Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα σχολικών εκδηλώσεων «Παράθυρο στην Ευρώπη»

Επιδίωξη του τριημέρου είναι η εμπλοκή παιδιών και εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Global Classroom» με βιωματικά εργαστήρια.Οι σχολικές συνεργασίες στην Ευρώπη είναι μια αυξανόμενη κοινή πρακτική που αποκτά ευρεία αναγνώριση. Το σχολείο μας στοχεύει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον. Στόχος του είναι να διευρύνει ορίζοντες, να μεθοδεύσει νέες πρακτικές και να διευκολύνει τις συνεργασίες εκείνες, όπου σχολεία από Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες θα ωφεληθούν από τα εργαλεία των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και δουλεύοντας μαζί θα αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας αυτής βρίσκεται η σχολική τάξη. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι οικογένειές τους ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή ποικιλομορφία στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτές οι εξελίξεις διευκολύνουν τις συνεργασίες με μία πρωτοφανή παιδαγωγική αξία.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το «Ευρωπαϊκό Πρότυπο» δημιούργησε την ομάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων. Διεθνείς ανταλλαγές, εκπαιδευτικά ταξίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, διεθνείς συναντήσεις και ημερίδες καθώς η υπηρεσία ενημέρωσης και πληροφόρησης αποτελούν τη βάση των δραστηριοτήτων της ομάδας.

Σε μία σύγχρονη σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς συμμετέχουν ενεργά σε βιωματικές διαδικασίες επιμόρφωσης οι οποίες αναπτύσσουν τις ατομικές τους ικανότητες και τους βοηθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο, διαμορφώνοντας έτσι κοινές οπτικές και κοινούς τρόπους κοινής δημιουργικής ενασχόλησης. Το σχολείο μας διοργανώνει τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων με διεθνείς ομιλητές και συνεργάτες και κορυφώνει τη δράση του με τον συντονισμό ημερίδας με θέμα: «Οργάνωση και εμψύχωση της σύγχρονης σχολικής τάξης: ο ρόλος του εκπαιδευτικού, των παιδιών και των γονέων».

Επιδίωξη του τριημέρου είναι η εμπλοκή παιδιών και εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Global Classroom» με βιωματικά εργαστήρια μέσα στις τάξεις και παραγωγή εποπτικού υλικού καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τους συμμετέχοντες να μοιραστούν, να μάθουν και να ανακαλύψουν καινοτόμους και δημιουργικούς τρόπους να οργανώσουν και να εμψυχώσουν μία σχολική τάξη.

Η ευρωπαϊκή χροιά του εκπαιδευτηρίου μας μπορεί να δηλώνεται από το όνομά του, «Ευρωπαϊκό Πρότυπο», αλλά διατρέχει και χαρακτηρίζει ολόκληρη τη λειτουργία του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας έχουν ως άξονες στοιχεία που βρίσκει κανείς στο Φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης. Οι Φιλανδοί πιστεύουν ότι μέσω της εκπαίδευσης η οικονομία στις σύγχρονες κοινωνίες λειτουργεί αποτελεσματικότερα, δίδοντας παράλληλα στην αγορά εργασίας τη δυνατότητα να αποδίδει τα μέγιστα προς όφελος της ευημερίας του συνόλου.

Στην προσπάθεια μας λοιπόν να προσφέρουμε ως σχολείο ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό προϊόν έχουμε ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με σχολεία, Διευθύνσεις αλλά και ιδρύματα εκπαίδευσης της Φιλανδίας. Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση ο κεντρικός ομιλητής μας να είναι ο Dr. Peter Johnson, Διευθυντής εκπαίδευσης της Πόλης Κόκκολα της Φιλανδίας και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Φιλανδικής Εκπαίδευσης (Board of Finnish Education Evaluation Council).Στο προσεχές μέλλον θα υπδεχθούμε και άλλους επισκέπτες -ομιλητές από την χώρα με το κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα.

www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου