Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται έκπτωση φόρου 3% για αγορές με πιστωτική κάρτα

Ένα γενναίο κίνητρο ετοιμάζεται να δώσει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διενεργούν τις συναλλαγές τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr οι φορολογούμενοι που για τις δαπάνες τους θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα θα επιβραβεύονται με έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 3% της δαπάνης.
Πρόκειται για μέτρο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου στο πλαίσιο της σύνταξης του νομοσχεδίου για το εθνικό φορολογικό σύστημα που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το Νοέμβριο και να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Το μέτρο εξετάζεται ως το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του γενικότερο σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θεωρητικά όλες οι συναλλαγές να διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την επιβράβευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προβλέπει ότι:

- οι δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζει σήμερα η εφορία θα συνδεθούν με ένα οικονομικό κίνητρο προκειμένου να πληρώνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις. Στην περίπτωση που συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις τότε θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που τους λείπουν. Δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών καθώς και αυτές που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) ή οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα).

- εφόσον οι δαπάνες με αποδείξεις πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα προσφέρεται στο φορολογούμενο έκπτωση φόρου 3%. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος κάνει σε ένα εστιατόριο λογαριασμό 100 ευρώ και πληρώσει με πιστωτική κάρτα θα καρπώνεται έκπτωση φόρου 3 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

- το ίδιο κίνητρο μελετάται να δοθεί και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει με μετρητά αλλά χρησιμοποιεί την «κάρτα αποδείξεων» (φοροκάρτα).

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν μιλώντας στο Capital.gr ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή καθώς θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου