Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η πράσινη άσκηση ενισχύει τη διάθεση

Ακόμη και 5 λεπτά πράσινης δραστηριότητας όπως είναι η κηπουρική, το ποδήλατο ή οι αγροτικές εργασίες μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Εσεξ Τζο Μπάρτον ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το κόστος στο σύστημα υγείας αν όλες οι ομάδες ανθρώπων αποθεραπεύονται με περισσότερη πράσινη άσκηση.

Η Μαρία Τζορμπατζάκη έχει ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής. «Ο μικρός μου κήπος είναι δημιούργημά μου και φυσικά μού δίνει χαρά και ηρεμία. Ανάμεσα στα φυτά που σκαλίζω, ποτίζω και προσφέρω όση φροντίδα χρειάζονται, ανακαλύπτω κομμάτια του εαυτού μου που μου φέρνουν ισορροπία και ξεχνώ ό,τι δυσάρεστο με απασχολεί».

Ο Μάκης Τσόκας είναι γεωπόνος και ένας από τους «Κηπουρούς του Mega» και επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι τού ζητούν τις συμβουλές του για να φτιάξουν πράσινους κήπους και βεράντες. Η κρίση και η επιστροφή στο σπίτι, η αγάπη του κόσμου για το πράσινο, την οικολογία και το περιβάλλον που συνεχώς αυξάνεται έχουν συμβάλει σε μια νέα άνθιση της κηπουρικής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ άλλων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Τσόκας, «σε μελέτη που διεξήχθη στη Νορβηγία, άνθρωποι με κατάθλιψη, ύστερα από τρεις μήνες αισθάνονταν καλύτερα και εμφάνισαν σημαντική βελτίωση φυτεύοντας έξι ώρες την εβδομάδα λουλούδια και λαχανικά. Οι ειδικοί θεώρησαν ότι η ενασχόληση με τον κήπο ήταν το "κάτι διαφορετικό" που χρειάζονται οι άνθρωποι με κατάθλιψη για να αισθανθούν καλύτερα. Τα φυτά είναι σύμμαχοι στην υγεία μας, όχι μόνο στη ψυχική αλλά και στη σωματική»

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου