Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε δημόσιους χώρους

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας σε χώρους δημόσιας συνάθροισης ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας τής Νέας Δημοκρατίας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ επισήμανε ότι η εξασφάλιση ανεμπόδιστης και αυτόνομης μετακίνησης του κάθε πολίτη σε κτήρια, κοινόχρηστους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού.
Πρόκειται για κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίες αντιστοιχούν, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΚΑ, περίπου στο 50% του πληθυσμού της χώρας, όπως, είναι τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και άτομα με παροδικές ανάγκες, όπως, εγκυμονούσες, μητέρες με βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, τραυματίες.
Η Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα ζήτησε την συμπλήρωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πολιτών και τουριστών της χώρας μας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, κρίνεται απαραίτητη η πρόβλεψη αποκλειστικής προθεσμίας για τη ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης και η επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε όλους όσοι δε συμμορφωθούν με τις οριζόμενες προθεσμίες.
Σημειώνεται ότι στο άρθρο 28 του Ν. 2831/2000 καθορίζεται με σχετική επάρκεια η εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας στα δημόσια και ιδιωτικά νεοαναγειρόμενα κτήρια, στα υφιστάμενα πριν από το νόμο κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους κυκλοφορίας πεζών.
Απουσιάζει, ωστόσο, η σαφής αναφορά για το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών διαμόρφωσης στα υφιστάμενα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια (παρ. 5) και τους κοινόχρηστους χώρους (παρ. 8) καθώς και για τις ανάλογες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις σχετικές προθεσμίες, καθιστώντας έτσι τις παρ. 5 & 8 του Ν. 2831/2000 ατελείς και χωρίς νομική ισχύ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η υποχρέωση ολοκλήρωσης (μέχρι την 31/12/2003) των εργασιών για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτήρια των Ολυμπιακών δήμων (άρθρο 82 του Ν. 3057/2002) έμεινε ανεκτέλεστη, καθώς μόλις των 6% των δημοσίων (και μόνο) οργανισμών συμμορφώθηκαν πλήρως.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί την τελευταία 15ετία στο θέμα της προσβασιμότητας, πλην όμως δεν έδωσε καμία απάντηση επί του βασικού θέματος της ερώτησης που αφορούσε τσην πρόβλεψη προθεσμιών και κυρώσεων για τις εργασίες προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου