους. Ειδικοί κάδοι απόρριψης φαρμάκων έχουν τοποθετηθεί σε 22 επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
http://www.imerisia.gr

Τα Ελληνόπουλα πάσχουν από έλλειψη κίνησης

Ένα στα τρία παιδιά που συμμετείχαν σε έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Αυτά ακριβώς τα παιδιά είναι που διστάζουν να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου λόγω της περιθωριοποίησης που συχνά αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, όλσ σχεδόν τα παιδιά είναι παγιδευμένα σε έναν τρόπο ζωής που δεν τους επιτρέπει την κίνηση.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν, εξετάζοντας τη φυσική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων- και μη- μαθητών των Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, διαφόρων σχολικών μονάδων της χώρας.

Η έρευνα, την οποία "υπογράφουν" ο Νίκος Διγγελίδης, επίκουρος καθηγητή στο παραπάνω τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο μεταπτυχιακός φοιτητές Σπύρος Κάμτσιος έδειξε- μεταξύ άλλων- ότι σχεδόν το 1/3 των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν (28,3%) χαρακτηρίστηκαν από σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία.

Οι κυρίαρχοι λόγοι για τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αλλά και ο τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από καθιστικές καθημερινές συνήθειες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Εξαιτίας, λοιπόν, των αλλαγών στον τρόπο ζωής, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, καταναλώνουν τροφές με μικρή διατροφική αξία και αθλούνται από ελάχιστα έως καθόλου.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την παχυσαρκία και αυτό γιατί, ενδεχομένως, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι τόσο παθητική όσο η παρακολούθηση τηλεόρασης και ίσως γιατί τα παιδιά δεν τρώνε, όταν ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς δεν έχουν τα χέρια τους ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, ότι δηλαδή οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μαθητές δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους, οι δύο ερευνητές επισημαίνουν πως για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να παρακινηθούν οι μαθητές και να ενθαρρύνονται από όλους για να συμμετέχουν σε καθημερινές φυσικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η καλλιέργεια ενός σχολικού κλίματος, με έμφαση στην προσωπική βελτίωση και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και όχι στην κοινωνική σύγκριση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διγγελίδης, να στραφούμε όλοι στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων για τη φυσική δραστηριότητα.

"Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, τα σχολεία θα πρέπει να είναι ο πρώτος χώρος, όπου θα διδαχθούν οι μαθητές την αξία της φυσικής δραστηριότητας και των υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.

Γίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων παρέμβασης σε θέματα υγείας- και όχι μόνο- από πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να ενισχύσουμε τα βιώματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους σε μακροχρόνια βάση", επισημαίνει.
nooz.gr

Στην Α2 Εθνική η Ν.Ε.Λαμίας

Πανηγυρικά στην Α2 Εθνική ανέβηκαν τα κορίτσια της Ναυταθλητικής Ένωσης Λαμίας. Η γυναικεία ομάδα πόλο της ΝΕΛ εντυπωσίασε στην τελική φάση της Β' Εθνικής στο κολυμβητήριο Χαλανδρίου και κέρδισε πανάξια την άνοδο.Σήμερα το πρωί η ομάδα του Κώστα Ζουμπουλιά νίκησε 12-5 το Οξυγόνο Θεσσαλονίκης και σε συνδιασμό με τις τρεις προηγούμενες νίκες σε ισάριθμα ματς κέρδισε την άνοδο στην Α2 Εθνική. Το απόγευμα στις 17:00 θα αντιμετωπίσει το Ν.Ο.Χανίων με στόχο την πρώτη θέση και την κατάκτηση της κούπας του πρωταθλητή
lamiastar.gr

Οι 10 ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας για το 2011 όπως ψηφίστηκαν από τους χρήστες του facebook


Πρωθυπουργοί και μισθωτοί της δραχμής

Κάποιοι δεν κατάλαβαν ακόμη τι έγινε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Άλλοι γιατί δεν θέλουν, πολλοί γιατί δεν τους βολεύει και οι περισσότεροι γιατί αρκούνται στο γεγονός ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής απλώς αποσόβησε τα χειρότερα. Αλλά η συμφωνία είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς και ερμηνείες α λα καρτ. Για πρώτη φορά χώρα της Ευρωζώνης οδηγείται, έστω και μερικώς, σε χρεοκοπία. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τη βαφτίζουν ήδη «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «περιορισμένη χρεοκοπία», ανεξάρτητα εάν τελικά θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περιβόητα CDS.
Αυτό είναι η «κακή» πλευρά της συμφωνίας που οφείλεται στην εμμονή της Α. Μέρκελ για συμμετοχή και των ιδιωτών στη ρύθμιση του χρέους, όπως παραδόξως επιζητά και η ελληνική αριστερά, η οποία, βέβαια, προτείνει αφελώς και πρωτίστως ανέξοδα να κηρυχθεί στάση πληρωμών για το σύνολο του ελληνικού χρέους.
Όμως, το πιο θετικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Όσο κι αν κανείς δεν το ομολογεί, κανείς δεν θέλει ούτε και να το σκέπτεται, στο βάθος η «λύση» που δόθηκε κρατά ζωντανή την ελπίδα ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι δυνατή και η χώρα μπορεί να αποφύγει την επιστροφή στη δραχμή και γιατί όχι στο «φοίνικα» του Καποδίστρια.
Άλλωστε, όλος ο κόσμος, η ελληνική κοινή γνώμη, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες και να γνωρίζει όλα τα «μυστικά», αυτή την αισιόδοξη πλευρά της συμφωνίας κράτησε.
Γι' αυτό και την «επόμενη» δεν έγινε η μεγάλη έφοδος των καταθετών στις τράπεζες, ούτε χρειάστηκε ένα τανκ -όπως έλεγε ο Θ. Πάγκαλος- έξω από κάθε υποκατάστημα για να επιβληθεί μια σειρά μπροστά από τα γκισέ και να αποφευχθεί η λεηλασία.
Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα κέρδισε χρόνο και πήρε βαθιά ανάσα χωρίς, ωστόσο, να λύσει οριστικά το πρόβλημα.
Το λίγο κακό με την περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να γίνει και γενικευμένο και μεγάλο και ο αιφνίδιος θάνατος να επέλθει ανά πάσα στιγμή.
Αυτή είναι η αποκωδικοποίηση μιας ιστορικής όντως συμφωνίας. Η χώρα μένει στο ευρώ και στο χέρι κυβέρνησης και πολιτών είναι να «κρατηθεί» στη ζωή.
Αλλιώς το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αποσπάται και μαζί με τους πρωθυπουργούς της δραχμής ακολουθούν και οι μισθωτοί της δραχμής.
Γράφει ο Aντώνης Δαλίπης

Ανάγκη εξορθολογισμού των υψηλών αποδοχών σε δημοτικές επιχειρήσεις

Στο θέμα των υψηλών αποδοχών που λαμβάνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) (τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο). Ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε στείλει προς τους Δήμους επιστολή με την οποία τους ζητούσε στοιχεία για τις αμοιβές ορισμένων υπαλλήλων σε Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς είχε εντοπίσει περιπτώσεις που έφταναν έως και 100.000 ευρώ ετησίως, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να εξορθολογίσουμε τις αποδοχές που προκαλούν την κοινωνία».
Κέρδος online 29/7/2011 19:20


Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Κρατικές επιχορηγήσεις (και) στους ιδιοκτήτες ταξί!

Με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είχαν χρηματοδοτηθεί οι ιδιοκτήτες ταξί κατά την περίοδο των παχέων αγελάδων, οπότε ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος αντιμετωπιζόταν από τις κυβερνήσεις ως... «αγαπημένο τέκνο». Η μερίδα του λέοντος αφορά σε δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει το Δημόσιο για την ανανέωση του «κίτρινου» στόλου, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δαπάνες για τις οποίες ποτέ έως σήμερα δεν έχει υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος.
Εκσυγχρονισμός

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κράτος ενισχύει οικονομικά τους ιδιοκτήτες ταξί, προκειμένου να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων και να αναβαθμιστεί ο κλάδος» δήλωνε τον Οκτώβριο του 2003 ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

Η υπουργική απόφαση που είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός προέβλεπε οικονομική ενίσχυση από 3.500 έως 4.500 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό των αυτοκινήτων.

Αντίστοιχη, αλλά πιο γενναιόδωρη, τακτική υιοθέτησε και ο διάδοχος του κ. Βερελή στο υπουργείο Μεταφορών, ο Αναστάσιος Νεράντζης. Ο τελευταίος όμως, μερίμνησε ώστε οι επιχορηγήσεις προς τους αυτοκινητιστές να... επταπλασιαστούν «για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες».

Έτσι, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα τότε στοιχεία, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 περίπου 7.500 ιδιοκτήτες ταξί είχαν ενισχυθεί οικονομικά με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ποτέ έως σήμερα δεν διενεργήθηκε έλεγχος, για το πώς αξιοποιήθηκαν οι επιδοτήσεις εκατομμυρίων που δόθηκαν την περίοδο εκείνη στους ιδιοκτήτες ταξί.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 2006 η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά θα ανακοινώσει σεμινάρια επιμόρφωσης των οδηγών ταξί που θα στοιχίσουν στο Δημόσιο 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανύπαρκτος παραμένει ο απολογισμός σχετικά με το πώς αξιοποίησε το συγκεκριμένο ποσό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), στην οποία πρόεδρος είναι ο Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Φάμπρικα

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές στο Capital.gr, το ειδικό ηλεκτρονικό σήμα, με το οποίο αναγνωρίζεται η γνησιότητα των ταξί, διατίθεται από το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αττικής έναντι τιμήματος 45 ευρώ.

«Θα έπρεπε η προμήθεια των σημάτων γνησιότητας να πραγματοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία συγκοινωνιών της Περιφέρειας, ώστε να πιστοποιείται η ΄ταυτότητα΄ του οχήματος. Εξάλλου, από πότε μέρος των συνδικαλιστικών καθηκόντων είναι η πώληση προϊόντων;» αναφέρουν.

Ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ταξί είναι... μαϊμού, καθώς λόγω της διάθεσης του ειδικού τσιπ από το ΣΑΤΑ, όπως εξηγούν από την αγορά, δεν εξακριβώνεται η «ταυτότητα» του οχήματος που προκύπτει από τα επιμέρους εξαρτήματα του (σειριακός αριθμός μηχανής κτλ).

Με τα σήματα γνησιότητας να αλλάζουν εύκολα χέρια, μία φάμπρικα μετατροπής Ι.Χ. σε ταξί «μαϊμού» έχει ανθίσει: οι επιτήδειοι που έχουν προμηθευτεί το τσιπ γνησιότητας, καταθέτουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για κλοπή των (ανύπαρκτων) κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας. Στη συνέχεια, καταθέτοντας το αντίγραφο της μήνυσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αποκτούν τη νέα άδεια του δύσκολα πλέον αναγνωρίσιμου ταξί - μαϊμού, καθώς αυτό φέρει το τσιπ γνησιότητας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Ανοίγει το μητρώο ιδιοκτητών

Σύμφωνα με καταγγελίες που διατυπώνονται στο Capital.gr, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άδειες ταξί, έχουν χορηγηθεί σε άτομα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ακόμη και σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους.

Κατά πληροφορίες, αυτού του είδους οι καταγγελίες πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν, καθώς ο κ. Ραγκούσης έχει δεσμευθεί ότι θα δημοσιεύσει τη λίστα του μητρώου ιδιοκτητών που περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία όσων κατέχουν άδεια ταξί.

dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Γεωθερμία: η λεκάνη του Σπερχειού στον επόμενο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ

«Η λεκάνη του Σπερχειού θα συμπεριλαμβάνεται στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων», δήλωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γεωθερμικού πλούτου στο νομό.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κ.Μπατζελή επισήμανε ότι μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για περιφερειακή ανάπτυξη, για ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα σε ένα νομό όπου η ανεργία αυξάνει διαρκώς, επιβάλλεται το ΥΠΕΚΑ να επιταχύνει τους ρυθμούς αξιοποίησης και ανάδειξης των γεωθερμικών πεδίων σε ένα νομό πλούσιο σε κοιτάσματα (Παλαιοβράχα, Λεκάνη Σπερχειού, Δαμάστα, Αρχάνι, Ψωρονέρια, Πλατύστομο, Θερμοπύλες, Υπάτη κτλ).

«Στο πλαίσιο των υποδομών που δημιουργούνται βάσει του νέου τρόπου διαχείρισης γης, της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού (πολεοδομικού και τουριστικού) είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται και η γεωθερμική ενέργεια» τόνισε η πρ. Υπουργός επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι «η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει αναδυόμενες αγορές στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τη βιομηχανία επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις».

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ ενόψει του δεύτερου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων όπου θα συμπεριλαμβάνεται- μεταξύ άλλων περιοχών- και η λεκάνη του Σπερχειού, θα ληφθούν υπόψη τόσο η εξάντληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και η αποφυγή της μονομέρειας στους υποψήφιους αναδόχους για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών.

Στα πλαίσια της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι με το νέο σχέδιο νόμου για τους υδρογονάνθρακες δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις αποκεντρωμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις για προκήρυξη διαγωνισμών αξιοποίησης βεβαιωμένων χαμηλών γεωθερμικών πεδίων και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιμο να παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διευκόλυνσή τους (έτοιμα τεύχη δημοπράτησης κτλ).

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή της την 21η Ιουνίου προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς κ. Πόπη Γερακούδη η κ. Μπατζελή είχε ζητήσει την άμεση διενέργεια διαγωνισμού με σκοπό την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στη Δαμάστα και πιθανά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στην ταυτόχρονη εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας του ομώνυμου γεωθερμικού πεδίου για τη διερεύνηση περαιτέρω αξιοποίησής του.

econews

31 προτάσεις της ΝΔ

Οι προτάσεις-κατευθύνσεις για τη δημόσια αυτή συζήτηση είναι οι εξής:

1.Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2.Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
3.Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
4.Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
5.Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.
6.Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.
7.Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
8.Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).
9.Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
10.Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

11.Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
12.Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
13.Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.
Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.
Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.
Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων , ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.
Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.
Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.
Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.
Πηγή: http://www.nd.gr/web//guest/press/-/journal_content/56_INSTANCE_c6UH/36615/733483

Υ.Γ Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις είναι προς σωστή κατεύθυνση και μακάρι να βρουν συμμάχους και στα άλλα κόμματα

''Απόνερα εισβολής'' στον Δήμο Λαμιέων;

Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι ο δήμος Λαμίας, από την εξιστόρηση των παρασκηνίων της κατασκευής μνημείου για τους νεκρούς φθιωτείς καταδρομείς, κατά την διάρκεια της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο το 1974.

Αιτία το γεγονός πως σ’ αυτό αναγράφεται πως η χρονική περίοδος όσων έπεσαν κατά τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού εκκινεί στις 15/7/1974. Εκείνη η ημέρα όμως είναι που έγινε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, από φασιστικά περιτρίμματα της χούντας του Ιωαννίδη και τις παρακρατικές συμμορίες της ΕΟΚΑ Β΄ και του Σαμψών.
Έτσι ο σύλλογος καταδρομέων «κομάντος ’74» καταγγέλλει αυτή την μεθόδευση, εκτοξεύοντας ευθείες βολές τόσο κατά του πρώην αντιδήμαρχου Γ. Σαγιά όσο και κατά του νυν Κ. Μουστάκα. Καθώς δεν επιθυμούν τα ονόματα των χαμένων συμπολεμιστών τους να φιγουράρουν δίπλα σ’εκείνα των πρωτεργατών του πραξικοπήματος. Αναμένουμε σαφή πολιτική απάντηση από τον δήμο.

Ημέρα 30/7/2011

Για το έγκλημα στο "Βελά" υπάρχουν ένοχοι?

-Τι έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες???
-Θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί???
-Καταστρέφονται περιουσίες και κανείς δεν ακούει!!!!
Το ποτάμι "Βελάς" διέσχιζε την ανατολική Φθιώτιδα στο ύψος του Αχινού και τα νερά του κατέληγαν στη στο Μαλιακό. Όταν ξεκίνησαν τα έργα για την παράκαμψη της Στυλίδας και την νέα χάραξη της εθνικής, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, οι εταιρείες έκαναν παράνομες αμμοληψίες τεράστιων ποσοτήτων δημιουργώντας έτσι τουλάχιστον 3 λιμνοδεξαμενές, τεραστίων διαστάσεων, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Τα νερά πλέον συγκεντρώνονται εκεί με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η στάθμη και να έχει αλλάξει ο υδροφόρος ορίζοντας.
Οι αμμοληψίες και οι παρεμβάσεις αυτές, όπως καταγγέλλουν στο LamiaReport, έγιναν ΧΩΡΙΣ τις απαιτούμενες άδειες. Αλήθεια, τι έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι παράγοντες που γνώριζαν τι συμβαίνει, όλη αυτή την περίοδο?
Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που έχουν τα σπίτια τους στον οικισμό της Κουβέλας να βλέπουν το νερό να ξεπηδά από το πουθενά, μέσα στους δρόμους, στα θεμέλια και στα υπόγεια των σπιτιών τους, καταστρέφοντας τις περιουσίες τους, όπως βλέπετε στις τελευταίες φωτογραφίες.
Το "ωραίο" της υπόθεσης είναι ότι όπου κι αν έχουν απευθυνθεί δεν μπορούν να βγάλουν άκρη!... "Από τον Άνα στον Καϊάφα"
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή περνά και ο αγωγός πετρελαίου του στρατού, που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την οποιαδήποτε παρέμβαση έγινε, χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί? Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να δώσει λύση και να επαναφέρει τον Βελά στη φυσική του ροή, πριν ο ίδιος μας θυμίσει ότι η φύση εκδικείται?
http://www.lamiareport.gr

Ιδού η αποθέωση της κωλοτούμπας και της αναξιοπρέπειας !!

Ιδού αποθέωση της κωλοτούμπας και της αναξιοπρέπειας που ακούει στο όνομα Γρηγοράκος.
Κοιτάξτε τι έλεγε για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στις 11 Φεβρουαρίου 2011, ο βουλευτής που ζήτησε να παραιτηθεί ο Ραγκούσης, επειδή προσπαθεί να εφαρμόσει το Νόμο που και ο Γρηγοράκος ψήφισε!
Συνεδρίαση επιτροπής για τον 3919 11/02/2011)
"Ένα άλλο θέμα που με απασχόλησε προχθές και που έχει γίνει πολύς λόγος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, είναι η ρύθμιση που έγινε με τους φαρμακοποιούς.
Μιλάγαμε,μιλάγαμε,μιλάγαμε, μιλάγαμε και ξαφνικά βάλαμε κ. υπουργέ πληθυσμιακά όρια.
Βάλαμε Πληθυσμιακά πάλι όρια!

Για ποια απελευθέρωση επαγγελμάτων μιλάμε κ. υπουργέ;

Εγώ ξέρω ότι όταν υπάρχει απελευθέρωση επαγγελμάτων υπάρχει απελευθέρωση σε όλα και δεν προστατεύουμε κανένα.

Και δεν καταλαβαίνω αυτό το κληρονομικό δικαίωμα κάποιων επαγγελματιών οι οποίοι μεταφέρουν ξέρω γω κληρονομικά το φαρμακείο τους ή την επιχείρησή τους, αν ήταν η προσωπική τους η επιχείρηση το καταλαβαίνω, αλλά αυτή η άδεια δεν είναι μόνο δική τους, είναι και του κράτους. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν πώς αυτοί οι κύριοι καταφέρανε πάλι και κέρδισαν αυτή την ασφαλιστική δικλείδα......

Για μένα προσωπικά πιστεύω ότι όταν μιλάμε για απελευθέρωση επαγγελμάτων ομιλούμε περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς. Δε νομίζω ότι μας περιορίζει κανένας νόμος εμάς σαν Ελλάδα να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση επαγγελμάτων τα οποία κάνετε εσείς.

Εγώ συμφωνώ σε αυτά, είναι μια μεγάλη τομή, είναι μια μεγάλη ανατροπή για την ελληνική κοινωνία και επιτέλους ας πάψουν αυτά τα στεγανά και κάποιοι οι οποίοι πρόλαβαν ή έκαναν κάτι στη ζωή τους με τον πατέρα τους με τη μάνα τους να μπορούν να έχουν κι αυτοί και να διαιωνίζουν να έχουν να παίρνουν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας της ελληνικής οικονομίας και κάποια παιδιά επειδή δεν έτυχε να έχουν πατέρα φαρμακοποιό, γιατρό ή οτιδήποτε άλλο να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.

Να προστατευθεί το επάγγελμα του καθενός από εμάς κ. υπουργέ στα πλαίσια ότι δεν μπορεί αυτή την άδεια την προσωπική που παίρνουμε εμείς να τη δίνουμε ή να την επινοικιάζουμε σε μεγάλα τραστ ή σε εταιρείες.

Αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά το να μη μου δίνετε την ευκαιρία εμένα ενός νέου ανθρώπου που κουράστηκα για να αποκτήσω ένα πτυχίο και η ελληνική πολιτεία μου το χει αναγνωρίσει αυτό νομίζω είναι άδικο.

Δηλαδή κάποιοι να πλουτίζουν και κάποιοι να παραμένουν στο περίμενε ή να μη βρίσκουν ποτέ δουλειά επειδή κάπου εμείς σκεφτήκαμε κάποιες κοινωνικές ομάδες να τις προστατεύσουμε από τα συμφέροντά τους "

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που ζήτησε να παραιτηθεί ο Ραγκούσης για το άνοιγμα τοιυ επαγγέλματος του ταξί.

Ο απερίγραπτος Γρηγοράκος μπορεί να σε στείλει σε Εντατική-ρουσφέτι με τις κωλοτούμπες του.

Και με εικόνα δείτε το link μετά το 67:19. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6ff8b305-3881-499f-805f-0caa459d774f
http://kourdistoportocali.com

Ηλεκτρονική δημοπρασία για τα φάρμακα Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι.

Bάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στο Σύστημα Προμηθειών, γεννά για το υπουργείο υγείας η πρώτη ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) -για την προμήθεια 3 δραστικών ουσιών- που έγινε χθες, Πέμπτη, στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Η δημοπρασία άρχισε με προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.167.573,00 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων (Νοσοκομειακών) και τις αιτούμενες ανάγκες τριών Νοσοκομείων (ΓΝ Ευαγγελισμού, ΓΝ Γεννηματά και ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας). Οι τιμές που προέκυψαν από την Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 436.834,14 ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 79,85 % από τον αρχικό προϋπολογισμό, εξοικονομώντας για το ελληνικό δημόσιο συνολικό όφελος 1.730.738,86 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο υγείας.

Ο πρώτος αυτός διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε αργά χθες, προκηρύχθηκε και διενεργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Συνολικά, συμμετείχαν 14 εταιρείες ενώ μετά την Αξιολόγηση των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, των Τεχνικών Προσφορών και των αρχικώς υποβληθεισών Οικονομικών Προσφορών, συνέχισαν και συμμετείχαν στη χθεσινή Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) 11 εταιρείες.

Φαρμακοβιομήχανοι: Πολιτική αφανισμού

Για πολιτική αφανισμού της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας από το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων.

«Με μια απόφαση η οποία εντάσσεται στη σφαίρα του μη νόμιμου, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας υπογράφει τη διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Ένας διάτρητος διαγωνισμός, με αυθαίρετες προδιαγραφές, φαίνεται να κατακυρώνεται προς χάριν μιας πολιτικής η οποία ευνοεί απροκάλυπτα το dumping τιμών, εξοβελίζει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αφήνει μετέωρους 8.500 εργαζόμενους, αδιαφορεί ότι θα εκτοξεύσει μεσομακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, αγνοεί την πανευρωπαϊκή εμπειρία και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βαφτίζει «ελληνική» μια εισαγωγική πολυεθνική εταιρία, στην οποία φαίνεται ότι κατακυρώνεται το 90% του «διαγωνισμού"», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού είναι ξεκάθαρο, όπως υποστηρίζει, ότι πρόκειται περί dumping τιμών με προκλητικές τιμές κάτω του κόστους, που θα διαμορφώσει καθεστώς μονοπωλίου, με σοβαρές και τεράστιες παρενέργειες, τις οποίες το υπουργείο Υγείας φαίνεται να αγνοεί παντελώς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕΑρχαιολογική ημερίδα ΑΣΠΑΛΙΣ Ι στη Μελιταία Δομοκού


Αρχαιολογική ημερίδα ΑΣΠΑΛΙΣ Ι στη Μελιταία ΔομοκούΗ ΙΔ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιταίας, συνδιοργανώνουν την επιστημονική ημερίδα "ΑΣΠΑΛΙΣ Ι" υπό την αιγίδα του Δήμου Δομοκού, με θέμα την αρχαιολογική διερεύνηση της Μελιταίας και της ευρύτερης περιοχής της, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Μελιταίας, την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 20.00΄
http://www.lamiareport.gr

Το 1/3 της ανθρωπότητας έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα

Τα περισσότερα θύματα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια και μπορούν ακούσια να τη μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους .Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχει μολυνθεί με έναν από τους ιούς που προκαλεί την ασθένεια της ηπατίτιδας η οποία σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και παρ' όλο που τα περισσότερα κρούσματα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μπορούν ακούσια να την μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους, ενώ οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή τους μπορεί να αναπτυχθεί και να τους σκοτώσει ή να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, προειδοποίησε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
«Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς υπάρχει πολύ λίγη συνειδητοποίηση για την εξάπλωσή της ακόμη και μεταξύ των σχεδιαστών των πολιτικών υγείας», δήλωσε σε σχετική διάσκεψη ο ειδικός στην ηπατίτιδα από τον Π.Ο.Υ., Στίβεν Βίρσμα, με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας.
Ο ίδιος κάλεσε τον παγκόσμιο οργανισμό να βελτιώσει την πληροφόρηση για την προερχόμενη από ιό ασθένεια, που μεταδίδεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα, το αίμα, το σπέρμα και άλλα υγρά του σώματος. Το ίδιος είπε ότι η ασθένεια -που έχει πέντε κύριους ιούς- έχει δημιουργήσει ένα «συγκλονιστικό τίμημα» στα υγειονομικά συστήματα σε όλη την υδρόγειο και ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει επιδημίες, ενώ αποτελεί τις κύριες αιτίες για την κίρρωση του συκωτιού και του καρκίνου.
Από τους πέντε ιούς ηπατίτιδας που υπάρχουν, αυτός της ηπατίτιδας Β είναι ο πιο κοινός και θα μπορούσε να μεταδοθεί από τις μητέρες στα νήπια κατά τη γέννηση ή στην πρόωρη παιδική ηλικία, καθώς επίσης και μέσω των μολυσμένων ενέσεων, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ο ιός της ηπατίτιδας τύπου Ε, που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού ή των τροφίμων, είναι μια κοινή αιτία των ξεσπασμάτων της ασθένειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παρατηρείται όλο και περισσότερο στις αναπτυγμένες οικονομίες. Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση των ιών των τύπων ηπατίτιδας Α' και Β', τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον τύπο D.
Εμβόλιο
Επίσης έχει αναπτυχθεί και ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα Ε, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμο, ενώ δεν υπάρχει κανένα για τον ιό C. Οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλές χώρες, με περίπου 180 από τα 193 κράτη - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού σήμερα να συμπεριλαμβάνουν το εμβόλιο για τον τύπο Β στα προγράμματα ανοσοποίησης των νηπίων.
Αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να την πρόληψη και τον έλεγχο της ασθένειας. Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ήδη θα μπορούσαν να εξεταστούν και να τους δοθεί ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία χωρίς καθυστέρηση, αναφέρει ο Π.Ο.Υ.
http://www.imerisia.gr

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Πληρωμές μέσω κινητού: Μια βιομηχανία με αλματώδη ανάπτυξη...

Περισσότεροι από 141 εκατ. καταναλωτές, ήτοι 38,2% περισσότεροι από πέρυσι, θα χρησιμοποιήσουν φέτος το κινητό τους για πληρωμές και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με την αξία των πληρωμών που πραγματοποιούνται μέσω κινητού να εξακοντίζεται στα 86,1 δισ. δολάρια το 2011, σημειώνοντας αύξηση 76% σε σχέση με πέρυσι! Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Gartner, ο αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του και για οικονομικές συναλλαγές αυξάνεται συνεχώς, αν και -ακόμη και στις ανεπτυγμένες αγορές- ο ρυθμός διάδοσης των σχετικών τεχνολογιών και συστημάτων πληρωμής αποδεικνύεται μάλλον αργός. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι η μαζική αποδοχή αυτού του "μοντέλου" πληρωμής αργεί ακόμη, αφού βρίσκεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μακριά.
"Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ανάγκη να αλλάξει η συμπεριφορά των χρηστών, να πειστούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο αντί μετρητών και καρτών", επισημαίνει η Σάντι Σεν, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Gartner.
Πάντως, οι περισσότερες συναλλαγές φέτος αναμένεται να γίνουν μέσω εφαρμογών χρηματαποστολής (money transfers) και προπληρωμένων λογαριασμών, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες χώρες το κινητό φαίνεται να κερδίζει έδαφος σαν μέσο πληρωμής και για αγορές από καταστήματα λιανικής πώλησης.
Χάρη στην επιτυχία που γνωρίζουν καταστήματα εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας όπως το App Store της Apple και στις προσπάθειες αύξησης των πωλήσεων μέσω κινητού που καταβάλλουν μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής όπως το Amazon και το eBay, οι αγορές προϊόντων μέσω κινητού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης, υπογραμμίζει η κ. Σεν, συμπληρώνοντας: "Προβλέπουμε ότι το 2011, οι αγορές εμπορευμάτων θα ανέλθουν στο 90% και στο 77% του συνόλου των συναλλαγών στη βόρεια Αμερική και στη δυτική Ευρώπη, αντίστοιχα".
http://www.imerisia.gr

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι για τα απόνερα στον Μαλιακό

Ραντεβού αύριο το πρωί στις 09:00, στο Αχλάδι...
Κινδυνεύουν λουόμενοι, καταστήματα, καΐκια, βάρκες και σκάφη. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και καταγγελίες οι αρχές δεν παίρνουν μέτρα. Οι κάτοικοι και οι φορείς είναι πλέον αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.  Αυτή η "ιστορία" με τις μεγάλες ταχύτητες και τα απόνερα των επιβατηγών πλοίων της γραμμής Αγίου Κωνσταντίνου - Σποράδων, πρέπει να τελειώνει. Κινδυνεύει κόσμος δεν το καταλαβαίνουν ???  δήλωσε στο LamiaReport, ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, που αύριο το πρωί θα είναι εκεί για να αποφασίσουν όλοι μαζί , κάτοικοι και φορείς τις επόμενες κινήσεις....
Διαβάστε την ανακοίνωση-πρόσκληση για την ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει αύριο το πρωί στο Αχλάδι.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραματική αύξηση των δρομολογίων των επιβατηγών πλοίων της γραμμής Αγίου Κωνστανίνου - Σποράδων. Παράλληλα όμως παρατηρείται και αύξηση της ταχύτητας διέλευσής τους. Λόγω της μικρής απόστασης διέλευσης από την ακτογραμμή και λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας απόνερων δημιουργούνται κατά μήκος της παραλίας εξαιρετικά επικίνδυνες και δυσάρεστες καταστάσεις για τους λουόμενους, τον εξοπλισμό των καταστημάτων, τα επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά σκάφη. Εδώ και καιρό υπάρχει συνεχής παρέμβαση των τοπικών αρχών, των επαγγελματιών, των αλιέων αλλά και απλών πολιτών που με συνεχής καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές (λιμεναρχείο, Υπουργείο Ναυτιλίας κτλ.) προσπαθούν να πιέσουν για την εύρεση λύσης για την αποφυγή αυτών των επικίνδυνων φαινομένων. Παρά την σοβαρότητα του θέματος αφού τίθεται θέμα καταστροφής της δημόσιας περιουσίας, θέμα απειλής της ζωής και θέμα διαφυγόντων κερδών των παράκτιων επιχειρήσεων οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο. Για όλα τα παραπάνω και επειδή η ανάγκη εύρεσης λύσης είναι επιτακτική, το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 9:00 π.μ. στην Ταβέρνα «Ο ΚΑΒΟΣ» στο Αχλάδι, παρουσία του Δημάρχου κου Απόστολου Γκλέτσου, Δημοτικών συμβούλων, Προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων της παράκτιας ζώνης του Δήμου Στυλίδας, των συλλόγων Αλιέων της περιοχής, και κατοίκων, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα ώστε να βρεθεί τρόπος πίεσης των αρμοδίων αρχών προς την εύρεση άμεσης λύσης. Επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας. 
http://www.lamiareport.gr

Επαναχωροθέτηση όλων των νοσοκομείων λόγω... «Καλλικράτη».

Ετοιμάζεται νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας
Σε άμεση καταγραφή των νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων του δημόσιου τομέα, με στόχο να υπάρξει ένα νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρεται στην απόφαση με την οποία το σχετικό έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2009-2013» του υπουργείου Εσωτερικών, αναλήφθηκε με στόχο τον «ορθολογικό ανασχεδιασμό των κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και τη γεωγραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από τη χρησιμοποίηση εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος, με στόχο τη διαρκή παρακολούθηση της κατανομής και αποδοτικότητας των νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων».

Στη σχετική απόφαση γίνεται γνωστό ότι θα υπάρξει ένα νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που θα προκύψει σύμφωνα με τις προτάσεις που θα υιοθετηθούν για τη διοικητική ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσοκομείων (Ομάδα μελέτης καθηγητή Λ. Λιαρόπουλου), σε εναρμόνιση με τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη».

Στόχος της εφαρμογής είναι η επαναχωροθέτηση των υπαρχόντων νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων ή η χωροθέτηση νέων με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των διοικητικών, οργανωτικών, λειτουργικών και γεωγραφικών φραγμών στην προσβασιμότητα, με υψηλή διαθεσιμότητα όλο το έτος.

Δρομολογήθηκαν συγχωνεύσεις

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει διοικητικές αλλαγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που αποσκοπούν σε συγχωνεύσεις ή αλλαγές χρήσης. Εκτός όμως από τις αλλαγές αυτές που βασίζονται σε τεκμηριωμένες μελέτες, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν σε επόμενη φάση και αλλαγές σε επίπεδο κλινικών και εργαστηρίων που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων και που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ανισοκατανομής, ελλείψεων και επικαλύψεων.

Τα έργα τα οποία θα προωθηθούν άμεσα είναι τα εξής:

- Καταγραφή και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης σε ότι αφορά τη γεωγραφική
κατανομή, ανά Δήμο και Περιφέρεια, σύμφωνα με τον νέο διοικητικό χάρτη (Ν.
«Καλλικράτης»), των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ και ΙΚΑ), καθώς και των κλινικών και
των εργαστηρίων που διαθέτουν.

- Καταγραφή και αποτύπωση της σημερινής κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού,
κυρίως ιατρικού, συνολικά και ανά ειδικότητα, και νοσηλευτικού, στις παραπάνω
μονάδες, κλινικές και εργαστήρια.
http://www.tovima.gr

Η άλλη πλευρά των applications...

Έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή smartphones, όπως συνηθίσαμε να τα λέμε: μια σημαντική εφεύρεση που μας βοηθάει στην καθημερινή μας ζωή ή συσκευές που προκαλούν... εθισμό στους χρήστες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που σίγουρα μας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό, εφόσον η πλειονότητα του πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που αποκαλείται «έλεγχος συνήθειας»,όταν οι χρήστες ρίχνουν μια ματιά στο μενού του κινητού τους, στις επαφές τους και στις τελευταίες ειδήσεις.

Ένας τυπικός έλεγχος διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα και περιλαμβάνει την πρόσβαση σε ένα application. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ελσίνκι έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ασχολούνται με το κινητό τους όλες τις ώρες που είναι ξύπνιοι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal and Ubiquitious Computing.
http://www.protothema.gr

Η καλή πλευρά των Ελλήνων( την οποία είχαμε ξεχάσει..)

Η Ελλάδα περνάει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση, που έχει φέρει το κράτος στα όριά του. Υπάρχουν, όμως, ακόμη άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό και μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Παράδειγμα πρώτο: οι γιατροί και νοσηλευτές ενός κρατικού νοσοκομείου, του Ερυθρού Σταυρού, κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας, νύχτα Σαββάτου. Εβλεπες νέα παιδιά να κάνουν τη δουλειά τους με όρεξη και σύστημα, χωρίς γκρίνιες και με ένα ιδιότυπο χιούμορ που απάλυνε όλα τα προβλήματα γύρω τους. Γιατροί και νοσηλευτές δεν είχαν πληρωθεί εφημερίες για μήνες, οι ελλείψεις σε διάφορα υλικά ήταν πολλές, αλλά το σύστημα δούλευε παρά το χάος που πολλές φορές δημιουργούσαν οι ίδιοι οι ασθενείς ή και οι συγγενείς τους.
Δεν θα ξεχάσω την «παρέα» των νοσηλευτών που έκαναν πλάκα για τις χαμένες εφημερίες και τα «χάλια» του συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, είχες την αίσθηση ότι το σύστημα δούλευε και πως δεν βρισκόσουν σε μια τριτοκοσμική χώρα. Σκεπτόμουν πάντως πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν οι ικανότητες και η δημιουργικότητα των ανθρώπων αυτών αξιοποιείτο σε ένα πλαίσιο σοβαρού μάνατζμεντ. Με άλλα λόγια, σκέπτομαι τι θα συνέβαινε αν αντί για κομματικούς διοικητές νοσοκομείων και χαοτικά συστήματα «μηχανογράφησης», υπήρχαν επαγγελματίες και στη διοίκηση.
Παράδειγμα δεύτερο: το Κέντρο Υγείας στη Σίφνο. Μια γιατρός έχει μείνει μόνη της και κάνει καθημερινά εφημερίες. Το κάνει με στωικότητα και χωρίς γκρίνιες. Το απίθανο όμως είναι ότι το κέντρο έχει ξεμείνει από διάφορα βασικά υλικά, όπως γάζες... Και γι’ αυτό όμως βρήκε λύση το πολυμήχανο ελληνικό μυαλό. Οταν η γιατρός γράφει μια συνταγή αρνείται κάθετα κάθε αμοιβή και προτρέπει με τον πιο ευγενικό τρόπο, «να αφήσετε ό,τι θέλετε στο φαρμακείο για να μπορούμε να πάρουμε εμείς τα υλικά που θέλουμε». Και πράγματι φαίνεται πως έτσι γίνεται και το Κέντρο Υγείας στο πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων συνεχίζει να λειτουργεί με μια ιδιότυπη «ελληνική» πατέντα. Ισως να έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι τελικά ο Ελληνας στη μεγάλη κρίση βγάζει τον πολύ κακό του εαυτό, βγάζει όμως και ό,τι καλύτερο - τα στοιχεία που τον έχουν κάνει να επιβιώνει τελικά! Είμαι σίγουρος ότι σε όλο το κράτος, σε δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, σχολεία μπορούμε να βρούμε ανάλογα παραδείγματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτούς, στα χάλια που βρισκόμαστε, αλλά τουλάχιστον αξίζει να τους «βγάλουμε το καπέλο».
Του Aλεξη Παπαχελα
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_27/07/2011_1295882

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα προγράμματα των κομμάτων με λίγα λόγια

ΠΑΣΟΚ: Διάλογος

Ν.Δ : Διάλογος

ΛΑΟΣ : Διάλογος

ΚΚΕ: Όχι σε όλα

ΣΥΝ: Όχι σε όλα

Μέχρι σήμερα οι πολικές των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

Εco2nomy: Eκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας της WWF

H νέα εκστρατεία WWF Ελλάς, Eco2nomy, διοργανώνει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας και προσφέρει συμβουλές αλλά και χρηστικά διαδικτυακά εργαλεία για την υλοποίηση εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας.

Στα πλαίσια του Eco2nomy, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εξοικονόμησης ενέργειας καλεί νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης να διαγωνιστούν στο επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να επιτύχουν σε ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα ΗΛΙ.Ο.Σ (Ηλιακές Οικολογικές Στέγες) προσφέρει εργαλείο που μπορεί να υπολογίζει τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των σπιτιών.

Ο ενεργειακός υπολογιστής μας βοηθά να υπολογίσουμε το οικολογικό αποτύπωμα των ποσών ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά στον πλανήτη.

Παράλληλα ένας αναλυτικός κατάλογος συμβουλών που προτείνει την εφαρμογή ιδεών που μπορούν να εξοικονομήσουν πέρα από το οικολογικό και οικονομικό όφελος που μπορεί να φτάσει και τα 1.700 ευρώ ανά νοικοκυριό το χρόνο.

Το Eco2nomy υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Intelligent Energy με την υποστήριξη της EFG Eurobank.

WWF Eco2nomy

Η φοροκάρτα έρχεται να αντικαταστήσει τις αποδείξεις

Η φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφονται απευθείας τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων. Σε κάθε οικογένεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία κάρτες . Τον Οκτώβριο έρχεται η φοροκάρτα. Επειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, από τις 3 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να την προμηθεύονται δωρεάν από 27 τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές) και να τη χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναλλαγές.
Η φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφονται απευθείας τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων. Σε κάθε οικογένεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία κάρτες.
Πιο αναλυτικά:
Η χρήση της κάρτας αποδείξεων είναι προαιρετική. Στις τράπεζες δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή των ΑΦΜ ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις κάρτες.
Η κάρτα θα είναι ανώνυµη και θα έχει τις διαστάσεις µιας πιστωτικής κάρτας.
Η μπροστινή όψη θα έχει χρώµα λευκό και θα περιέχει την ονοµασία "Κάρτα Αποδείξεων" µαζί µε το σλόγκαν "δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα", ενώ η πίσω όψη θα φέρει µια µαγνητική ταινία, όπως κάθε πιστωτική κάρτα.
Κάθε κάρτα θα έχει έναν 10ψήφιο κωδικό, τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να αντιστοιχίσει με τον ΑΦΜ του μόνο στη ΓΓΠΣ. Αυτό θα γίνει είτε με SMS είτε μέσω Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να αποστείλει SMS στο 54053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας. Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λάβει µέσα σε 15 δευτερόλεπτα ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.
Η καταγραφή και μεταφορά των δεδομένων κάθε συναλλαγής θα γίνεται με απλό τρόπο. Εφόσον το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η συναλλαγή έχει μηχάνημα Point of Sales (POS), για την υποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ο καταστηματάρχης θα παραλαμβάνει την "κάρτα αποδείξεων" από τον πελάτη που θα την προσκομίζει και θα την περνά από το ίδιο μηχάνημα. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. Η συναλλαγή θα μπορεί να γίνεται είτε με μετρητά είτε με πιστωτική.
Κώστας Τσαχάκης
http://www.ethnos.gr

Δόθηκαν τα χρήματα στις περιφέρειες για τις δομές πρόνοιας

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στις περιφέρειες τα απαιτούμενα χρήματα για την εξόφληση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών πρόνοιας του προηγούμενου εξαμήνου. Για τις μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόνοιας, είχε υποβάλει επίκαιρη ερώτηση στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταγγέλλοντας, ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και 8 μήνες και ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικού δικαίου κέντρα ειδικής αγωγής, αλλά και σε μια σειρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, είναι τραγική.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, "υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα υστέρησης της επιχορήγησης στις δομές αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργήθηκαν για την αποασυλοποίηση από τα ψυχιατρεία και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες".
http://www.ota.gr

Εργατικό ατύχημα ο θάνατος κατά την επιστροφή από την εργασία

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.
Εργατικό ατύχημα συνιστά ο θάνατος εργαζομένου, που σημειώνεται το διάστημα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τον τόπο εργασίας στο σπίτι του, έκρινε ο Άρειος Πάγος και επικύρωσε το ποσό των 38.000 ευρώ υπέρ της χήρας ναυτικού, που πνίγηκε μόλις σχόλασε από την εργασία του.
Ναύτης τον Ιούνιο του 1992 ναυτολογήθηκε σε πλοίο υπό ελληνική σημαία. Τον Δεκέμβριο του 2003 το πλοίο ήταν πλαγιοδετημένο παράπλευρα σε άλλο δεξαμενόπλοιο στην προβλήτα φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στο Πέραμα. Η αποβίβαση από το πλοίο γινόταν μέσω του παράπλευρου δεξαμενόπλοιου. Ο ναύτης μετά το τέλος της εργασίας του μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα αποβιβαζόταν μέσω του άλλου δεξαμενόπλοιου στην προβλήτα και καθόταν στη δέστρα (μπίντα) της προβλήτας περιμένοντας τον πλοίαρχο του πλοίου για να αναχωρήσουν μαζί για τα σπίτια τους με το αυτοκίνητο του τελευταίου.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2003 ο πλοίαρχος αποβιβάστηκε από το πλοίο και αναζήτησε το ναύτη για να φύγουν μαζί, αλλά δεν υπήρχε πουθενά. Ο πλοίαρχος τηλεφώνησε στο μηχανικό και στους άλλους ναύτες που εργάζονταν μαζί χωρίς όμως και πάλι αποτέλεσμα.

Όλοι μαζί άρχισαν να ψάχνουν στην προβλήτα και στη γύρω περιοχή το ναύτη χωρίς όμως και πάλι να βρίσκεται πουθενά. Τρία τέταρτα μετά βρέθηκε το πτώμα του άτυχου ναύτη να επιπλέει μεταξύ του δεξαμενόπλοιου και της προβλήτας.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος του ναυτικού επήλθε από πνιγμό, ενώ καταγράφονται στην έκθεση ότι είχε υποβληθεί ο ναύτης σε τρία by-pass, ενώ είχε υποστεί κατά το παρελθόν και έμφραγμα στη δεξιά κοιλία της καρδιάς.

Στην ιατροδικαστική έρευνα ως πιθανή εκδοχή θανάτου αναφέρεται η απώλεια των αισθήσεων από το προηγηθέν καρδιακό επεισόδιο, που είχε ως συνέπεια την πτώση του στη θάλασσα, όπου αναίσθητος πλέον πνίγηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, από την τοξικολογική εξέταση του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν προέκυψε η παρουσία οινοπνεύματος στο αίμα του ναυτικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ναυτεργατική νομοθεσία (Ν. 551/1915) «ατύχημα από βίαιο συμβάν, είναι και εκείνο το οποίο επέρχεται ακόμη και εκτός του τόπου και του χρόνου της εργασίας, συνδέεται όμως με αυτή (εργασία) με σχέση αιτίου και αποτελέσματος, όταν δηλαδή λόγω της εργασίας δημιουργήθηκαν οι ιδιαίτερες εκείνες πραγματικές συνθήκες και περιστάσεις που ήταν αναγκαίες για την επέλευση του ατυχήματος και οι οποίες δεν θα υπήρχαν χωρίς την εργασία».

Το Εφετείο δέχθηκε ότι ο θάνατος του ναυτικού συνιστά εργατικό ατύχημα, το οποίο δεν συνέβη μεν κατά την εργασία του πλην όμως εξ αφορμής αυτής και ειδικότερα, κατά την ώρα που αυτός ετοιμαζόταν να επιστρέψει, κατά τον συνήθη τρόπο, από το χώρο της εργασίας του, δηλαδή από το πλοίο όπου εργαζόταν, στην οικία του.

Δηλαδή το Εφετείο αποφάνθηκε ότι «υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του ατυχήματος και της ναυτικής εργασίας, καθόσον το συγκεκριμένο ατύχημα δεν θα είχε συμβεί, αν ο παθών δεν εργαζόταν στο δεξαμενόπλοιο και ότι πρόκειται τελικά για εργατικό ατύχημα». Στη συνέχεια το Εφετείο επιδίκασε στη σύζυγο του ναυτικού το ποσό των 38.000 ευρώ.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 1111/2011 απόφασή τους επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση και απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «ο θάνατος του ναυτικού οφείλεται σε βίαιο συμβάν (πνιγμό), που επήλθε με αφορμή την εργασία του και δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κατάσταση της υγείας αυτού (ιστορικό καρδιακού νοσήματος).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Πρόβα για νέα πεζοδρόμηση? - Τι ισχύει για τον Αύγουστο...

Απαγορεύεται η κυκλοφορία από το απόγευμα μέχρι το πρωί σε τμήμα της Πλατείας Ελευθερίας και της οδού Διάκου. Από την Δευτέρα 1-8-2011 και καθημερινά για όλο τον μήνα Αύγουστο, από ώρα 18:00 το απόγευμα έως 05:00 το πρωί, θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων (πλην Αστικών Λεωφορείων, ΤΑΞΙ & οχημάτων έκτακτης ανάγκης), στο τμήμα της πλατείας Ελευθερίας και της οδό Διάκου (από την οδό Σκληβανιώτη έως την οδό Αινιάνων) ,

Η παραπάνω ρύθμιση ανακοινώθηκε από τον Δήμο και οι πληροφορίες λένε ότι το μέτρο είναι δοκιμαστικό για να προχωρήσει αργότερα σε πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος.

http://www.lamiareport.gr


«EN’ORESI» FESTIVAL ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 5, 6 & 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Με φόντο τη μαγική φύση του Καρπενησίου, το «En’Oresi» festival, ένα φεστιβάλ με ...... ορεινό χαρακτήρα, θα φιλοξενηθεί για πρώτη χρονιά στις 5, 6 & 7 Αυγούστου στον καταπράσινο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. «Εν’ Όρεσι» σημαίνει στα αρχαία Ελληνικά «στα βουνά» και σκοπός αυτού του φεστιβάλ είναι ακριβώς να αναδείξει το φυσικό πλούτο και τη μοναδική ομορφιά που κρύβεται σε ορεινές περιοχές της Ελλάδος, όπως το Καρπενήσι. Ο χώρος του αθλητικού κέντρου Καρπενησίου, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα της Ευρώπης, διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές που εξασφαλίζουν την πετυχημένη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης, ενώ το πυκνό ελατόδασος που το περιστοιχίζει θα αποτελέσει τον ιδανικό χώρο φιλοξενίας για τους κατασκηνωτές του festival, αποδεικνύοντας ότι το Καρπενήσι είναι ιδανικός τόπος ξεκούρασης και διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου. Το «En’ Oresi» festival, με τη συνδρομή γνωστών ονομάτων της Ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας, οι Πυξ Λαξ & ο Σωκράτης Μάλαμας, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την πανέμορφη περιοχή του Καρπενησίου και να συμμετάσχουμε σε μία μοναδική γιορτή, όπου το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανά ημέρα ως εξής:

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ 3
Δείτε πως το σύνολο των τριών (Γιάννης Αγγελάκας, Ντίνος Σαδίκης, Στάθης Αραμπατζής) με όπλα μόνο τη φωνή, ένα μπαγλαμά και μία κιθάρα μπορεί να κλέψει την παράσταση και να σε οδηγήσει σε ντελίριο!

VLASTUR
Electro dub ethnic ήχοι με ambient αποχρώσεις από έναν καταξιωμένο Έλληνα μπασίστα!

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΠΥΞ ΛΑΞΟι “πρίγκηπες της Δυτικής όχθης” επτά χρόνια μετά τη διάλυσή τους, αποφάσισαν να έρθουν πάλι κοντά στους χιλιάδες οπαδούς τους και δίνουν περιορισμένο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκρότημα θέλησε να ξαναβρεθεί και πάλι μαζί αλλά και να συναντηθεί ξανά με το κοινό του, το οποίο τους ακολουθούσε πιστά και σιωπηλά όλα τα χρόνια της απουσίας του. Μια μουσική γιορτή, που θα θυμηθεί τις καλύτερες στιγμές της πορείας των Πυξ Λαξ και που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου και συνεργάτη τους, Μάνο Ξυδούς. Ραντεβού λοιπόν με τους Πυξ Λαξ και στο Καρπενήσι για να ξανανιώσουμε ζωντανοί, να θυμηθούμε, να μοιραστούμε και να ανακαλύψουμε ξανά όλα όσα μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς!

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

Κάθε συναυλία, ένα μίγμα από διονυσιακές στιγμές. Κάθε βραδιά, γεμάτη μουσικές, εικονοκλαστικούς στίχους και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ηλεκτρισμένους ροκ δρόμους, μπολιασμένους με την δωρικότητα του λαϊκού, αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας. Στο τραγούδι θα τον συντροφεύει η Μαρίνα Δακανάλη

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:

11 ευρώ: Γενική είσοδος ανά ημέρα αποκλειστικά για τους κατοίκους του Καρπενησίου
15 ευρώ: Γενική είσοδος ανά ημέρα

30 ευρώ: Εισιτήριο τριημέρου με δωρεάν camping

Το camping μέσα στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου κοστίζει 5 ευρώ ανά ημέρα (για όσους δεν είναι κάτοχοι τριήμερου εισιτηρίου)

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων

Αθήνα
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς)
Τηλ.: 210 3608 366

Θεσσαλονίκη
Musicland, Μητροπόλεως 102
Τηλ.: 2310 264 880

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr

Καρπενήσι
ALKYONI TRAVEL AGENCY, Ζηνοπούλου 32, τηλ.22370 22822

Για περισσότερες πληροφορίες και πλήρη δημοσιογραφική ενημέρωση (βιογραφικά καλλιτεχνών και φωτογραφικό υλικό)απευθυνθείτε στο Promo Department: press@didimusic.gr

«Φύλλο και φτερό» τα λογιστήρια δήμων με εντολή τρόικας

Από κανονικό... τροϊκανικό έλεγχο θα περάσουν τα λογιστήρια των δήμων, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από 34 ειδικά ελεγκτικά συνεργεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που συστήνονται με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Οι ελεγκτές που θα εγκατασταθούν σε δήμους, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς θα ελέγξουν εξονυχιστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους· θα διασταυρώσουν και θα επαληθεύσουν, δηλαδή, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δηλώνονται από τους φορείς στην αρμόδια Διεύθυνση του ΓΛΚ.
Τα ελεγκτικά συνεργεία συγκροτούνται μετά την απαίτηση της τρόικας, η οποία θέλει να γνωρίζει αναλυτικά για τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μετά μάλιστα και την πρόσφατη... περιπέτεια της πέμπτης δόσης με αφορμή τα δάνεια των δήμων Ζωγράφου και Αχαρνών.
http://www.aftodioikisi.gr

Φωτογραφική ηλεκτροπληξία

Αν μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, μια φωτογραφική ρύθμιση νόμου για την αγορά ενέργειας, μια προσθήκη μόλις τρεισήμισι γραμμών, μπορεί να κοστίσει 4,3 δισ. ευρώ στους Ελληνες καταναλωτές ρεύματος; Δυστυχώς μπορεί .Δεν πρόκειται περί ευφάνταστου σεναρίου ή ανεύθυνης κινδυνολογίας, αλλά περί επίσημων υπολογισμών που κάνουν τουλάχιστον τρεις φορείς (επιστημονικός και επαγγελματικοί) για λογαριασμό που έρχεται στο ρεύμα, αν τελικά η κρυμμένη ρύθμιση του άρθρου 197 στο νομοσχέδιο για τη «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Ερευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων» γίνει νόμος.

Στο σχέδιο νόμου και ειδικότερα στις «λοιπές διατάξεις» είναι φυτεμένη μια προσθήκη-βόμβα, βάσει της οποίας καταργείται ο περιορισμός του ανώτατου ορίου των 35 MW που έπρεπε να έχουν οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ώστε η ενέργεια που παράγουν να απορροφάται κατά προτεραιότητα και να αμείβεται με εγγυημένη τιμή.

Ο περιορισμός αυτός είχε τεθεί το 1999 με σκοπό να προωθηθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή.

Ρυπογόνα καύσιμα

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, δίνεται προτεραιότητα και στα ρυπογόνα καύσιμα έναντι των καθαρών μορφών ενέργειας και επιβαρύνονται βάναυσα οι καταναλωτές.

Οπως αναφέρουν όλοι οι φορείς που ξεσηκώθηκαν από τη σχετική διάταξη και έστειλαν υπομνήματα, με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, η εγγυημένη τιμή στην οποία θα πουλάει ενέργεια μια μονάδα ΣΗΘΥΑ ισχύος 350 MW κινείται σήμερα στα 130 ευρώ ανά Mwh. Τιμή υψηλότερη κατά 50% από αυτή των αιολικών πάρκων και κατά 48% των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Μια άρση λοιπόν του περιορισμού των 35 MW για την αποζημίωση της ενέργειας από ΣΗΘΥΑ με ορυκτά καύσιμα θα οδηγήσει σε εξακοντισμό του ειδικού τέλους ΑΠΕ που πλέον βλέπουμε στους αναλυτικούς λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι ο καταναλωτής θα φορτωθεί με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τέλη υπέρ ΑΠΕ, όμως θα πληρώνει τα σπασμένα στην πραγματικότητα.

Αν τα τέλη αυτά δεν αυξηθούν, τότε ο ΔΕΣΜΗΕ που θα πληρώνει την υψηλή εγγυημένη τιμή θα βουλιάξει στα ελλείμματα και θα την πληρώσουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και γενικώς οι ΑΠΕ.

Η συνολική ετήσια επίπτωση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για την απορρόφηση κατά προτεραιότητα της ενέργειας μιας μονάδας Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 350 MW θα είναι της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ. Και για μια 25ετία που είναι ο χρόνος ζωής μιας τέτοιας μονάδας 4,3 δισ. ευρώ! Ποσό που θα μετακυλισθεί στους συνήθεις... ανυποψίαστους καταναλωτές αν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου κωφεύσει στις καίριες επισημάνσεις που του κάνουν η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ). Ποιος όμως ωφελείται από αυτή τη ρύθμιση; «Αποκλειστικά ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν επενδύσει σε μεγάλους σταθμούς ΣΗΘΥΑ», γράφει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του (στις 26/7) προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο όμιλος Μυτιληναίου λέει η αγορά, ο μόνος δηλαδή που κατέχει μια μονάδα συμπαραγωγής 334 MW στις εγκαταστάσεις τής Αλουμίνιον. Δεδομένου ότι άλλη μονάδα Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης πάνω από 35 MW δεν υφίσταται σε λειτουργία, ούτε κατασκευάζεται ούτε εκκρεμεί αίτημα αδειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική μονάδα αδειοδοτήθηκε με σκοπό να καλύπτει ενεργειακά τις υψηλές ανάγκες τής Αλουμίνιον και έλαβε και κρατική επιδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Το 2008, μαγικά, αυτή η άδεια παραγωγής μετετράπη και το ρεύμα πωλείται χονδρικώς αντί να ιδιοχρησιμοποιείται. Η χονδρική μέση τιμή ρεύματος που σήμερα εισπράττει η Αλουμίνιον είναι 55 ευρώ ανά Mwh. Βάσει της προωθούμενης ρύθμισης θα είναι 110 ευρώ. Δηλαδή, όσο πληρώνεται η μεγαβατώρα στις μονάδες ΑΠΕ.

Αφελείς ή ιδιοτελείς;

Επομένως το μέγα ερώτημα που τίθεται ως προς την καταχωνιασμένη παράγραφο του άρθρου 197 είναι το εξής: Είναι αφελείς ή ιδιοτελείς όσοι προωθούν νόμο υπέρ ενός ομίλου και κατά όλων των καταναλωτών; Πώς μπορεί να εξομοιώνονται ενεργειακές μονάδες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα με μονάδες ΑΠΕ και οι πρώτες να απολαμβάνουν τα προνόμια των τεχνολογιών των δεύτερων;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΦ στην επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ αναφέρει ότι για μια μονάδα σαν αυτή της Αλουμίνιον «η συνολική ετήσια επίπτωση στο ειδικό τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από το συνολικό ποσό με το οποίο ενισχύθηκαν όλες οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών το 2010»!

Μάλιστα ο ίδιος Σύνδεσμος ζητάει την άμεση απόσυρση «της διάταξης αυτής που στρέφεται ευθέως εναντίον της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ».

Ανάλογες διαπιστώσεις για τα νέα βάρη κάνει στην επιστολή της και η ΕΛΕΤΑΕΝ (Αιολική Ενέργεια), η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Φυσικά, είναι πολιτική επιλογή της Πολιτείας να ενισχύσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται και προωθείται ενεργειακή αποδοτικότητα με βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Αυτή η επιλογή όμως πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και όχι εις βάρος άλλων κλάδων. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει ο καταναλωτής να λαμβάνει πλήρη και ακριβή πληροφόρηση του τι πληρώνει και υπέρ ποίου». Ανάλογο είναι το περιεχόμενο της επιστολής του ΕΣΜΥΕ, η οποία πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά και στην Υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ.

Μήπως όλοι αυτοί παρανόησαν το εδάφιο ή φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ρυθμίσεις υπέρ ενός ομίλου και κατά όλων των άλλων;

Απολογισμός Α΄ εξαμήνου 2011 της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχωράμε σε έναν απολογισμό της δράσης μας με σκοπό να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας του Δήμου Λαμίας για τη δραστηριότητα μας.

Στο διάστημα αυτό η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έκανε ότι μπορούσε για να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ως μια ανεξάρτητη αγωνιστική αυτοδιοικητική Κίνηση, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου κρίνοντας,  προτείνοντας και δημιουργώντας.

Με την εκλογή του Παναγιώτη Στασινού ως δημοτικού συμβούλου, του πρώτου εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στο Δήμο, μας δίνεται η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση του Προγράμματος και της Προγραμματικής μας Διακήρυξης.

Συμμετείχαμε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Με τη στάση μας προσπαθήσαμε να σταθούμε εποικοδομητικοί για την πόλη της Λαμίας και τα χωριά. Παράλληλα, διατυπώσαμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την εν γένει λειτουργία του Δήμου. Επίσης, ο Παναγιώτης Στασινός συμμετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ως αναπληρωματικό μέλος στην Ανώνυμη Μονομετοχική εταιρεία του Δήμου. Ένα μέλος μας συμμετέχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης και μέλη μας συμμετέχουν, ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, σε 16 επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη ιστοσελίδα μας http://www.pepla.gr και στον ιστότοπο http://pepla.blogspot.com, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες δράσεις και παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας το διάστημα αυτό των έξι (6) μηνών (με  κλικ επάνω μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα):

1. Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για:

2. Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για:

3. Παρεμβάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

4. Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις για:

5. Άλλες δραστηριότητες - πρωτοβουλίες:


Τέλος για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων συναντηθήκαμε και συζητήσαμε με:
-       Τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ανώνυμης Μονομετοχικής
-       Τον Αντιδήμαρχο κ Καλαμπαλίκη
-       Τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης
-       Τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου
-       Το ΔΣ του σωματείου των επαγγελματιών καταστημάτων εστίασης

Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι γνώμες των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και τη δράση μας στο μέλλον. Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν με τις προτάσεις τους και τις συμβουλές τους