Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τους άστεγους

Διαβάζοντας το παρακάτω έγγραφο του Υπουργού, θυμηθήκαμε την απάντηση του Δημάρχου Λαμιέων για προσπάθεια δεκάλεπτης προβολής στα ΜΜΕ, σε πρόταση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών,η οποία κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την δημιουργία στην Λαμία Κοινωνικού Παντοπωλείου (δείτε εδώ) και βέβαια έως σήμερα αγνοήθηκε χαρακτηριστικά.
Άραγε 6 μήνες μετά και με την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά, ο Δήμος Λαμιέων θα αναλάβει επιτέλους τις υποχρεώσεις του απέναντι στους δεινοπαθούντες δημότες;


Αρκετοί είναι οι δήμοι της χώρας που έχουν αναλάβει δράσεις για τη στήριξη των αστέγων αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων μεταξύ των τομέων αρμοδιότητας στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιούνται οι δημοτικές Aρχές, είναι και αυτός της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Σε αυτόν, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνεται ως δράση η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδύνατων δημοτών, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη μέριμνα, την υποστήριξη και τη φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει, επίσης, ότι με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παρέχεται στους δήμους, έπειτα από απόφαση του συμβουλίου τους, να εκποιούν απευθείας οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες, με μειωμένο τίμημα, υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να ανεγείρουν κατοικίες και να παραχωρούν τη χρήση τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι με τις διατάξεις του Καλλικράτη την αρμοδιότητα της αναγνώρισης δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής ασκούν από 1.1.2011 οι δήμοι.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου, Θεόδωρου Καράογλου, Αναστάσιου Καρυπίδη, Παναγιώτη Μελά και Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα για την αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης οι άστεγοι αυξάνονται δραματικά, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας οι άστεγοι δεν είναι αναγνωρισμένοι ως ειδική κοινωνική κατηγορία και δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αποκατάστασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου