Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Προβληματισμοί από την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Πώς θα τερματισθεί η κρίση και δεν θα πάρουν οι κερδοσκόποι το "πάνω χέρι" στην οικονομία; Ποιο είναι το μέλλον του ίντερνετ στην Ευρώπη; Τα ερωτήματα αυτά βρέθηκαν, μαζί με πολλά άλλα, στο πρόγραμμα της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, στις 14 - 17 Νοεμβρίου.Το ΕΚ απηύθυνε έκκληση για πανευρωπαϊκή δράση διάσωσης των μελισσών που για διάφορους λόγους έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από την Ευρώπη, απειλώντας ευθέως τη γεωργία, την οικολογική ισορροπία και τις σχεδόν 600.000 θέσεις εργασίας της μελισσουργίας στην Ένωση.

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ της 28ης Νοεμβρίου στη Ουάσιγκτον συζητήθηκε στην ολομέλεια με έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία ανάπτυξης και απασχόλησης από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να συζητηθούν επείγοντα διεθνή θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Την απλοποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε όλη την Ευρώπη προώθησε το ΕΚ με στόχο τη διευκόλυνση της αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό.

Οι "ανοικτές πωλήσεις" και τα λεγόμενα CDS θα περιορισθούν δραματικά μετά τα μέτρα που ενέκρινε το ΕΚ για να περιορισθεί η κερδοσκοπία εις βάρος της μίας ή άλλης χώρας και να μειωθεί η αναταραχή στις αγορές.

Το "Les neiges du Kilimandjaro" του Γάλλου Robert Guédiguian κατέκτησε το φετινό βραβείο LUX του ΕΚ. Η ταινία εξετάζει την αδικία και ανισότητα της κοινωνίας σήμερα, μέσα από γαλλική θεματολογία αλλά με πανευρωπαϊκά μηνύματα. Φιναλίστ ήταν επίσης το Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.

Την ενίσχυση της Οικονομικής Διακυβέρνησης στην ΕΕ εξέτασε η ολομέλεια, παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και της ομάδας ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων προειδοποίησε ότι αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ δεν πρέπει να υπάρξει χωρίς ευθεία εμπλοκή του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων.

Δημόσια και αδιαμφισβήτητη στήριξη στο πρωτόκολλο του Κιότο καθώς και τη θέσπιση στόχων για μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης ενέργειας σαφώς άνω του 20% ζήτησαν από την ΕΕ οι ευρωβουλευτές εν' όψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Κάθε κράτος μέλος πρέπει να θεσπίσει το ίδιο του κανόνες που θα διέπουν την πρόσβαση στον πολιτών του στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, που εκπροσωπούν σήμερα το 10% του συνολικού "τζόγου" στην ΕΕ με έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ετησίως. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και για την προστασία των παιδιών και των πιο ευάλωτων ενηλίκων.

Οι διακρίσεις εις βάρος των Ρομά και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΕΚ, με τους ευρωβουλευτές να απαιτούν από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν κανόνες για την πλήρη ένταξη της μεγαλύτερης μειονότητας της Ευρώπης στις κοινωνίες τους.

Οι μικροί ανεξάρτητοι κινηματογράφοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της μετάβασής τους στην ψηφιακή εποχή, σημείωσε το ΕΚ με ψήφισμά του, ζητώντας οικονομική τους ενίσχυση από την Ένωση για την υιοθέτηση συγκεκριμένων τεχνολογιών όπως η τρισδιάστατη προβολή και η προβολή υψηλής ευκρίνειας που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς.

http://www.europarl.europa.eu/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου