Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η θέση της Πρωτοβουλίας για τον Προϋπολογισμό 2012 του Δήμου Λαμιέων

Κάθε προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέφτη των πολιτικών επιλογών αλλά και των κοινωνικών αξιών και των αντιλήψεων που υπηρετεί μια δημοτική αρχή.
Αναζητήσαμε λοιπόν, τις πολιτικές για τους ελεύθερους χώρους, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη του πράσινου, για την καθαριότητα, για το πολιτισμό και τον αθλητισμό, την νεολαία, τους άνεργους, τους άπορους κ.λ.π.Και βέβαια αναζητήσαμε τις αξίες της συμμετοχής, της διαφάνειας και του ελέγχου.

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του νέου νόμου, του «Καλλικράτη»:
- η μη εκλογή ακόμα του Συμπαραστάτη του Δημότη,
- η μη σωστή λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης,
- η μη λειτουργία των Επιτροπών του Δήμου
ειναι δυστυχώς δείγματα του πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής τον καινούργιο Νόμο της αυτοδιοίκησης. Αυτή η πρακτική είναι μια τρανή επιβεβαίωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, το οποίο μοντέλο η ηγεσία του Δήμου δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί.
Και είναι μια πρακτική, η οποία, εχει οδηγήσει τον νέο Νόμο σε ένα επικίνδυνο μόρφωμα γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού.

Τα Τοπικά  Συμβούλια καθώς και οι φορείς της πόλης πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη συζήτηση διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος καθώς και στην πορεία υλοποίησής τους και να μην είναι παθητικοί αποδέκτες   
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα δεν υπάρχουν οι προτάσεις των φορέων της Επιτροπής Διαβούλευσης ενώ ο Νόμος το προβλέπει.

Εμείς θα ψηφίζαμε έναν Προϋπολογισμό, που, εκτός από συμμετοχικός, θα εξασφάλιζε τη πραγματική διαβούλευση και θα διακρίναμε:
-       τους στόχους του Δήμου σήμερα
-       την διάθεση για κοινωνική πολιτική στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης
-     την διάθεση για περιβαλλοντική πολιτική στα πλαίσια και των αρχών της στροφής στην πράσινη οικονομία αλλά και της διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών όπως η περιοχή NATURA, ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης, ο Σπερχειός ποταμός και ο Μαλιακός κόλπος
-       τις πρωτοβουλίες που να συντονίζουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, με απώτερο στόχο τη σταδιακή εξισορρόπηση της τοπικής οικονομίας και την αυτάρκεια.
-      τις πρωτοβουλίες για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, για όλες τις μορφές του ήπιου τουρισμού, για τη Λαμία – τουριστικό προορισμό, για την στήριξη της τοπικής αγοράς και των εμπόρων, για τη λαϊκή βιολογικών προϊόντων, για την ανάδειξη των μορφών της κοινωνικής οικονομίας σε μια τέτοια περίοδο κρίσης,
-       τις προσπάθειες για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για την εξασφάλιση πόρων. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε μια πλήρη δυσλειτουργία. Εδώ και 9 μήνες, που ορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας, εχει γίνει μόνο μία συνεδρίαση
-       τις προσπάθειες για τα προβλήματα της νεολαίας και των ανέργων

Κύριε πρόεδρε, οι δραστηριότητες του Δήμου δεν ανάγονται αποκλειστικά στην επάρκεια ή την έλλειψη οικονομικών πόρων.Ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί τις διαθέσεις και δείχνει το στόχο και το όραμα.
Εμείς μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου στον Δήμο μας, δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ούτε στόχο ούτε όραμα και για αυτό τον καταψηφίζουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου