Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Ευρώπη πετά το 99% των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας

«Η ανακύκλωση των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται κάτω του 1% και η Ευρώπη δεν έχει «ηθική νομιμοποίηση» να κατηγορεί την Κίνα για επιβολή απαγόρευσης στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EurActiv.com ο κ. Ernst Ulrich von Weizsäcker από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Επιτροπή Φυσικών Πόρων του UNEP, σε πολλές περιπτώσεις οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι πολύ χαμηλότεροι συγκριτικά με τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λιγότερο από το 1/3 των 60 μετάλλων που μελετήθηκαν στην έρευνα ανακυκλώνονται σε ποσοστό πάνω του 50%, ενώ 34 στοιχεία ανακυκλώνονται σε ποσοστό κάτω του 1%.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανακύκλωσης αφορούν πολύτιμα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σήμερα», δήλωσε ο κ. Weizsäcker, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Φυσικών Πόρων του UNEP.

Ειδικότερα, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης παρατηρούνται στα σπάνια μέταλλα, αλλά και το λίθιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το γάλλιο, που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίνδιο, που χρησιμοποιείται στις οθόνες αφής.

Η χαμηλή απόδοση στην ανακύκλωση μετάλλων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα μέταλλα είναι από τη φύση τους ανακυκλώσιμα.

Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου