Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση λίγων, αλλά υπόθεση όλων

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μεταφορά των αποφάσεων για το περιβάλλον, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με ψήφισμα που κατέθεσαν στον Κλ. Περγαντά Οι παρακάτω περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις συνυπογράψαμε και επιδώσαμε σήμερα στον Περιφερειάρχη ανακοίνωση-διαμαρτυρία με την οποία καταδικάσαμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας να μεταβιβάσει το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε μια ολιγομελή επιτροπή.

Τα θέματα για τα οποία οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αφορούν τις γνωμοδοτήσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων, βιομηχανιών και κάθε είδους δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας ή του μεγέθους των επιπτώσεων. Αφορούν επίσης όλες τις επιτελικές και ουσιαστικές αρμοδιότητες για την διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αειφορικής ανάπτυξης όπως, η κατάρτιση και η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όλες οι αρμοδιότητες για την χωροταξία, η χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, η σύνταξη – παρακολούθηση - αξιολόγηση κανονισμών και σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Πρόκειται για αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει και δεν αναφέρθηκε καμιά εύλογη αιτία να ασκηθούν από μια ολιγομελή επιτροπή, αποφάσεις κρίσιμες για τον πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας.

Όσες και όσοι αγωνιζόμαστε για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών μας, γνωρίζουμε ότι συνδέονται άμεσα με την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την υγεία και την ποιότητα ζωής, τη φυσιογνωμία των περιοχών μας. Θεωρούμε ότι η διαφάνεια, η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και η δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών υποβαθμίζονται δραματικά. Η μεθόδευση που υιοθετήθηκε είναι απαράδεκτη και δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον. Ζητάμε να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιτροπών για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο του ευρύτερου δυνατού δημόσιου διαλόγου μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Υπογραφές

1. Όμιλος Φίλων του Δάσους
2. Μαλιακός SOS
3. Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ)
4. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας
5. Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον
6. Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Εύβοιας για το Περιβάλλον
7. ΒΙΟΖΩ
8. Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης
9. Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας
10. Πολίτες για την Αειφορία - ΙΤΑΠ (Οινόφυτα)
11. Άρτεμις - Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας
12. Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, Δήμου Λιβαδειάς
13. Ομάδα πολιτών Κορώνειας, Δήμου Λιβαδειάς
14. Ενεργοί Πολίτες Αυλίδας
15. Ενεργοί Πολίτες Λιδωρικίου ενάντια στην καταστροφή της Γκιώνας
16. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιάρτου
17. Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ανάπλαση της Δυτικής και Νότιας Επαρχίας Θήβας
lamiareport.gr

Στις Βρυξέλλες καταφεύγουν οι “Δεν πληρώνω”

Υπόμνημα και συνάντηση με αρμοδίους στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να επιτύχει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων.

Οι “Δεν πληρώνω” στο υπόμνημα τους θα επισημαίνουν πως σε μια διαδρομή 450 χιλιομέτρων, δηλαδή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, λειτουργούν 10 μετωπικοί σταθμοί μαι δεκάδες πλευρική.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το υπόμνημα θα υποστηρίζει πως το σχέδιο ανάπτυξης των αυτοκινητόδρομων συνδέθηκε με την υποβάθμιση του σιδηρόδρομου και την κατάργηση των δρομολογίων.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιστοιχούν 24χλμ αυτοκινητόδρομων για κάθε 100.000 κατοίκους, όταν στην Ελβετία είναι 18χλμ, στη Γαλλία 17χλμ και στη Γερμανία 15χλμ.

Κέντρο Υγείας Στυλίδας...

Να χαίρεται η Στυλίδα το Κέντρο Υγείας της και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων της(θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Γ.Γενηματά).

Η μητέρα μου 70 ετών, μόνιμος κάτοικος Στυλίδας σήμερα(μετά από πτώση από σκάλα) έσπασε τον καρπό της σε δύο σημεία και επισκεπτόμενη το απόγευμα το κέντρο υγείας ο μοναδικός γιατρός που υπήρχε τις συνέστησε να πάει στο ΓΝΑ Λαμίας γιατί ενώ υπάρχει ακτινογραφικό μηχάνημα στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει ακτινολόγος.Τα 50 € για το ταξί Στυλίδα-Λαμία-Στυλίδα για ένα ζεύγος ηλικιωμένων που το μοναδικό εισόδημά τους είναι μία σύνταξη των 800€(με κουτσουρεμένα τα δώρα λόγω ΔΝΤ) εκ των οποίων ο ένας πάσχει από χρόνιο νόσημα υψηλού κόστους φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα μεγάλο ποσό!
Αν και το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του ο νέος δήμαρχος μπορεί άραγε να κάνει κάτι για αυτό;

Δημήτρης Μπούκης
Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ένας ετεροδημότης που έζησε τα πρώτα 19 χρόνια της ζωής του στην Στυλίδα και ελπίζει να δει κάτι να αλλάζει για να επιστρέψει κάποτε.

Lamiareport

Εκδηλώσεις 10ετίας Μουσικού Σχολείου

Τετάρτη 23/3/2011 Εορτασμός της 25ης Μαρτίου. Συμμετέχουν φωνητικά και οργανικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής και η χορευτική ομάδα του ΜΣΛ.
Β’ Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ (1ο ΕΠΑΛ) , ώρα: 20:००

Δευτέρα 4/4/2011 «Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο»
Σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Λαμίας με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Χορωδιακά και οργανικά σύνολα μαθητών και καθηγητών του ΜΣΛ ερμηνεύουν μουσική των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη σε ποίηση Ν. Γκάτσου. Φιλική συμμετοχή των μουσικών: Ρούτση Αθηνά (φωνή), Μάκαρης Γιώργος (κιθάρα - ενορχήστρωση), Ραυτοπούλου Άλκηστις (πιάνο - ενορχήστρωση). Απαγγέλουν οι ηθοποιοί: Κώστας Πασπάλης και Αγάπη Βαφειάδη
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, ώρα: 20:30

Δευτέρα 11/4/2011 «Στάλες Μουσικής – Γλυκές Αναμνήσεις ».

Μουσική βραδιά από το ρεμπέτικο σύνολο, το σύνολο των λαούτων και τη χορευτική ομάδα του ΜΣΛ.
Β’ Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ (1ο ΕΠΑΛ), ώρα: 20:३०

Τρίτη 12/4/2011 Μουσική παράσταση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»। Συμμετέχουν οι μαθητές των συνόλων της παραδοσιακής χορωδίας, του βυζαντινού χορού και του πολυφωνικού Ηπείρου, οργανικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής και τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που παρακολουθούν το πρόγραμμα των προπαρασκευαστικών του ΜΣΛ।
Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ώρα: 20:30

Πέμπτη 5/5/2011 Ροκ Συναυλία από τα σύνολα σύγχρονης μουσικής του ΜΣΛ.
Πλατεία καράβι, ώρα: 20:३०

Παρασκευή 6/5/2011 «Κλικ Μικροί – Μεγάλοι»। Έκθεση μαθητικής φωτογραφίας και παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΜΣΛ.
Συναυλία από τους μαθητές των τάξεων της γερμανικής γλώσσας και το σύνολο πνευστών του ΜΣΛ.
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, ώρα: 18:00
Συναυλία του λαϊκού συνόλου του ΜΣΛ
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, ώρα: 20:30

Σάββατο 7/5/2011 Συναυλία του συνόλου φλάουτου, ώρα: 18:00
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας
Συναυλία Μουσικής Δωματίου από τα σύνολα κιθάρας και την ευρωπαϊκή ορχήστρα, ώρα 20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας σε διεθνή διαγωνισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οι φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο-Ευρώπη» (science on stage-Europe, http://www.scienceonstage.eu/) είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που καλύπτει 27 ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά*.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το EIROforum (http://www.eiroforum.org/) οργανισμό για την επιστημονική έρευνα στην Ευρώπη που περιλαμβάνει τους οργανισμούς: CERN, EFDA-JET, EMBL, ESA, ESO, ESRF, ILL και European XFEL.

Σκοπός του προγράμματος είναι να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες γνώσεων των Ευρωπαίων πολιτών στις φυσικές επιστήμες. Στο πρόγραμμα εντάσσονται υψηλού επιπέδου δραστηριότητες που στόχο έχουν να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε νέους καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας και διάδοσης πληροφοριών, όπως και να τους ενεργοποιήσει ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι πρωτότυπες διδασκαλίες που κερδίζουν την καρδιά και το νου των μαθητών.
Στην Κοπεγχάγη θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Απρ 2011 το 6ο Φεστιβάλ του προγράμματος στο οποίο 350 καθηγητές από όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις πιο καινοτόμες ιδέες διδασκαλίας, εργαστήρια και παραστάσεις. Οι συμμετέχοντες έχουν επιλεγεί σε ανταγωνιστικές εθνικές εκδηλώσεις στις 27 χώρες.

Στο παραπάνω φεστιβάλ συμμετέχει και ο καθηγητής φυσικής του σχολείου μας Πανταζής Γεώργιος ο οποίος επιλέχθηκε να είναι ένας από τους εννέα καθηγητές που θα εκπροσωπήσουν με εργασία τους την Ελλάδα. Η επιλογή έγινε κατόπιν διαγωνισμού στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2010 που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος στην Ελλάδα στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω.

Η εργασία του αφορά την έννοια της μηχανής, των μετατροπών, της διατήρησης και της υποβάθμισης της ενέργειας. Θέτει προβληματισμούς για την ορθολογική χρήση των πηγών ενέργειας και το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας.

Ολόκληρη η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας εύχεται στο μέλος της καλή επιτυχία. Του εύχεται να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα και το σχολείο και να επιστρέψει με νέες γνώσεις και εμπειρίες που θα φανούν χρήσιμες στους μαθητές μας.

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας
Νίκος Τζήμας


*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία και ο Καναδάς.

Δελτίο τύπου της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε για το final four 2011

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση των τελικών (final four) του ομαδικού πρωταθλήματος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μάρτη, στα Λουτρά Αιδηψού.

Αρκετά ενδιαφέρουσες πατρίδες , αγωνιστικό πνεύμα, ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και πολύ φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των ομάδων , ήταν τα χαρακτηριστικά των αγώνων.
Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Λαμίας (Σ.Ο.Λ.) αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε τέτοιες διοργανώσεις και ιδιαίτερα στο σκάκι είναι όλοι νικητές και ο πιο μεγάλος νικητής είναι το ίδιο το άθλημα.

Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Διαιτητή των αγώνων κ. Χρήστο Ζάκκα, τα ζευγάρια που προέκυψαν για τους ημιτελικούς του Σαββάτου ήταν Σκακιστικός Όμιλος Βόρειας Εύβοιας (Σ.Ο.Β.Ε.)– Σύλλογος Σκακιστών Ελασσόνας (Σ.Σ.Ε.) και Σκακιστική Νεανική Ομάδα Λαμίας (Σ.Ν.Ο.Λ.) – Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας (Σ.Ο.Λ.) . Η ομάδα του Σ.Ο.Β.Ε. επικράτησε με 5-2 και η ομάδα του Σ.Ο.Λ. με 6-1 των αντιπάλων τους και πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της επόμενης ημέρας.

Στον μικρό τελικό, η ομάδα της Σ.Ν.Ο.Λ νίκησε την ομάδα της Ελασσόνας με 3-2 και κατέκτησε την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη. Στο μεγάλο τελικό η ομάδα του Σ.Ο.Λ. με 5,5 έναντι 2,5 επικράτησε της ομάδας της Βόρειας Εύβοιας και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Κεντρικής Ελλάδας 2011.

Η σύνθεση της νικήτριας ομάδας : Στασινός Παναγιώτης, Μητραντζάς Αθανάσιος, Τσούμας Ηλίας, Σιαμέτη Αναστασία, Σιαμέτη Κων/να , Σιαμέτη Τριανταφυλλιά , Ντούλιας Χρήστος , Στασινός Σταμάτης.
Για την δευτεραθλήτρια ομάδα της Βόρειας Εύβοιας αγωνίστηκαν: Μπαρμπής Θανάσης, Ανέστης Ιωάννης, Σκουρτανιώτης Γιώργος, Σιρκελή Φανή, Πλιούκα Ιωάννα, Καππέ Ελένη- Μαρία, Μουρίδης Κώστας και Σουλιάδης Ιωάννης.
Η σύνθεση της Σ.Ν.Ο.Λ. ήταν : Παγουρόπουλος Γιώργος, Τσιτούρας Ιωάννης, Στεργίου Γεώργιος, Αβδελίδου Ευαγγελία, Στεργίου Δήμητρα-Ειρήνη, Σταθόπουλος Κων/νος και για τον Σ.Σ.Ε. : Γκουκουμάτης Ευάγγελος, Ζαρκαδής Ιωάννης, Παγώνης Ιωάννης, Μπέγκα Ειρήνη, Ζαρκαδής Αχιλλέας , Γκουκουμάτης Κων/νος.

Τις απονομές των επάθλων, έκαναν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, κ. Ιωάννης Γούδας , η Πρόεδρος του Σ.Ο.Λαμίας και Ε. Γραμματέας της Ένωσης κ. Γιώτα Βαϊοπούλου και ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Βορ. Εύβοιας και Ταμίας της Ένωσης κ. Νίκος Πήττας.

Όπως τόνισε ο Γ. Γραμματέας κ. Παγουρόπουλος Γιώργος, η Ένωση στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, βοήθησε στην δημιουργία τριών νέων σωματείων στην Κεντρική Ελλάδα, διοργάνωσε πολλά σχολικά πρωταθλήματα και έδωσε έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και όχι στον πρωταθλητισμό . Θα συνεχίσουμε να παράγουμε σκάκι με διοργανώσεις , με επίκεντρο το παιδί.
Όλες οι ομάδες ήταν ενθουσιασμένες από την φιλοξενία και επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά οι αδιάρρηκτοι δεσμοί πραγματικής φιλίας που αναπτύσσονται στο χώρο του αθλήματος του σκακιού, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα αθλήματα.
Και φυσικά μετά τον αγώνα όλοι μαζί , οι αθλητές, οι γονείς τους , παράγοντες , αλλά και απλοί φίλοι του αθλήματος ,διασκέδασαν σε παραδοσιακή ταβέρνα .


Δελτίο τύπου της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Αμφιθέας

Τα ''πράσινα άλογα'' του ''πράσινου Υπουργείου''

Εξορυκτική δραστηριότητα στον «Κοκκινόβραχο», στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης

Το «πράσινο» υπουργείο, η «πράσινη» υπουργός και οι «πράσινοι» υφυπουργοί θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι και ήρεμοι τώρα που υπέγραψαν την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα στον «Κοκκινόβραχο», στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Τι και αν η περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία, το πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Δ/νση Δασών Ν. Φθ/δας και το Δασαρχείο Λαμίας, αλλά και πριν λίγο καιρό το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, θεώρησαν ότι η δραστηριότητα είναι παράνομη και καταστρέφει τον εθνικό δρυμό.

Μια «προσεκτικότερη» σκέψη έκανε το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει γνώμη. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την άποψη μας ότι η υποταγή στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και σε μια ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες, μόνον αδιέξοδα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι υπουργικές αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών όταν περιφρονητικά αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών δρυμών; Το επόμενο βήμα θα είναι να αποχαρακτηριστεί από εθνικός δρυμός, για να διευκολυνθεί περαιτέρω η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης τροφοδοτεί θεωρητικές συζητήσεις και επίσημες εκθέσεις πολιτικών και τεχνοκρατών. Οι δυσκολίες ανακύπτουν όταν επιχειρείται η μετάφραση του συνθήματος αυτού σε πολιτική πράξη. Τότε φαίνεται να διαψεύδεται το κράτος με τις πράξεις του, που αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής αλλά απλώς ένα πολιτικάντικο σύνθημα.
Το μέλλον ενός τόπου είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το παρόν του. Γιαυτό φοβόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου.

Το ΔΣ

Καπνός τα αντικαπνιστικά µέτρα

Στάχτη έχουν γίνει τα αντικαπνιστικά µέτρα: εφτά µήνες µετά την ολική απαγόρευση του καπνίσµατος, οικαταγγελίες για αναµµένα τσιγάρα έχουν ξεπεράσει τις 20.200, µε την ηγεσία του υπουργείουΥγείας να επικαλείται την απουσία επαρκούς ελεγκτικού µηχανισµού.
Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είχε εξαγγείλειστα µέσα Ιανουαρίου πως στις «δυνάµεις» που επιβάλλουνπρόστιµα θα συµπεριλαµβάνονταν και οι περίπου 800 επιθεωρητές εργασίας, οι οποίοικάθε χρόνο διεξάγουν ελέγχους σε 50.000 επιχειρήσεις.

Οπως ωστόσο αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι επιθεωρητές προβάλλουν έντονες αντιστάσεις. Ο λόγος είναι πως, αν και αρχικά υπήρξε δέσµευση για οικονοµικό κίνητρο ανάλογο της αποδοτικότητάς τους, τελικά η πρόβλεψη αυτή δεν προστέθηκε σε σχετικό νόµο που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Σε ό,τι αφορά τη ∆ηµοτική Αστυνοµία, το κλίµα ανοχής είχε διαφανεί από τις αρχές της εφαρµογής των αντικαπνιστικώνµέτρων, µε τους δηµάρχους να αποφεύγουν να έρθουνσε σύγκρουση µε τους πολίτες της εκλογικήςπεριφέρειάς τους.

Την απροθυµία τωνελεγκτικών µηχανισµών παραδέχτηκε µε δηλώσειςτου (στο Ράδιο 9) ο κ. Λοβέρδος. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, µελετάται να δίδεται πριµστους δηµοτικούς αστυνοµικούς που κόβουν τις περισσότερες κλήσεις.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόταση, που απορρίφθηκε ωστόσο από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για άρσητης καπνιστικής απαγόρευσης µετά τις9 ή 10 το βράδυ, αποδεχόµενος πως η χώρα πάσχει από έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας αποκαλύπτουν πως οαντικαπνιστικός νόµος δεν έχει σβήσει τα τσιγάρα: σε διάστηµα µίας εβδοµάδας πραγµατοποιήθηκαν στη χώρα µόλις 2.189

έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 148 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόµη λιγότερα πρόστιµα (128).

∆ηλαδή, σε κάθε 100ελέγχους αντιστοιχούν µόλις πέντε πρόστιµα, την ώρα που είναι «κοινό µυστικό» πως οι καπνιστές ανάβουν τσιγάρο χωρίς περιορισµούς.

«Πρόκειται για ένα µέτροπου χρειάζεται και τη συναίνεση της κοινωνίας. Τα πρόστιµα δεν επαρκούν, χρειάζεται χρόνος ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν αντικαπνιστική συνείδηση. Γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζουµε τιςκαµπάνιες σε σχολεία, αθλητικά σωµατεία, µαιευτήρια– στον ευαίσθητο δηλαδή πληθυσµό», υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνης ∆ηµόπουλος.

ΆΠΕΊΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις τελευταίες δέκα ηµέρες 20 «ράµπο» και ισάριθµοι επιθεωρητές ∆ηµόσιας Υγείας σάρωσαν κεντρικές περιοχές της Αθήνας,όπως είναι για παράδειγµα το Κολωνάκι, το Γκάζι και τα Εξάρχεια, επιβάλλοντας πρόστιµα.

Μάλιστα, 15 καταστήµατα απειλούνται µε λουκέτο, καθώς είναι η τρίτη φορά που οι ιδιοκτήτες τους συλλαµβάνονται να κλείνουν το µάτι στους θεριακλήδες – τακλιµακωτά πρόστιµα προβλέπουν ακόµη και το οριστικό κλείσιµο καταστηµάτων για τους κατά συρροή παραβάτες. 20.230

καταγγελίες έχουν γίνει συνολικά από τον Σεπτέµβριο έως και σήµερα. άπό αυτές:

17.435

αφορούν καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατόρια και µπαρ)

2.189

έλεγχοι σε όλη τη χώρα έγιναν µέσα σε µία εβδοµάδα (12-19 Μαρτίου)

148
µόνο οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν 128
µόνο τα πρόστιµα (ύψους 78.850 ευρώ) που επιβλήθηκαν 45,5%
των ελλήνων κάπνιζαν εντατικά (24 τσιγάρα ηµερησίως κατά µέσον όρο) το 2006 35,8%
των ελλήνων καπνίζουν εντατικά (19 τσιγάρα ηµερησίως κατά µέσον όρο) το 2011
tanea.gr

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Η θέση της Πρωτοβουλίας για τον Προϋπολογισμό

Η θέση μας για τον Προϋπολογισμό

«διεκδικούμε και οραματιζόμαστε έναν Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, δημοκρατικό στην κατάρτισή του, διαφανή στην εκτέλεσή του, ανοικτό στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας, κάνοντας πιο δημοκρατική την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πιο ελεγχόμενη την κοινωνική αποτελεσματικότητα των δαπανών και των ασκούμενων πολιτικών».

Κάθε προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέφτη των πολιτικών επιλογών αλλά και των κοινωνικών αξιών και των αντιλήψεων που υπηρετεί μια δημοτική αρχή. Στον προϋπολογισμό αναζητούμε ποιες πολιτικές υπάρχουν για τους ελεύθερους χώρους, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη του πράσινου, για την καθαριότητα, για το πολιτισμό και τον αθλητισμό, την νεολαία, τους άνεργους, τους άπορους κ.λ.π. Και φυσικά αναζητούμε τις αξίες της συμμετοχής, της διαφάνειας και του ελέγχου.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα δεν ήρθε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως δεν ήρθε και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ο Νόμος το προβλέπει. Για μας:
- η κατάργηση των Νομικών Προσώπων
- η μη εκλογή ακόμα του Συμπαραστάτη του Δημότη,
- η μη λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης,
είναι δείγματα του πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής τον καινούργιο Νόμο της αυτοδιοίκησης. Αυτή η πρακτική είναι μια επιβεβαίωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, το οποίο μοντέλο η ηγεσία του Δήμου δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί. Και είναι μια πρακτική, η οποία, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τον νέο Νόμο σε ένα επικίνδυνο μόρφωμα γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού.

Σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε τουλάχιστον να αναλυθούν πρώτα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην υλοποίηση του προηγούμενου. Τώρα πάμε στην πεπατημένη μιας διαχειριστικής λογικής. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών απορρίπτει φυσικά ένα τέτοιο Προϋπολογισμό.

Επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, συμμετοχή και έλεγχος των οικονομικών θεμάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος αλλά και να γνωρίζει ο κάθε πολίτης πώς αξιοποιούνται τα χρήματά του. Τα Τοπικά Συμβούλια καθώς και οι φορείς της πόλης πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη συζήτηση διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος καθώς και στην πορεία υλοποίησής τους και να μην είναι παθητικοί αποδέκτες.

Εμείς διεκδικούμε και οραματιζόμαστε έναν Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, δηλαδή δημοκρατικό στην κατάρτισή του, διαφανή στην εκτέλεσή του, ανοικτό στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας, κάνοντας πιο δημοκρατική την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πιο ελεγχόμενη την κοινωνική αποτελεσματικότητα των δαπανών και των ασκούμενων πολιτικών.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που προτείνει η πλειοψηφία για τους ακόλουθους λόγους:

- Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν έχει φιλοσοφία και προσανατολισμό σε επιλογές που μπορούν να συμβάλλουν, στη βάση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, στην άρση των αδιεξόδων του Δήμου σήμερα και της κοινωνίας. Γιατί είναι μόνο διαχειριστικός και δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να αναδιατάξει τις τοπικές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι φτωχός σε ποσά και σε ιδέες. Φτωχός σε ιδέες να αντιμετωπίσει τα θέματα της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης, την αναδιάταξη της αγροτικής παραγωγής, τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, τον ήπιο τουρισμό, τον ιαματικό, τον ιστορικό, την ανάδειξη της πλούσιας ομορφιάς του Δήμου. Δεν υπάρχουν προτάσεις που να θέτουν την αναπτυξιακή διάσταση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κινείται στα πλαίσια της ευκολίας του παρελθόντος.
- Λείπει η τεκμηρίωση, η αιτιολόγηση, η σφαιρικότητα, η ιεράρχηση στην στοχοθέτηση και ο συμμετοχικός σχεδιασμός. Δεν έχει άξονες δράσης αλλά περιγράφει μεμονωμένα έργα. Πού είναι ο αναπτυξιακός στόχος; Ποιος πρέπει να είναι στις σημερινές συνθήκες;
- Κυριαρχεί η λογική ότι ανάπτυξη είναι μόνο ό,τι έχει σχέση με τσιμέντο και κατασκευές, μια λογική τριτοκοσμική.
- Είναι πλασματικός αφού συμπεριλαμβάνει έσοδα και έξοδα που είναι βέβαιον ότι δεν θα εισπραχθούν και δεν θα δαπανηθούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα έσοδα από οφειλές τρίτων.
- Δεν είναι κοινωνικός, αφού δεν αναφέρονται δράσεις στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στη λογική του προϋπολογισμού, κοινωνική πολιτική είναι μόνο τα ΚΑΠΗ.
- Τα ίδια ισχύουν και για τον πολιτισμό και τη νεολαία, αφού οι επιχορηγήσεις στους δύο αυτούς τομείς μειώνονται.
- Είναι μη περιβαλλοντικός, αφού οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Είναι σημαντικό που προχωρούν τα φωτοβολταϊκά στις σχολικές στέγες, αλλά χρειάζονται επενδύσεις και σε άλλες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας. Ζητήσαμε εδώ και ενάμιση μήνα να μας απαντήσετε για το πώς αξιοποιεί ο Δήμος το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στα δημοτικά κτίρια και ποιες είναι οι έτοιμες μελέτες. Δεν μας απαντήσατε. 


Καλή ήταν η συμμετοχή του Δήμου προχθές στην ώρα της Γης, όπως κάνει κάθε χρόνο, αλλά αυτό έπρεπε να συνοδεύεται με ανάλογα μέτρα μείωσης της σπατάλης ενέργειας στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Να δούμε πού λειτουργούν προβολείς από νωρίς το απόγευμα σε άδεια γήπεδα, πού φωτίζονται με προβολείς πλατάνια ή κτίρια όλη τη νύχτα στην πόλη και στα χωριά κλπ, να μπει ένας στόχος για μείωση της σπατάλης ενέργειας


Να δούμε να προχωράει ο δήμος στον έλεγχο της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας και να ρυθμίσει τις συνθήκες ψύξης και θέρμανσης των δημόσιων κτιρίων, έτσι ώστε, αφενός να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αφετέρου να μειώσει σημαντικά και τα έξοδά του. 


Στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού σπαταλήσαμε τόσα χρήματα σε μελέτες, που καλό είναι κάποια στιγμή αυτά να αναφερθούν, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν με τον κίνδυνο των προστίμων. Επειδή είναι θέμα που αφορά άμεσα τον Προϋπολογισμό, η πρότασή μας είναι και επιμένουμε στην επείγουσα προώθηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με άξονα την Ανακύκλωση και την Κομποστοποίηση σε όλο το Δήμο, στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης ανά επαρχία και την προώθηση στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια με την αναβάθμισή τους σε ΧΥΤΥ και τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Ο κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι, στην αδυναμία της Κεντρικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας να εφαρμόσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να διαχειριστούν τα σκουπίδια, να έρθει ο σωτήρας ιδιώτης και να κατασκευάσει σε ελάχιστο χρόνο το εργοστάσιο καύσης, το οποίο θα απαιτεί να φέρνουμε τα σκουπίδια όλης της Στερεάς για να μπορεί να λειτουργήσει

- Ο Προϋπολογισμός είναι φυσικά μη συμμετοχικός, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και συζήτηση στα Τοπικά Συμβούλια και στην κοινωνία.

Γενικές παρατηρήσεις:
Στην ΚΥΑ 3966 «Οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2011» αναφέρεται:
“…Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους”(ΚΥΑ 3966, άρθρο 2 παρ 4) Δεν είδαμε αυτό το παράρτημα
Επίσης
“…Η οικονομική επιτροπή καταρτίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου, και υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού, αιτιολογώντας κάθε εγγραφή, για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αιτιολογική έκθεση δικαιολογείται, με συγκεκριμένα στοιχεία, η πηγή προέλευσης κάθε πίστωσης, το ύψος της και οι λόγοι που υπαγόρευσαν τις τυχόν αυξομειώσεις της”. (ΚΥΑ 3966 άρθρο 3 παρ 3) Δεν υπάρχει φυσικά κάτι ανάλογο στην αιτιολογική έκθεση, δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση

“..Για τον προσδιορισμό του ύψους των εσόδων και των εξόδων λαμβάνονται υπ’ όψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί.” (ΚΥΑ 3966 άρθρο 4 παρ 3). Βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμιά αιτιολόγηση

“….Αν μέχρι την σύνταξη του προϋπολογισμού δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τις κατανομές των πόρων και δεν είναι γνωστοί οι ΚΑΠ των Δήμων, η πίστωση που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α. 0611) θα είναι ίση με αυτή που πήρε ο κάθε ΟΤΑ το έτος 2010. Για τους Δήμους που προέρχονται από συνένωση θα είναι το σύνολο των ΚΑΠ των συνενούμενων ΟΤΑ. Η διαφορά που θα προκύψει από τους ΚΑΠ του έτους 2011
θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό με αναμόρφωση”. (ΚΥΑ 3966 άρθρο 4 παρ 6) Δεν εφαρμόσατε αυτή την κατεύθυνση της ΚΥΑ

“…Στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, τα έσοδα γνωστά ως ΣΑΤΑ, θα εγγραφούν στα έκτακτα έσοδα. Το ύψος της πίστωσης που θα εγγραφεί, θα είναι το ποσό της ΣΑΤΑ που έλαβαν οι ΟΤΑ το έτος 2010. Η διαφορά που θα προκύψει από τη ΣΑΤΑ έτους 2011 θα εισαχθεί στον προϋπολογισμό με αναμόρφωση. (ΚΥΑ 3966 άρθρο 4 παρ 9)” . Το ίδιο και στη ΣΑΤΑ

“…Οι προβλέψεις για τις αποδοχές του πάσης φύσεως προσωπικού συνοδεύονται υποχρεωτικά από λεπτομερείς καταστάσεις και πλήρη ανάλυση των πιστώσεων που είναι γραμμένες για τους σκοπούς αυτούς (όπως για τους μισθούς, τις τυχόν αυξήσεις μισθών του τακτικού και του επί συμβάσει προσωπικού, καθώς και υπερωρίες και αμοιβές από συλλογικά όργανα εφόσον και μόνο αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις)”. (ΚΥΑ 3966 άρθρο 4 παρ 16). Περιμέναμε να δούμε το προσωπικό που υπηρετεί ανά Διεύθυνση και αυτοτελή υπηρεσία, την κλιμάκωση του προσωπικού και των αποδοχών, την πρόβλεψη της πιθανής αύξησης του κόστους της μισθοδοσίας και την πλήρη “ακτινογραφία” των υπηρεσιών του Δήμου, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού. Αυτή νομίζουμε είναι και η εντολή που δίνει η ΚΥΑ. Αντί γι’ αυτό προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε πώς διαμορφώνονται τα κόστη αυτά, να υποψιαστούμε και να βγάλουμε τα ανασφαλή μας συμπεράσματα. Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες που θα επισκεφτούμε τον διευθυντή προσωπικού να μας δοθεί μια τέτοια πλήρης εικόνα

“…Στους προϋπολογισμούς εγγράφονται υποχρεωτικά, οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που έχουν συναφθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς.” Θα θέλαμε να ξέρουμε τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου και αναλυτικά τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανά τραπεζικό φορέα

Εμείς ευχαρίστως θα ψηφίζαμε έναν Προϋπολογισμό, που, εκτός από συμμετοχικός και που θα εξασφάλιζε τη διαβούλευση στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια, να διακρίναμε:
- τους στόχους του Δήμου σήμερα
- την διάθεση για κοινωνική πολιτική στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης
- την διάθεση για περιβαλλοντική πολιτική στα πλαίσια και των αρχών της στροφής στην πράσινη οικονομία αλλά και της διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών όπως η περιοχή NATURA, ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης, ο Σπερχειός ποταμός και ο Μαλιακός κόλπος
- τις πρωτοβουλίες για αναδιάταξη του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής του Δήμου, και όχι μόνο
- τις πρωτοβουλίες που να συντονίζουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, με απώτερο στόχο τη σταδιακή εξισορρόπηση της τοπικής οικονομίας και την αυτάρκεια.
- τις πρωτοβουλίες για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, για όλες τις μορφές του ήπιου τουρισμού, για τη Λαμία – τουριστικό προορισμό, για την στήριξη της τοπικής αγοράς και των εμπόρων, για τη λαϊκή βιολογικών προϊόντων, για την ανάδειξη των μορφών της κοινωνικής οικονομίας σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις άλλες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης
- τις προσπάθειες για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για την εξασφάλιση πόρων. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε μια πλήρη δυσλειτουργία. Εδώ και ενάμιση μήνα, που ορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας, το ΔΣ δεν συνεδρίασε ακόμα για να συγκροτηθεί σε σώμα
- τις προσπάθειες για τα προβλήματα της νεολαίας και των ανέργων

Κύριε πρόεδρε, οι δραστηριότητες του Δήμου δεν ανάγονται αποκλειστικά στην επάρκεια ή την έλλειψη οικονομικών πόρων. Ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί τις διαθέσεις και δείχνει το στόχο και το όραμα. Εμείς δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ούτε στόχο ούτε όραμα.


Επιμέρους παρατηρήσεις ως παραδείγματα
Στα έσοδα:
- ΚΑ 0121 έσοδα από διαφήμιση σε αθλητικούς χώρους 3.000 ευρώ. Αυτές είναι οι προσδοκίες που έχουμε από τη λειτουργία του Χαλκιοπούλιου και του ΔΑΚ; Δεν είναι καλύτερα να μην βάλουμε καθόλου; Αυτά είναι τα έσοδα που προβλέπει ο νόμος;

- ΚΑ 0122 Τέλη και δικαιώματα από εμποροπανηγύρεις και παζάρια κλπ από 85.000 που βεβαιώθηκαν πέρυσι, φέτος προσδοκούμε να τα διπλασιάσουμε, δηλ 150.000 ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό;

- ΚΑ 041 Έσοδα νεκροταφείων από 360.000 ευρώ, θέλουμε φέτος να πάρουμε 525.000 ή στα δικαιώματα των οικογενειακών τάφων από 150.000 σε 250.000 ευρώ. Μήπως πρέπει να φτιάχνουμε νεκροταφεία για να έχουμε έσοδα;;

Στα έξοδα:
- ΚΑ 612 «Δαπάνες αιρετών» από 479.000 που είχαμε πέρυσι, φέτος θέλετε να ψηφίσουμε 587.000 δηλαδή μια αύξηση των 110.000 περίπου ή 22%. Τελικά τι κατάφερε ο Καλλικράτης, να αυξήσει ή να μειώσει το κόστος λειτουργίας των Δήμων;; Αποδεικνύεται ότι το αύξησε το κόστος, τη στιγμή που και οι υπάλληλοι παραμένουν οι ίδιοι και οι αιρετοί έχουν μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας

- ΚΑ 6492 Δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων» 2.220.000 ευρώ. Όποιος το διαβάσει, πρέπει να υποθέσει διάφορα. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε πλήρη ενημέρωση των δημοτών για το ποσό αυτό, τι αφορά και πώς προκύπτει. Μιλάμε για ένα ποσό 800 εκατομ δραχμών

- ΚΑ 6211 «Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών κλπ και παραγωγικής διαδικασίας»: από 138.862,65 ευρώ που καταβλήθηκαν το 2010, μα ζητάτε να ψηφίσουμε 1.952,998,5 ευρώ. Γιατί αυτή η διαφορά; Τι αφορά;;

- ΚΑ 643 Δημόσιες Σχέσεις Διπλασιάζουμε τις δημόσιες σχέσεις από 25.000 σε 52.000 ευρώ.

- ΚΑ 644 Συνέδρια και γιορτές διπλασιάζουμε επίσης από 32.500 σε 61.000

- ΚΑ 645 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Τριπλασιάζουμε το ποσό από 5.700 σε 14.000

Μπορεί να φαίνονται μικρά τα ποσά, γιατί έχουμε συνηθίσει σε μεγάλα, αλλά όμως σηματοδοτεί την πολιτική μας σε περίοδο οικονομικής δυσχέρειας. Το λέμε αυτό κ πρόεδρε γιατί προχθές ο Δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που εμείς προτείναμε και μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ το μήνα το πολύ, άρα 6.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή το ενοίκιο ενός χώρου με τα λειτουργικά του έξοδα. Αυτή είναι η έννοια της αρνητικής μας ψήφου. Και σε ό,τι αφορά στις επιμέρους δαπάνες θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, απλά είναι ένα δείγμα για μαςΟφέλη από την εφαρμογή πρακτικών κοινωνικής ευθύνης σε εταιρίες

Η εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) από τις επιχειρήσεις αποφέρει οφέλη τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους τους, αλλά και στο περιβάλλον και στην ευρύτερη στην κοινωνία και συμβάλλει στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική συνοχή.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα είκοσι επιλεγμένων επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις ΜΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας: Ανταλλαγή Εμπειριών και Τεχνογνωσίας - Μελέτες Περίπτωσης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μεσογειακός Χώρος 2007-2013 (PROGRAMME MED) και του έργου «RIMED - Υπεύθυνες Επιχειρήσεις της Μεσογείου», από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρίας «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», που εκπόνησε τη σχετική έρευνα ως τεχνικός σύμβουλος του έργου, Ελένη Φελέκη, από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι «οι δράσεις ΕΚΕ υιοθετούνται πιο συχνά από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, λόγω μεγέθους και έκτασης των δραστηριοτήτων τους» και αυτές «επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης της λειτουργίας τους» και «ως προς τους εργαζόμενους, σε πρόσθετες παροχές και προγράμματα κατάρτισης». Επίσης, από την ιεράρχηση των τομέων εφαρμογής πρακτικών ΕΚΕ προκύπτει ότι σημαντικότεροι τομείς είναι ο τομέας του ανθρώπινου δυναμικού και ο τομέας της αγοράς (πελάτες, προμηθευτές).

Ως σημαντικότερα οφέλη από δράσεις ΕΚΕ χαρακτηρίζονται «η ικανοποίηση των υπαλλήλων, η βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της φήμης στην τοπική κοινότητα».

Επίσης, παρουσιάσθηκαν δύο δοκιμασμένα παραδείγματα εφαρμογής των αρχών της ΕΚΕ, ως «μελέτες περίπτωσης» από δύο βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ - εργοστάσιο Θεσσαλονίκης και από την Coca Cola - 3EAE - εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο διευθυντής του ΣΕΠΒΕ, Σπύρος Ιγνατιάδης, και ο διευθυντής του «Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ», Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν υιοθετούν πρακτικές και συμμετέχουν σε δίκτυα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «όχι για λόγους επικοινωνιακούς ή εμπορικούς», αλλά ως τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας, που «συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

Το έργο RIMED είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Μεσογειακός Χώρος 2007-2013 (MED) και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο Γ. Ραγκούσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

«Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το 1/4 αυτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός επισημαίνει, επίσης, πως το έργο της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται να γίνει στη θέση Ομβριόκαστρο της Κερατέας, περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών δυναμικότητας καθώς και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων, μαζί με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στο Γραμματικό, ενώ μία ακόμα μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού προβλέπεται να κατασκευαστεί και στη Φυλή.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των τεχνολογιών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, έργο το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πανάκριβο», ο υπουργός δήλωσε πως «κάθε δοκιμασμένη και εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία πλην της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχει όλο το περιθώριο να ανταγωνιστεί έναντι άλλων και σε κάθε περίπτωση, κοστολόγια όπως αυτά των 180 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων (όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας) δεν υπάρχουν σε καμία από τις μελέτες προετοιμασίας των έργων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λύματα και σκουπίδια στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μακρακώμης

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν άμεση σχέση με τον Σπερχειό ποταμό και έμμεση με τον Μαλιακό συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε η γραμματεία της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS με τον νέο δήμαρχο Μακρακώμης Θύμιο Παπαευθυμίου.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν η διαχείριση των αστικών λυμάτων και των σκουπιδιών. Είναι γνωστοί άλλωστε οι αγώνες της Κίνησης τόσο για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Σπερχειάδας – Μακρακώμης, όσο και για τις δύο παράνομες χωματερές, που λειτουργούσαν στις όχθες του ποταμού.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της Γραμματείας της ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS για την κατάθεση του πακέτου του έργου, στο πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α), για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Σπερχειάδας και Μακρακώμης και την αποπεράτωση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των δύο κωμοπόλεων, όπως επίσης και για τον Βιολογικό Καθαρισμό compact των αστικών λυμάτων των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και Τυμφρηστού.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, ο κ Παπευθυμίου επεσήμανε ότι σήμερα τα σκουπίδια του Δήμου μεταφέρονται στο σκουπιδότοπο της Λαμίας. Παράλληλα έκανε λεπτομερή ενημέρωση για την ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στη χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Κεντρικής Φθιώτιδας κοντά στο χωριό Τρίλοφο.

Τα μέλη της Γραμματείας της ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS τόνισαν ότι η λύση δεν είναι ένας ακόμα ΧΥΤΑ στην Κεντρική Φθιώτιδα, αλλά η σωστή λειτουργία και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Στερεάς με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Έτσι πρότειναν την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και την μείωση του όγκου τους, με την άμεση και πλήρη ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης σε όλο τον Δήμο, τη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης σε κάθε επαρχία και τη μεταφορά των σκουπιδιών στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Παράλληλα συζητήθηκε η προσεκτικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των οικοδομικών μπαζών καθώς και η πλήρης αποκατάσταση των παλιών χωματερών.
Ζητήθηκε τέλος από τον Δήμαρχο η επίσπευση όλου του πακέτου των έργων και η εντατικοποίηση των κινήσεων, προκειμένου στο εξής οι προσπάθειες να κατευθυνθούν χωρίς καθυστερήσεις στην ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των όμορφων παραποτάμιων και ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου.
Η Γραμματεία της Κίνησης ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, όπως και με τους άλλους δήμους, δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει και να συνεργαστεί προκειμένου να επισπευσθούν οι στόχοι του Δήμου αναφορικά με τα παραπάνω θέματα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα
Παπαλέξη Ιουλιέττα Μαρίνι Στυλίδας
Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος
Σταμέλλος Στέφανος Λαμία
Φούντας Πάρης Λαμία

maliakos-sos.blogspot.com

Στήριξη ΥΠΕΣΔΔΑ σε πρωτοβουλίες αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πρωτοβουλίες των ΟΤΑ για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσω συμπράξεων και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον κρίνονται ώριμες και βιώσιμες, δηλώνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

Όπως σημειώνει, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αξιολογηθεί και έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση 171 μελετών από το πρόγραμμα «Θησέας»

Το έγγραφο για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ο οποίος ζητούσε τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τη σχέση συνεργασίας, σε επίπεδο επενδύσεων, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής και για την Λαμία, αφού στους σκοπούς της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Λαμιέων αναφέρεται η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ενώ ανάλογη πρόταση της Πρωτοβουλίας συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφορά στη σύγχρονη Φωτογραφία και δημιουργία

H Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας μας προσκαλεί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στη φωτογραφία με εκλεκτό καλεσμένο την Εύη Καραγιαννίδη το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου 2011.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 2 Απριλίου στις 3 το μεσημέρι θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της νέας φωτογραφικής δουλειάς της Εύης Καραγιαννίδη καθώς και σύντομη αναφορά στη σύγχρονη φωτογραφια.
Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 10 το πρωί θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση των φωτογραφιών της Φωτογραφικής Ομάδας Λαμίας και θα ακολουθήσει ανάλυση για τη δημιουργία – σχεδίαση ενός φωτογραφικού βιβλίου.
Καποδιστρίου 3, στοά Μουσάτου, 3ος όροφος, Λαμία.
lamiareport.gr

Καταγγελία για ''οικονομική συναλλαγή'' της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού σε βάρος μαθητών και γονιών

Με ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, γονείς μαθητών καταγγέλλουν την Ελληνική Ομοσπονδία Σκακιού για σημαντική οικονομική επιβάρυνσή τους στα τελικά του Ατομικού και Ομαδικού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκακιού καθώς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου πως ''διευκόλυναν'',με την στάση τους, την οικονομική αυτή συναλλαγή.

Να σημειωθεί πως τα Σκακιστικά Σωματεία της Κεντρικής Ελλάδας (14 το αριθμό από 7 νομούς) διαφωνώντας με παρόμοιες πρακτικές, εχουν συστήσει αυτόνομη ένωση, την Ε.Σ.Σ.Κ.Ε,ενώ βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την Ε.Σ.Ομοσπονδία.
Διαβάστε την επιστολή και βγάλτε τα  συμπεράσματά σας:


Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε έντονα ως γονείς, προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αλλά και προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ε.Σ.Ο.,διότι εξαναγκάζουν παιδιά - μαθητές, που προκρίθηκαν στους τελικούς αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, να διαμείνουν υποχρεωτικά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στους αγώνες αυτούς !!

Συγκεκριμένα μετά τη βασική προκήρυξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για το 23ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 9ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα για το 2011 (http://www.chessfed.gr/declarations/declarations213.htm),που στάλθηκε στα σχολεία όλης της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας, ακολούθησε «συμπληρωματική» !! (http://www.chessfed.gr/declarations/declarations221.htm), την οποία, η Ομοσπονδία του Σκάκι απέκρυψε (αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο) από το Υπουργείο Παιδείας και όπου αναγράφεται ρητά η απαίτηση υποχρεωτικής διαμονής των συμμετεχόντων για δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της διοργάνωσης, ενώ αναφέρεται επίσης, ότι για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας των συμμετεχόντων θα διατεθούν και δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία 3* και 4*(χωρίς αυτά να κατονομάζονται!!).

Σημειώνεται δε ότι το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει κατ’ άτομο δύο διανυκτερεύσεις με πλήρη διατροφή, και προς τούτο ζητείται η (προ)καταβολή του συνολικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη και κυμαίνεται από 66€ - 118€ ανά μαθητή.Προφανώς με το ίδιο ποσό πρέπει να επιβαρυνθεί και ο συνοδός κάθε μαθητή, οπότε και η συνολική οικονομική επιβάρυνση ανά οικογένεια θα είναι διπλάσια, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς!!

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, γιατί προώθησε το Υπουργείο Παιδείας αυτού του είδους την οικονομική συναλλαγή στα σχολεία της χώρας; Είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η συμμετοχή μαθητών στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, συναρτάται με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οικονομικά, στο βωμό του κέρδους, άραγε, ποιανού; Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να αποκλείει μαθητές από τους αγώνες για οικονομικούς και μόνο λόγους, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και ενώ πολλές οικογένειες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιβιώσουν; Σε τελευταία ανάλυση, ποιος ο λόγος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία μαθητών από την Αθήνα, τη Θήβα, την Εύβοια γενικότερα και άλλες γειτονικές περιοχές, εάν δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά ή ακόμα και εάν δεν το επιθυμούν;

Και εφόσον η διοργάνωση δεν είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (όπως μας πληροφόρησαν τηλεφωνικώς αρμόδιοι υπάλληλοι, στην 1η σχετική καταγγελία μας προς το Υπουργείο στις αρχές του μήνα), γιατί αναλαμβάνει το Υπουργείο να διανείμει την εγκύκλιο για το σχολικό αυτό πρωτάθλημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, καλώντας μας, με αυτόν τον τρόπο, έστω και έμμεσα να καταβάλλουμε τα ζητούμενα χρηματικά ποσά; Μήπως, ακόμα και εάν δεν έχει τη θεσμική αρμοδιότητα, εν τούτοις φαίνεται σα να συναινεί σε τέτοιου είδους πρακτικές και να τις υποθάλπει, εφ’ όσον δεν αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν ;

Καθώς γνωρίζουμε το Υπουργείο Παιδείας δεν νομιμοποιείται να προωθεί εγκυκλίους στα σχολεία για δραστηριότητες, για τις οποίες άμεσα ή έμμεσα καλούνται οι μαθητές να πληρώσουν χρηματικά ποσά.

Έτσι λοιπόν κρίνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τεράστια τουλάχιστον ηθική ευθύνη και ενδεχομένως και νομική ευθύνη, όταν προωθεί στα σχολεία, προκηρύξεις με πρωταθλήματα αγώνων που υποκρύπτουν οικονομική συναλλαγή, ακόμα και πιθανόν εν αγνοία του αρχικά, πόσο μάλλον τώρα που γνωρίζει το θέμα, εδώ και τρεις βδομάδες, και δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση από μέρους του.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζούμε, θα όφειλαν οι τρεις κυρίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, οι οποίες σημειωτέον είναι και μητέρες, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία και να επιληφθούν άμεσα του θέματος.


Τα ονόματα των γονέων των μαθητών είναι στην διάθεσή σας.

'' Η τέχνη γίνεται και στο δρόμο; Δεν έχει ανάγκη το θέατρo ;'' Εσείς τι λέτε Kε Δήμαρχε;

Από τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λαμίας λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία προσυπογράφουμε ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση του Δήμαρχου Λαμιέων:

Η ελλιπής αρωγή της πολιτείας δεν επέτρεψε έως τώρα την κατασκευή κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, το οποίο προβλέπει και την ανάλογη αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, (όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις).

Ως εκ τούτου βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή την παραχώρηση του Δημοτικού; Θεάτρου Λαμίας, για την πραγματοποίηση μιας από τις 7 παραστάσεις που διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Λαμίας την Άνοιξη του 2011.
Μέχρι σήμερα, στις επανειλημμένες αιτήσεις μας τόσο προς τον Δήμαρχο Λαμιέων, όσο και προς την Επιτροπή; διαχείρισης του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, εισπράξαμε την άρνηση με τροποποιημένες εκάστοτε προφάσεις όπως:

Η τέχνη γίνεται και στο δρόμο δεν έχει ανάγκη το θέατρο…
Μην απαξιώνετε τους υπόλοιπους χώρους,
Η σκηνή μετά την «ανακαίνιση» είναι ευπαθής και δεν «σηκώνει» πολύ βάρος,
Το θέατρο εφεξής θα δίνεται μόνο σε θιάσους,
Ένα παιδάκι χοροπηδούσε στο κάθισμα και υπάρχει φόβος φθορών
!!!

Απαντούμε:
Η τέχνη δεν έχει ανάγκη όντως την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά όταν είναι διαθέσιμη προς τι το παράλογο της χρήσης της. Ήγουν: διανυκτέρευση γίνεται και σε αντίσκηνα αλλ΄ ουδέν μεπτόν αν στεγαστείς στην οικία σου.
Ουδεμία απαξίωση προς τους λοιπούς χώρους του Δήμου. Άλλωστε κάνουμε χρήση αυτών για τις υπόλοιπες παραστάσεις. Για την συγκεκριμένη, οι υποδομές του θεάτρου εξυπηρετούν καλύτερα την καλλιτεχνική έκφραση εκατό περίπου μαθητών.
Με απλά λόγια αν στο πόδι μου φορώ 45 Νο παπούτσι, με στενεύει το 42…

Δεν σας τιμά η ομολογία για την καταστροφή της σκηνής. Αν ξοδέψατε τα χρήματά μας για να «δημιουργήσετε» κάτι τόσο ευπαθές, ίσως και να πρέπει να απολογηθείτε γι΄ αυτό. Φοβούμαστε δε, ότι θα καταστεί το Δημοτικό Θέατρο «μαυσωλείο» για χρήση ενός στενού κύκλου που επιλέγει έτοιμες παραστάσεις, (παρακαλούμε μην εκληφθεί ο λόγος ως απαξίωση προς αυτές) και απευθύνεται σε ολίγους που διαθέτουν ανάλογο βαλάντιο.
Η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και η δωρεάν παρακολούθησή της, δεν αφορούν τον Δήμο Λαμιέων και δη τις επιτροπές περί των πολιτιστικών; Μήπως έχει θέση μόνο στο δρόμο;
Για τους θιάσους υπάρχει μήπως νεοσυσταθείσα υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να ζυγίζει τα σκηνικά; Άραγε ζυγίζονται και οι ηθοποιοί;
Τι είδους θίασο αποτελούν η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και λαμβάνουν την άδεια χρήσης του Θεάτρου;
Κύριοι, η έως τώρα επιχειρηματολογία σας θα μας έκανε να ευθυμήσουμε, αν δεν λυπόμασταν για την απαξίωση προς την προσφορά του Μουσικού Σχολείου Λαμίας και τον αποκλεισμό του από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Παρόλα αυτά δεν μας οδηγεί σε ουδεμία λογική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό, από την πλευρά σας.

Απαιτούμε ως δημότες αυτής της πόλης τη δυνατότητα ελεύθερης χρήσης των όποιων υποδομών της.

Αρκετά πια με τις περικοπές
Όχι και στα όνειρά μας…………………………

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Το πλουτώνιο και η Φουκουσίμα

Τις προηγούμενες ημέρες Ιάπωνες δεν απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο της μερικής τήξης των πυρηνικών ράβδων στον αντιδραστήρα 2.
Τι σημαίνει αυτό για τις εκατοντάδες κιλά πλουτωνίου του πυρηνικού εργοστασίου;

Το πλουτώνιο είναι βαρύ ραδιοτοξικό μέταλλο που εκπέμπει την πιο βλαπτική ακτινοβολία, την ακτινοβολία Άλφα, ελάχιστη ποσότητα της οποίας είναι αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου πλουτώνιο εκπέμπει σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης ‘ισοδύναμη δόση’ ακτινοβολίας Άλφα γύρω στα 15 Sievert, όπως λέγεται η μονάδα μέτρησής της. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ τα 10 Sievert αρκούν για να επιφέρουν τον θάνατο σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Πλουτώνιο: βλαπτικότατο, αλλά βραδυκίνητο

Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι ο κίνδυνος είναι ρεαλιστικός, αλλά υπάρχουν και κάποιες ελπιδοφόρες μετρήσεις. Γιατί Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες έχουν κάνει μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση πλήρους τήξης των πυρηνικών ράβδων, κάτι που δεν έχει συμβεί αυτή τη στιγμή στη Φουκουσίμα, διαφεύγει απειροελάχιστο πλουτώνιο, σε αντίθεση με το ιώδιο και το καίσιο, που διαχέονται κατά 100% στην ατμόσφαιρα. Το πλουτώνιο όμως είναι τόσο τοξικό που προκαλεί ασφαλώς δικαιολογημένο φόβο στους Ιάπωνες.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το πλουτώνιο έχει εξαιρετικά τοπική επίδραση και εξηγεί γιατί το πλουτώνιο «έχει ‘χαμηλή δυνατότητα μεταφοράς’. Δηλαδή ό,τι κατάλοιπα πλουτωνίου διοχετεύονται στο έδαφος, στα φυτά και τελικά στη διατροφική μας αλυσίδα, συνιστούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό, γιατί η ταχύτητα μεταφοράς πλουτωνίου είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από εκείνη του καισίου.

Δεύτερο επιχείρημα: το πλουτώνιο έχει υψηλό βαθμό τήξης, γι’ αυτό και απελευθερώνεται μόνον κατά τη σχάση των πυρήνων.

Στη Φουκουσίμα ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τέλος το πλουτώνιο συνιστά πάντα τοπικό πρόβλημα, γιατί απορροφάται και μεταφέρεται από σωματίδια που δεν έχουν υψηλή ταχύτητα. Αντίθετα το πτητικό καίσιο μπορεί να φθάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.»

Επομένως με το δίκιο του ένας ειδικός επιστήμονας της Greenpeace, δήλωσε την Κυριακή πως είναι ανάγκη να απομακρυνθούν άμεσα οι κάτοικοι από την περιοχή της Φουκουσίμα: «Η συγκέντρωση ραδιενέργειας είναι όντως υψηλή. Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Φουκουσίμα βομβαρδίζονται με το ανώτατο όριο ετήσιας ραδιενεργού ακτινοβολίας εντός μερικών ημερών. Είναι απαράδεκτο. Πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή,» τόνισε.

Το πλουτώνιο λοιπόν είναι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αν και βλαπτικότατο, ισχυρότατο και ανθεκτικότατο, το μικρότερο πρόβλημα, διότι δρα επί χιλιετίες (το πλουτώνιο 239 έχει διάρκεια ζωής μέχρι 24.000 χρόνια!), αλλά μόνον τοπικά.

Πηγή:blog.physics4u.gr από Deutsche Welle

Κατέπληξε και το κοινό της Νάουσας η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας Ορχήστρα Magic Brass (Πρώην Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Λαμιέων), ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Νάουσας, συμμετείχε σε από κοινού συναυλία, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011, στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων των δύο πόλεων, αναδεικνύοντας τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής και αφήνοντας της καλύτερες εντυπώσεις στο ενθουσιώδες κοινό που παρακολούθησε την Συναυλία.

H Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, μια από τις παλαιότερες Φιλαρμονικές της Ελλάδας (1896) και ένας από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και την ιστορία της και βαδίζει στο δεύτερο αιώνα ζωής, έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ένα σημαντικό και ποικίλο έργο που τιμά και καταξιώνει την Λαμία στον τομέα του Πολιτισμού στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε διάφορες θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετέχοντας σε εθνικές εορτές και πραγματοποιώντας διακεκριμένες εμφανίσεις, όπως συναυλίες και παρελάσεις σε πολλές πόλεις και χώρες, με διαρκή στόχο της την διατήρηση, τη βελτίωση και τη διάδοση της μουσικής κληρονομιάς μας.
Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο της Νάουσας το Σάββατο 26-3-11

Lamiareport

Θαύμα! Εξαφανίστηκαν οι πεζόδρομοι στην Λαμία την 25η Μαρτίου!

Τελικά η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου (και άλλων οδών) δεν έγινε για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών, αλλά για τη διευκόλυνση κάποιων καταστηματαρχών και δη των ιδιοκτητών καφετεριών.

Κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου αυτό αποδείχτηκε περίτρανα για άλλη μια φορά. Επειδή τα πεζοδρόμια των πεζόδρομων ήταν κατειλημμένα από τραπέζια και καθίσματα, οι πολίτες στέκονταν μέσα στον πεζόδρομο. Όταν άρχισε η παρέλαση, κάποιος αρμόδιος έσπρωχνε τους πολίτες να πάνε πίσω. Πού πίσω; Πίσω τους ήταν τραπεζοκαθίσματα και στρογγυλοκαθισμένοι πολίτες, πίνοντας τον καφέ τους, και δεν μπορούσες να …οπισθοχωρήσεις… Αφήστε που επέπλητταν αυτούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν όρθιοι την παρέλαση…

● Επειδή από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν περιμένουμε κάποια παρέμβαση, ας αναλάβει πρωτοβουλία η αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσονες) ώστε το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση, τουλάχιστον κατά τις παρελάσεις να μην καταλαμβάνονται τα πεζοδρόμια από τραπεζοκαθίσματα…

ο πεταλωτής στο paratiritisfthiotidas.gr

Φαρμακοποιοί σε απελπισία...

Μεγάλωσε η μύτη σας Κε Υπουργέ
Είμαι φαρμακοποιός και σας ενημερώνω ότι λόγω των χρεών του ΟΠΑΔ δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις αποθήκες μας οι οποίες δεν μας δίνουν πλέον φάρμακα αν δεν τους πληρώσουμε!

Ο ΟΠΑΔ υπόσχεται ότι θα μας πληρώσει εδώ και 6 μήνες! Δεν αντέχουμε άλλο οικονομικά! Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι σε δίλημμα αν θα πληρώσουν το ενοίκιο τους ή την αποθήκη τους. Για πληρωμή των φόρων "δεν υπάρχει σάλιο". Αν δε μας πληρώσουν πολλοί συνάδελφοι θα βρεθούν στο δρόμο. Με τι λεφτά θα αγοράσουμε τα φάρμακα των ασθενών του ΟΠΑΔ;

Ο κύριος Υπουργός υπόσχεται να μας πληρώσει. Τα ίδια μας λέει από το Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα μας έχει χρεωμένους για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο... Πριν λίγο καιρό μας πλήρωσε τον........... Ιούλιο και τον Ιούνιο... Οι αποθήκες ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ!!! Ως τώρα πληρώναμε με δανεικά από τις Τράπεζες. Τώρα οι τράπεζες δε μας δανείζουν πια!!! Πώς θα αγοράσουμε τα φάρμακα; Με τι λεφτά; Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας;

Μαζευόμαστε οι συνάδελφοι στα σπίτια μας και μόνιμο θέμα συζήτησης είναι τί θα κάνουμε. Ακόμα και άν ο ΦΣΑ ή ο ΦΣΠ δεν διέκοπτε τη χορήγηση φαρμάκων εμείς δέ θα μπορούσαμε να δώσουμε τα φάρμακα στους ασθενείς. Άν ο ασθενής δεν έχει χρήματα να αγοράσει τα φάρμακα του, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε πολλούς ασθενείς και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα φάρμακα τους. Πώς θα πληρώσουμε το ενοίκιο μας; Πώς θα πληρώσουμε την αποθήκη μας; Πώς θα πληρώσουμε το ρεύμα, το τηλέφωνο; Πώς θα πληρώσουμε το λογιστή μας; Σε λίγο θα πρέπει να πληρώσουμε φόρο εισοδήματος. Με τί λεφτά;

Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Πώς θα αγοράσουμε τα φάρμακα για τους ασθενείς; Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Άνθρωποι που γνωρίζουμε χρόνια, είναι ασθενείς μας, έχουμε σχέσεις φιλικές μαζί τους, έρχονται στο φαρμακείο μας και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αγοράσουμε φάρμακα για να τους δώσουμε. Νιώθουμε την απελπισία και την αγωνία τους, αισθανόμαστε ανήμποροι να τους βοηθήσουμε γιατί η Κυβέρνηση με τη στάση πληρωμών προς τα φαρμακεία μας έχει δέσει οικονομικά τα χέρια μας! ΓΙΑΤΙ;
Μήπως όλα αυτά γίνονται για να ευνοηθεί η συμφωνία της Κυβέρνησης με τις Ισραηλίτικες αλυσίδες φαρμακείων;;; Δεν αντέχουμε άλλο ψυχολογικά να βλέπουμε τους φίλους μας να έρχονται στα φαρμακεία, να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους (και λόγω της μείωσης των συντάξεων), να μην μπορούμε να τους χορηγήσουμε τα φάρμακα τους γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ και οι αποθήκες ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ!!!

Δεν με νοιάζει αν ο κ Λοβέρδος θα παραιτηθεί όπως είπε άν δεν πληρωθούμε μέχρι το Πάσχα. Με νοιαζουν οι ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν και οι φίλοι και συνάδελφοι που είναι στο χείλος της χρεωκοπίας! Δέν μπορούμε πλέον να χρεωνόμαστε πλέον για τον ΟΠΑΔ, να παίρνουμε δάνεια από τις τράπεζες που ανοιχτά απειλούν να μας κάνουν κατασχέσεις!

Σας παρακαλώ πολύ να κάνετε ότι είναι στις δυνάμεις σας για να μας βοηθήσετε

Δημητριος Γιωρκας φαρμακοποιός

κινητο 693.697.2067
τηλ Φαρμακείου 210-9837299
Παρθενωνος 83-85 Π.Φάληρο

kafeneio-gr.blogspot.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Τοπική... κακοδιοίκηση

Οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ πολίτη και κράτους κυριαρχούν και πάλι στον ετήσιο απολογισμό του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος παραδόθηκε σήμερα από την αναπληρώτρια Συνήγορο, Καλλιόπη Σπανού, στον Πρόεδρο της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικο.

"Πρωταθλητές" στην κακοδιοίκηση κατά το 2010 αναδείχθηκαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, ενώ ακολουθούν το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (το νυν υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), το ΙΚΑ, οι διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης Αττικής και οι νομαρχίες

Συνoλικά κατά το 2010 στον ΣτΠ υποβλήθηκαν 13.179 αναφορές, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο είχαν κατατεθεί 13.433 καταγγελίες από πολίτες.

Από το σύνολο των καταγγελιών το 40,2% μπήκε στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας του ΣτΠ, ενώ από τις υπόλοιπες διαπιστώθηκε πως βάσιμες ήταν περισσότερες από τις μισές (ποσοστό 53,07%) και πως όντως υπήρχε περίπτωση κακοδιοίκησης. Στο 38% των καταγγελιών διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του ΣτΠ πως ο φορέας εναντίον του οποίου είχε προσφύγει ο πολίτης είχε τηρήσει τη νομιμότητα, ενώ στο 8,85% των υποθέσεων η έρευνα διεκόπη "για διάφορους λόγους", όπως αναφέρει σχετικά η ετήσια έκθεση.

enet.gr

Κύρια αιτία θανάτου για παιδιά 5-14 ετών τα τροχαία!

Όσο και αν φωνάζουν οι ειδικοί, οι γονείς, ακόμα και οι νεαρότερης ηλικίας που δεν δικαιολογούνται,εξακολουθούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο, χωρίς να φροντίζουν να πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας για τη μετακίνησή τους!

Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας 5 εώς 14 ετών, και αυτό επειδή δεν χρησιμοποιούνται τα ειδικά καθίσματα για παιδιά, ενώ αγνοείται η χρήση της ζώνης ασφαλείας!
Στα μικρότερης ηλικίας παιδιά, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τραύματα από πτώσεις και ακολουθούν τα τροχαία!

Στο εξοργιστικό αυτό αποτέλεσμα κατέληξαν ερευνητές στις ΗΠΑ,κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου στους γονείς και προτρέποντάς τους να φοράνε ζώνες ασφαλείας ακόμα και για τις πολύ κοντινές αποστάσεις.

Και αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, ασφαλώς και δεν παρατηρείται μόνο στις ΗΠΑ. Γενικά, στις χώρες του δυτικού κόσμου τα τροχαία δυστυχήματα ευθύνονται για περισσότερους θανάτους παιδιών από ό,τι όλες μαζί οι παιδικές ασθένειες!

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα μισά ατυχήματα γίνονται στις κοντινές αποστάσεις, ακριβώς γιατί οι γονείς είναι πιο ήσυχοι και αφήνουν το παιδί τους -ελαφρά τη καρδία- ανεξέλεγκτο στο πίσω ή στο μπροστά κάθισμα.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (14 ανά 100.000 άτομα) αναφορικά με τους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών.

www.mother.gr

Ήρθε η Άνοιξη, καιρός για πράσινο....

Δεντροφύτευση στο Ισαδάκι Αγίου Λουκά πραγματοποίησαν χθες, 28-03-2011, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους με μέλη και φίλους και την Περιβαλλοντική Ομάδα του 4ου Γυμνασίου Λαμίας,.

Lamiafm1

Μέχρι 16 Μαΐου οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Μέχρι τις 16 Μαΐου θα πραγματοποιούνται αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, ύστερα από παράταση που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η παράταση δόθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα των συνεργαζόμενων τραπεζών και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή.

Οι αιτήσεις θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις Τράπεζες.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του υπουργείου, τη γραμμή αρωγής: 210.979400 και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

Αλλάζει το Λύκειο, «Καλλικράτης» και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε έξι βασικές αλλαγές στο Λύκειο, που αφορούν κυρίως σε νέα προγράμματα σπουδών σε όλο το εύρος της σχολικής εκπαίδευσης, νέο σύστηµα πρόσβασης συνδεδεµένο µε τα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ και αλλαγές στη διοικητική δοµή των σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, προς κατάργηση οδεύουν περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» αρχίζει την επόµενη σχολική χρόνια (2011-12) µε την Α΄ Λυκείου, ώστε κλιµακωτά να επεκταθεί η νέα δοµή και στις επόµενες τάξεις. Οι µαθητές της φετινής Γ΄ Γυµνασίου θα είναι οι πρώτοι που θα φοιτήσουν τον Σεπτέµβριο του 2011 στη νέα Α’ Τάξη του Λυκείου. Παράλληλα όσοι φοιτούν σήµερα στο Γυµνάσιο θα διδαχτούν πρώτοι τα νέα προγράµµατα σπουδών. Η Α’ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής παιδείας και θα λειτουργεί ως γέφυρα µεταξύ Γυµνασίου και Λυκείου, ενώ η Β’ και Γ’ θα αποτελέσουν τάξεις προοδευτικής εµβάθυνσης και εξειδίκευσης.

Στην Α’ Λυκείου θα διατηρηθεί ο βασικός κορµός των σηµερινών υποχρεωτικών µαθηµάτων:Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηµατικά, Φυσική, Χηµεία και Θρησκευτικά. Τα µαθήµατα επιλογής θα κατατάσσονται σε οµάδες, τις οποίες θα επιλέγουν οι µαθητές.

Σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (Α’, Β’ και Γ’) όλοι οι µαθητές θα διδάσκονται, ανάµεσα σε άλλα, και τρία µαθήµατα κοινά: Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (ενιαιοποιηµένα Νεοελληνική Γλώσσα - Λογοτεχνία - Αρχαία Ελληνικά) 2. Ιστορία 3. Σχέδιο Ερευνας Στη Β’ τάξη του Λυκείου θα µειώνεται σηµαντικά το σκέλος των Αρχαίων Ελληνικών και θα εξαφανίζεται σχεδόν στην Γ’ τάξη του Λυκείου).

Η Β’ και η Γ’ Τάξη του Λυκείου µετατρέπονται σε προθάλαµο της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Στις δυο αυτές τάξεις, οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά µαθήµατα, επιλογής και δραστηριότητες µε βάση τα οποία θα οδηγούνται στην οµάδα σχολών της επιλογής τους. Οι Κατευθύνσεις είναι αρχικά δύο στη Β’ Λυκείου, ενώ εξειδικεύονται στη Γ’ Λυκείου σε τρεις, που αντιστοιχούν στις βασικές κατηγορίες σχολών: Πολυτεχνικές Μαθηµατικοφυσικές και Ιατρικές, Οικονοµικές, Πολιτικές, Κοινωνιολογικές και Παιδαγωγικές, Νοµικές και Φιλοσοφικές.Οι σχολές θα είναι αυτές που θα καθορίζουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

Εισαγωγή σε σχολές και όχι τμήματα

Με το νέο σύστηµα οι υποψήφιοι θα µπαίνουν σε σχολή και όχι σε τµήµα. Στο πλαίσιο αυτό η µονάδα υποδοχής του φοιτητή (το ακαδηµαϊκό έτος 2014-15) θα είναι η σχολή που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ενιαίου προγράµµατος σπουδών του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους (απαιτήσεις, κατανοµή της ύλης σε γενικής διδασκαλίας µαθήµατα). Οι φοιτητές δηλαδή θα εντάσσονται στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών της σχολής µετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα µε τις επιδόσεις και τις προτιµήσεις τους.

Αλλάζει η µέθοδος διδασκαλίας σε Δηµοτικά και Γυµνάσια
Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρµοστούν νέα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110 - 130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012/13 θα γενικευτούν σεόλα τα σχολεία. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία.

Αλλαγές στη διοίκηση
Το 2011, δεν θα γίνουν νέες κρίσεις Προϊστάµενων Διευθύνσεων και Γραφείων, ενώ αντίθετα θα γίνουν κρίσεις - επιλογές Σχολικών Συµβούλων Πρωτοβάθµιας καιΔευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Για την πλήρωση µε επιλογή 300 θέσεων Σχολικών Συµβούλων Δηµοτικής Εκπαίδευσης και70 θέσεων Σχολικών ΣυµβούλωνΠροσχολικής Αγωγής έχουν υποβληθεί 1.143 αιτήσεις δασκάλων και 158 νηπιαγωγών. Παράλληλα, το επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να προκηρυχθούν περίπου 10.000 θέσεις διευθυντών σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Το υπουργείο θα ανακοινώσει τα σχετικά όταν θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο µε τις καταργήσεις – συνενώσεις – ιδρύσεις σχολικών µονάδων. Ωστόσο, στο σχέδιο νόµου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» αποδυναµώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, που είναι συλλογικό όργανο, και αρµοδιότητές του µεταφέρονται στον διευθυντή, που έχει πλέον αναβαθµισµένο και κυρίαρχο ρόλο καθώς επιφορτίζεται και πολλές από τις αρµοδιότητες των Γραφείων Εκπαίδευσης τα οποία καταργούνται.

Ο ρόλος του ΣυλλόγουΔιδασκόντων υποβαθµίζεται αφού περιορίζεται στο να προτείνει. Έτσι, η ευθύνη µιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, όπως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, µεταφέρεται σε ατοµικό επίπεδο, δηλαδή στην κρίση του διευθυντή. Οι νέοι διευθυντές σχολικών µονάδων θα µετέχουν και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών του σχολείου και θα είναι υπεύθυνοι, σε συνεργασία µε τα στελέχη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, για την κατάρτιση προγραµµάτων ενδοσχολικής επιµόρφωσης.

Καταργήσεις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, βάσει του «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στα σχέδια του υπουργείου είναι να καταργηθούν περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ, να συγχωνευτούν ΑΕΙ-ΤΕΙ, να προσαρτηθούν σχολές ή τμήματα σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, να συγχωνευτούν ολόκληρες σχολές διαφορετικών πανεπιστήμιων και τεχνολογικών ιδρυμάτων και να συμπτυχθούν τμήματα ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Κίνδυνο αντιμετωπίζουν τμήματα που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και τον γεωτεχνικό κλάδο, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλη διασπορά τμημάτων και αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικού αντικειμένου, όπως τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο τέλος του 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις στα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

Οχι στην υποβαθμισμένη περίθαλψη υγείας, απο τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας

Την αντίθεσή τους  στις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας εξέφρασαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους Γενικής Συνέλευσης,καθώς  υποβαθμίζεται δραματικά η Δημόσια περίθαλψη ενώ μένουν ουσιαστικά χωρίς υγειονομική κάλυψη εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Στην συνέλευση τονίστηκε η ανακολουθία λόγων και πράξεων του Υπουργείου, που παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις των ''αρμοδίων'', έχει απλήρωτους τους συμβεβλημένους ιατρούς του Δημοσίου πάνω από ένα χρόνο,στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική Υγείας που ακολουθείται στις πλάτες άλλων, ενώ τάχθηκαν ομόφωνα κατά των συνάψεων σύμβασης στα νέα ταμεία που δημιουργούνται, με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη, όπως προβλέπει το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο

Θα υπάρξουν επίσης κινητοποιήσεις και αγώνες για την καθιέρωση αμοιβής κατά άτομο και κατά πράξη καθώς και για την απόκτηση δικαιώματος συνταγογράφησης στους μη συμβεβλημένους με τα ταμεία ιατρούς.

Με τις παραπάνω αποφάσεις και τις υπάρχουσες συνθήκες, στην ουσία προβλέπεται από 1ης Ιουνίου,οπότε και θα εφαρμοσθεί το νέο νομοσχέδιο,πλήρης αποχή του συνόλου του Ιατρικού Σώματος της περιοχής μας από την Δημόσια περίθαλψη και  μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων στην εξασφάλιση στοιχειώδους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο Ευρωπαίος πολίτης παράγει 513 κιλά απορριμμάτων ετησίως

Ένας πολίτης της Ε.Ε. παράγει κατά μέσο όρο ετησίως 513 κιλά απορριμμάτων ετησίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, παρά την υψηλή αυτή ποσότητα απορριμμάτων, το 55,4% των ελληνικών νοικοκυριών και το 58,1% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι «δεν παράγουν υπερβολικές ποσότητες απορριμμάτων».
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Ρουμανία (74,9%), τη Βουλγαρία (73,5%) και τη Λετονία (72,8%) και τα χαμηλότερα στην Κύπρο (42,6%) και την Ισπανία (46,9%).

Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, οι ευρωπαίοι υποεκτιμούν και την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Αναλυτικότερα, το 58,9% των Ελλήνων και το 71,4% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι λιγότερο από το 15% των τροφίμων που αγοράζουν, καταλήγουν στα σκουπίδια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης από την οποία συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά «πετάνε» περίπου το 25% των τροφίμων που αγοράζουν.

Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 78% των ελληνικών νοικοκυριών και το 89,1% των νοικοκυριών στην ΕΕ δηλώνουν ότι διαχωρίζουν τα απορρίμματα για σκοπούς ανακύκλωσης.

Ολοήμερα γίνονται Γυμνάσιο και Δημοτικό

- Δημοτικά: Θα ξεκινούν στις 08.00 και θα σχολάνε στις 15.00
- Γυμνάσια: Θα ξεκινούν στις 08.00 και θα σχολάνε στις 16.00
- Τι θα διδάσκεται στις πρόσθετες διδακτικές ώρες
- Διαβάστε αναλυτικά όλες τις προτάσεις
Oλοήμερο γυμνάσιο και δημοτικό, αυξημένη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ενοποίηση μαθημάτων και σχολική ημέρα που θα φτάνει ως τις 4 το μεσημέρι προτείνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η πρόταση αυτή και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Τι προτείνεται αναλυτικά:

- Στο δημοτικό η σχολική μέρα πρέπει να ξεκινάει στις 8:00 π. μ. και να λήγει στις 3:00 μ. μ. Στο χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να ενταχθεί μία ώρα για γεύμα και διάλειμμα και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων. Στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού προτείνεται η σχολική μέρα να λήγει στις 3:30 μ.μ.

- Στο Γυμνάσιο η σχολική μέρα να ξεκινάει στις 8:00 π. μ. και να λήγει στις 4:00 μ. μ. Προτείνεται μισή ώρα διάλειμμα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων.

- Πρόσθετες διδακτικές ώρες. Θα περιλαμβάνουν ζώνη για ξένες γλώσσες και τουλάχιστον 5 πρόσθετες ώρες τη βδομάδα που θα εντάσσονται στο νέο επιστημονικό πεδίο «Σχολική και κοινωνική ζωή». Το νέο αυτό πεδίο αφορά την προσωπική μελέτη των μαθητών, εργασίες που θα προτείνονται στο πλαίσιο διδακτικών αντικειμένων σε θέματα όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες.

- Νέα ενοποιημένα διδακτικά αντικείμενα. Και συγκεκριμένα:
1. Γλώσσα
2. Ξένες Γλώσσες
3. Μαθηματικά
4. Φυσικές Επιστήμες, Περιβάλλον και Τεχνολογία
5. Σπουδές του Ανθρώπου και της Κοινωνίας
6. Τέχνες
7. Σχολική και Κοινωνική Ζωή
8. Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών

- Κοινή διδασκαλία των μαθημάτων με συναφές διδακτικό πεδίο. Προτείνεται να δημιουργηθούν ζώνες μαθησιακών - διδακτικών αντικειμένων όπου αντί να απλώνεται ένα αντικείμενο σε όλα τα χρόνια του γυμνασίου, μπορεί να γίνει η διδασκαλία του σε μία χρονιά (ή δύο).

- Ενίσχυση της αυτονομίας των σχολείων στην κατανομή των διδακτικών περιόδων του ωρολογίου προγράμματος και «ανοιχτά» σχολεία με εξωσχολικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται από τοπικούς φορείς.

newsit

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Διαβάστε τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαμιέων

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου,το απόγευμα στις 18.30, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων 2011 για τον Δήμο Λαμιέων.

Αναλυτικά τον προϋπολογισμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ
(κατεβάστε το αρχείο και αλλάξτε την προβολή  rotate view στο πρόγραμμα ανάγνωσης που χρησιμοποιείτε)

Εκθέσεις και τοπική αγορά στο ΕΒΕ...

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Δ/Σ του ΕΒΕ. Η επιδότηση συμμετοχής επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου σε εκθέσεις στην Κύπρο την Γερμανία και την Κίνα , η επιδότηση συμμετοχής επιχειρήσεων στην φετινή ΠΕΛ... και η δια της προβολής στήριξη των προϊόντων και της τοπικής αγοράς είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν .

 Ο κος Διαμαντάρας με δηλώσεις του στον FΜ- 1 διαβεβαίωσε πως ειδικά φέτος που η στήριξη του επιμελητηρίου θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στην ΠΕΛ, το ΕΒΕ θα διατηρήσει το περσινό ποσοστό επιδότησης ενώ μέσω διαφημιστικής καμπάνιας θα γίνουν προσπάθειες στήριξης της τοπικής αγοράς.
Προβληματισμός για τις εξελίξεις λόγω κρίσης επικρατεί και στο ΕΒΕ Φθιώτιδας μετά και την ματαίωση του 35ου Ράλλυ ΕΛΠΑ λόγω ελάχιστων συμμετοχών.
Πρόκειται για ένα ντόμινο εξελίξεων λόγω της οικονομικής κρίσης εξήγησε στον FΜ- 1 ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αλέκος Διαμαντάρας σημειώνοντας ότι η αναβολή μιας τέτοιας διοργάνωσης αποτελεί τον προπομπό παρόμοιων εξελίξεων σε κάθε είδους διοργανώσεις. Παράλληλα η ματαίωση της διοργάνωσης επηρεάζει μια σειρά άλλων κλάδων που περίμεναν να κινηθούν γύρω από αυτήν .
lamiafm1.gr

Νεκρές Καρέτα-Καρέτα σε Θεολόγο και Αρκίτσα

Νεκρές Καρέτα-Καρέτα σε Θεολόγο και Αρκίτσα. Κρίμα ....πολύ κρίμα
Όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας -Theologos-env , μια νεκρή χελώνα Καρέτα Καρέτα ξεβράστηκε χθες στην παραλία του Θεολόγου και άλλη μία στην παραλία της Αρκίτσας.
Τα αίτια θανάτου δεν έγιναν ακόμη γνωστά.
lamiareport.gr

Eπειδή τα αίτια δεν γίνονται πάντα γνωστά δείτε εδώ την πιο πιθανή αιτία..
Διαχειριστής

15 εκατομμύρια ευρώ ''αέρας'' για τους βιολογικούς!!

Περίεργα γεγονότα συμβαίνουν τελευταία μέσα στην κρίση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία.
Κυβερνητικοί βουλευτές ''ανακαλύπτουν'' υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων που έχουν σαν συνέπεια την μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας,οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους έχουν καταγγελθεί στον εισαγγελέα από περιβαλλοντικές οργανώσεις χρόνια τώρα, χωρίς καμία αντίδραση!!

"Το πανηγύρι τελείωσε... να επέμβουν οι Επιθεωρητές"

Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα Υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος στην Ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, σχετικά με τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών Αταλάντης, Μαλεσίνας, Στυλίδας, Σπερχειάδας- Μακρακώμης και Κ. Βούρλων, προκύπτει ότι ενώ έχουν διατεθεί περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΕΑΠΤΑ, ΠΕΠ, ΥΠΕΣΔΑ, ENVIREG) για την κατασκευή τους και παρότι τα έργα έχουν παραληφθεί, δεν λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ είναι εμφανής η απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Σε δηλώσεις της η κ. Αντωνίου αναφέρει:
«Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ πέρασαν από τη χώρα μας τρία κοινοτικά πακέτα στήριξης ο νομός είναι στο σημείο μηδέν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, εγείρονται σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των χρημάτων και διαπιστώνεται σοβαρό έλλειμμα ελέγχων. Επειδή ενέργειες όπως αυτές μας έχουν οδηγήσει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που καλείται σήμερα να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του προκειμένου να βγούμε από την κρίση, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το πανηγύρι τελείωσε.
Για το λόγο αυτό ζήτησα την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα ενημερώσω αρμοδίως τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, είναι απαραίτητη η άμεση κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και αποχετεύσεων σε όλη την παραλιακή ζώνη του Νομού Φθιώτιδας και σε περιοχές με ευαίσθητους αποδέκτες. Σε καμία περίπτωση όμως τα φαινόμενα του παρελθόντος δεν μπορεί να επαναληφθούν».

Lamianews

Πλαστικό: Ένας τεράστιος κίνδυνος για την άγρια ζωή

Σημαντική απειλή για την άγρια ζωή αποτελούν τα συντρίμμια που επιπλέουν στις θάλασσές μας, όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες πλαστικά θραύσματα που εντοπίστηκαν στο στομάχι θαλάσσιας χελώνας. Και η απειλή αυτή εντείνεται όσο αυξάνεται η εξάρτηση του ανθρώπου από το πλαστικό.

Αυτό που απεικονίζεται στη φωτογραφία δεν είναι έργο αφηρημένης τέχνης, είναι το περιεχόμενο του στομαχιού μίας νεαρής θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Περιβαλλοντολόγοι που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι είχε καταπιεί εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού, χάνοντας τελικά τη μάχη με τη ρύπανση.

Οι θαλάσσιες χελώνες συχνά τρώνε πλαστικά αντικείμενα, περνώντας τα για μέδουσες ή άλλη τροφή, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Η κατάποση μη-βιοαποδομήσιμων ρύπων που βρίσκονται στους ωκεανούς μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του πεπτικού συστήματός τους και εσωτερικές ρήξεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξασθένηση, ακολουθούμενη από το θάνατο.

Οι άνθρωποι παράγουν 260 εκατ. τόνους πλαστικού ετησίως. Πολλά από τα πλαστικά προϊόντα καταλήγουν στη θάλασσα και, επειδή δεν βιοδιασπώνται, διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια και παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συχνά καταναλώνονται από τη θαλάσσια ζωή. Μία χελώνα με γαστρεντερική απόφραξη που βρέθηκε στα ανοικτά της Φλόριντα, απέβαλε κατά τη διάρκεια ενός μήνα 74 ξένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τέσσερις τύποι μπαλονιών, διάφορα είδη σκληρού πλαστικού, ένα κομμάτι τάπητα και δύο μπάλες πίσσας 2-4 χιλιοστών.

Σχεδόν όλα τα θαλάσσια είδη - από το πλαγκτόν έως τις φάλαινες - έχουν καταπιεί κομμάτια πλαστικού, οι χελώνες όμως αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ακόμα και η κατάποση μικρής ποσότητας πλαστικού μπορεί να τους προκαλέσει απόφραξη του οισοφάγου ή διάτρηση του εντέρου, καθώς τρέφονται αδιακρίτως με πελαγικό υλικό. Πενήντα από τις 92 νεκρές χελώνες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία είχαν στα στομάχια τους "σημαντικό ποσό ανθρωπογενών ρύπων".

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη θαλάσσια "χωματερή" βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό, έχει το μέγεθος της πολιτείας του Τέξας και περιέχει περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα, από παιχνίδια μέχρι οδοντόβουρτσες. Οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν από τους επισκέπτες παράκτιων περιοχών να συμβάλλουν στη μείωση της απειλής από το πλαστικό, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και δοχεία τροφίμων και αποφεύγοντας τα εμφιαλωμένα ποτά.

"Το σύμπτωμα αυτής της αυξανόμενης κρίσης είναι ορατό μέσα στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και στους θαλάσσιους και χερσαίους οικοτόπους τους. Τολμηρές πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν άμεσα η πηγή της πλαστικής ρύπανσης, επανασχεδιάζουν τις συσκευασίες και επανεξετάζουν την ίδια την ιδέα της «κουλτούρας μιας χρήσης», χρειάζονται επειγόντως", σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια.
tvxs.gr