Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

E.E.: Συνολικά 9,1 δις ευρώ σε ενεργειακές υποδομές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το σχέδιό της να διαθέσει 9,1 δις. ευρώ από τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών των χωρών-μελών, όπως επιτάσσει η στρατηγική σε θέματα κλιματικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος.Σύμφωνα με το πλαίσιο που αποκαλύφθηκε στις 19 Οκτωβρίου, τα χρήματα θα διοχετευθούν υπό τη μορφή ομολογιακών δανείων, επιδοτήσεων και εγγυήσεων.Οι επιδοτήσεις θα διατεθούν σε επιλεγμένα έργα «κοινού ενδιαφέροντος» ενταγμένα σε διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.

Έργα υποψήφια να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –όπως ο Νότιος Διάδρομος μέσω του οποίου θα έρθει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη- θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ποσοστό 50% ως 80% των απαιτούμενων κεφαλαίων. Παραδείγματα άλλων έργων είναι το υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρεια Θάλασσα για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, καινοτόμα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυα αγωγών αερίου διπλής κατεύθυνσης.

«Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ συγχρηματοδοτεί την κατασκευή μεγάλων έργων ενεργειακών υποδομών από τον τακτικό προϋπολογισμό της» τόνισε σε διευκρινιστική ανακοίνωση η Κομισιόν.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές πώς θα μοιραστούν τα κεφάλαια ανάμεσα σε έργα ανανεώσιμης και «ορυκτής» ενέργειας, με την πλειοψηφία των 12 εγκεκριμένων έργων να αφορά σε έργα υποδομής για αγωγούς πετρελαίου και αερίου.

Προτεραιότητα στη λήψη επιδότησης θα έχουν τα έργα που αποδεδειγμένα θα είναι «μη βιώσιμα», ενώ οι «Πράσινοι» εξέφρασαν ήδη τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της Κομισιόν καθώς θεωρούν ότι αδικεί κατάφορα τις ΑΠΕ.

Πηγή:econews
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου