Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

''Κατάκ-Οίτη'' αν γίνει βιομηχανική περιοχή

«Κατάκ-Οιτη αν μπουν οι ανεμογεννήτριες»
Την αντίθεσή τους για αιολικό πάρκο στην Οίτη έθεσε χθες στον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης πολιτών για τη σωτηρία του όρους.
Η κίνηση είπε στο γραμματέα Γεώργιο Αμοργιανιώτη ότι τα αιολικά -ως βιομηχανικές εγκαταστάσεις- είναι ασύμβατα με την ειδική προστασία του βουνού και ζήτησε την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ και την εξαίρεση της Οίτης από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ).

«Η Οίτη είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Μαζί με τον Μαλιακό, τα ιαματικά, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα πλούσια ιστορικά στοιχεία μας, μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στη σημερινή συγκυρία για την αλλαγή του στρεβλού τρόπου σκέψης για την ανάπτυξη», υποστηρίζει η κίνηση πολιτών, που έθεσε στον ειδικό γραμματέα δασών «και το θέμα της διασφάλισης της νομιμότητας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση Κοκκινόβραχος. Εξέφρασε με άλλα λόγια την αντίθεσή της στην επέκταση των δραστηριοτήτων στην περιοχή της Οίτης, μίλησε για την αγωνία των κατοίκων της κοινότητας Κουμαριτσίου και ζήτησε την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τις υπάρχουσες εξορύξεις.

Η συντονιστική επιτροπή ανέλυσε στον κ. Αμοργιανιώτη γιατί βιώσιμη ανάπτυξη και μεταλλεία είναι έννοιες ασύμβατες ενισχύοντας με περισσότερες εικόνες τα επιχειρήματά της: Η Οίτη από το βουνό του Ηρακλή, του Γοργοπόταμου και της εθνικής μας ιστορίας, ο εθνικός δρυμός, με τα σπάνια είδη φυτών, τόπος του αγριοκάτσικου, γίνεται βιομηχανική περιοχή. Αυτή η προοπτική ζήτησαν από το γραμματέα του ΥΠΕΚΑ να ακυρωθεί και να γίνει άμεση σύνταξη ενός ολοκληρωμένου ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Οίτη.

Την αγωνία των κατοίκων της περιοχής συμμερίζονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Κουμαριτσίου Θανάσης Δρόσος ζητεί από το δήμαρχο Λαμίας Γ. Κοτρωνιά να στηρίξει τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μεταλλείων. «Απευθυνόμαστε σε όλους σας γιατί ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν είστε άμοιροι ευθυνών», λέει ο κ. Δρόσος σε πρόσφατη επιστολή του προς το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους τονίζοντας: «Οι συνθήκες της ήρεμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, που είχαμε ώς τώρα, δίνουν τη θέση τους στην αναστάτωση και στην απαξία».

Φ.Κ στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου