Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχία για παρουσία χρωμίου σε υπόγεια ύδατα Θεσσαλίας

Ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια έχει ανιχνευθεί στα υπόγεια ύδατα της νότιας Θεσσαλίας (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ, Στεφανοβικείου), όπως ενημέρωσαν σχετικά την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση της, η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Καραβασίλη και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κ. Παπαβασιλείου. Παράλληλα, έχουν ανιχνευθεί αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά σε περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην έκπλυση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και επιβάρυνση λόγω βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, «η Επιτροπή, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης ώστε οι αρμόδιοι φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων-ΥΠΕΚΑ, αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς Ελλάδος-Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσουν για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει. Στη συνεδρίαση προβλέπεται να κληθούν επίσης οι τοπικές αρχές των δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου