Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μόνο οι βουλευτές θα μάθουν άμεσα τους οφειλέτες του Δημόσιου

Μόνο στους βουλευτές θα γνωστοποιηθούν άμεσα τα ονόματα όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο, και όχι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τους περιορισμούς που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομέων θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με 1.000 ονόματατα οφειλετών χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βουλή, λέγοντας ότι η σχετική λίστα η οποία θα αφορά όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καταστάσεις με τους οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει τις λίστες στη δημοσιότητα παρά την έγκριση που έχει εξασφαλίσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι, όσοι χρωστούν πάνω από 150 χιλ. ευρώ ανέρχονται σε περίπου 15 χιλ. φορολογούμενους. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται συνολικά από περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή τα εξής:

Δημοσιοποίηση καταλόγων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου

Τώρα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να ενημερώσω την Επιτροπή για δύο ζητήματα τα οποία είναι μεγίστης, κατά τη γνώμη μου, σημασίας και επί των οποίων θα τοποθετηθώ αύριο στην Ολομέλεια, αλλά ήθελα να τα θέσω από τώρα:

Στην διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως πληροφορήθηκα, ο συνάδελφος κ. Ρήγας, ο οποίος είναι εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε αίτηση καταθέσεως εγγράφων, με την οποία ζητά από μένα, ως Υπουργό Οικονομικών, να καταθέσω στη Βουλή τους καταλόγους των οφειλετών του Δημοσίου, που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανώτερες των 150.000 ευρώ.

Με την υπ’ αριθμόν 4/2011 γνωμοδότησή της που δημοσιεύτηκε στις 14 του μηνός, δηλαδή την Πέμπτη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποδέχεται ως θεμιτή και εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον την δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονομάτων φυσικών προσώπων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Η Αρχή θέτει μία σειρά από όρους:

- Θέλει οι οφειλές αυτές να είναι μόνον φορολογικές -άρα να μην είναι για άλλους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

- Θέλει να χαρακτηριστούν εισπράξιμες και άρα να μην περιλαμβάνονται οι μη εισπράξιμες

- Θέλει να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει φυσικά και βαρύνονται οι κληρονόμοι καθώς και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης

- Θέλει να διαχωριστούν όσοι έχουν προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή όσοι περιμένουν την έκδοση απόφασης, τελεσίδικης μάλιστα, για ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

- Και επίσης, θέλει να υπάρξει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις επί εγγράφου ατομικής προειδοποιήσεως οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Εμείς θα λάβουμε φυσικά υπ’ οψιν την γνωμοδότηση αυτή αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που διανέμω περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει ότι όταν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αρχείο που περιλαμβάνει άνω των 1.000 ονομάτων, η πρόσκληση για την προβολή αντιρρήσεων γίνεται με δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και όχι με ατομικές προσκλήσεις.

Στο μεταξύ, κρίνω ότι κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σύμφωνα με το Σύνταγμα και το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής, επειδή δεν συντρέχει λόγος στρατιωτικού ή διπλωματικού μυστικού, ό,τι γνωρίζει ο Υπουργός ως εκ της ιδιότητός του, μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο Υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον Υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο, βαρύνουν κατά τη γνώμη μου αναλόγως, τον ερωτώντα βουλευτή, που στην περίπτωση αυτή θα λάβει γνώση όπως προβλέπει το άρθρο 133 παρ. 6 του Κανονισμού, δηλαδή επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής.

Αυτό, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μου η ορθή ερμηνεία του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής και των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, με απόλυτο σεβασμό φυσικά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η γνωμοδότηση της οποίας θα ενσωματωθεί στους όρους της αντίστοιχης κανονιστικής πράξης, που είναι μία υπουργική απόφαση.

Τώρα, προς διευκόλυνση των βουλευτών θα αποστείλω αύριο στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση και αίτηση καταθέσεως εγγράφων του κ. Ρήγα, τις καταστάσεις των οφειλετών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό και θα ακολουθήσουν και οι καταστάσεις μεταξύ 150.000 και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Τώρα, μου ζητάει και κάτι άλλο ο κ. Ρήγας. Στο έγγραφό του, ο κ. Ρήγας ζητά να πληροφορηθεί, επίσης, και ποιοι Έλληνες κατέθεσαν άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς αυτά τα ποσά να δικαιολογούνται από τις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις. Θυμίζω ότι με ρύθμιση που ψηφίστηκε με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου, ήρθη το τραπεζικό απόρρητο φέτος τον Ιούλιο. Τώρα πια μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας τα σχετικά στοιχεία και ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία του έτους 2009. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε τα στοιχεία του 2010 και του 2011.

Αυτά λοιπόν που είπα στην Βουλή και τα ζητάει ο κ. Ρήγας με την ερώτησή του και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε, θα τα θέσω υπόψη της Βουλής. Δηλαδή, θα θέσω υπόψη της Βουλής -με τους περιορισμούς του απορρήτου και της εχεμύθειας που ανέφερα και προηγουμένως- τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν στο εξωτερικό καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος του ίδιου χρόνου. Σας είπα ότι το 42% των πολιτών που εξήγαγαν καταθέσεις είχε εισόδημα κάτω των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, θα καταθέσω, υπό τους αυτούς όρους απορρήτου, τα ονόματα υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και τα ονόματα 18 πολιτών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, αλλά επιδοτούνται οι ίδιοι ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Στις καταστάσεις αυτές του 2009 δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξ όσων μπορέσαμε να ελέγξουμε. Πάντως ονόματα βουλευτών δεν υπάρχουν.

Λογαριασμός Κοινωνικής Εξισορρόπησης

Στις νομοτεχνικές αλλαγές που θα καταθέσω αύριο στην Ολομέλεια, θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται ο σχηματισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενός ειδικού λογαριασμού εντός Προϋπολογισμού -όχι ειδικού λογαριασμού με την παλιά έννοια- ενός ειδικού κωδικού, μιας ειδικής γραμμής στον Προϋπολογισμό, που θα ονομάζεται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης», στον οποίο θα τοποθετηθεί το προϊόν που θα συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών με τις υπηρεσίες του μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το υπόλοιπο του έτους 2011 και το έτος 2012.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, προβλέπεται απλώς και μόνον μια φυσιολογική ροή εσόδων από άμεσους φόρους προηγουμένων οικονομικών ετών. Δηλαδή, ιστορικά προβλέπεται ένα ποσό μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα είμαστε στο κάτω όριο: προβλέπονται 2 δισ. 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή των προηγουμένων οικονομικών ετών. Δεν είναι το προϊόν μιας κινητοποίησης του κράτους και της κοινωνίας για την σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο,τιδήποτε λοιπόν προκύψει πέραν της προβλέψεως αυτής, θα τοποθετηθεί λοιπόν σε αυτόν τον «λογαριασμό κοινωνικής εξισορρόπησης», προκειμένου να διατεθούν τα ποσά αυτά για την κάλυψη πληγών που ανοίγει στο σώμα της κοινωνίας –ιδίως για τους πιο αδύνατους- η εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε για να σώσουμε την χώρα από τους κινδύνους που την περιβάλλουν μέσα στην διεθνή αβεβαιότητα που ζούμε όλοι.

Αυτή λοιπόν η διάταξη θα περιληφθεί αύριο στο νομοσχέδιο. Κάνουμε τώρα μια προσπάθεια εργώδη να ετοιμάσουμε τις καταστάσεις αυτές και αύριο και θέλω να σας εξηγήσω γιατί είναι εργώδης η προσπάθεια αυτή. Η προσπάθεια είναι εργώδης γιατί για πολλοστή μέρα σήμερα, τέλει υπό κατάληψη το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η επιδίωξη είναι να το κάνουμε αύριο. Αλλά αυτό το επιμελείται ο γενικός γραμματέας με το γραφείο του ελλείψει υπηρεσιών και ελλείψει υποδομής. Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχουμε μπορέσει να διαμορφώσει τις καταστάσεις.

Σπ. Δημ.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου