Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στέγη για εκείνους που δεν έχουν… Τι έχει κάνει η ΕΕ;

Ούτως ή άλλως τραγική, η θέση εκείνων που έχουν μείνει άστεγοι είναι σήμερα ακόμα πιο δύσκολη λόγω της κρίσης και με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ένωση να κινηθεί αποφασιστικότερα. "Η χειρότερη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού" είναι η έλλειψη στέγης, τονίζει η Γαλλίδα Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, Pervenche Berès, που μαζί με την επίσης Γαλλίδα "Πράσινη", Karima Delli, είναι εισηγήτρια του ΕΚ, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010 το ΕΚ ενέκρινε με 391 υπογραφές γραπτή δήλωση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους αστέγους και στις 13 Σεπτεμβρίου το θέμα ετέθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προφορική ερώτηση των δύο εισηγητριών, Pervenche Berès και Karima Delli. Την επομένη, η ολομέλεια ενέκρινε ψήφισμα για το ίδιο θέμα ζητώντας από τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν περισσότερο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι στην απάντησή της στην ερώτηση των δύο ευρωβουλευτών, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι τέτοια ζητήματα ανήκουν ακόμα στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και ως εκ τούτου λίγα μπορούν να γίνουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, László Andor, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για την πλήρη αποκατάσταση των αστέγων μέχρι το 2015, η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με δράσεις για την επανένταξη των αστέγων στην αγορά εργασίας, ενώ το θέμα αποτελεί μέρος και της πολιτικής ΕΕ-2020 για την ανάπτυξη και απασχόληση. Ήδη άλλωστε παρέχει οικονομική στήριξη σε όσα κράτη το ζητήσουν για την χρηματοδότηση μέτρων όπως η κατασκευή από το δημόσιο κατοικιών για τους αστέγους.

Άλλωστε άστεγοι δεν είναι μόνο εκείνοι που είναι ορατοί επειδή ζουν σε χαρτόκουτα στις άκρες των δρόμων αλλά και πολλοί άλλοι που έχουν βρεθεί να μένουν σε αυτοκίνητα, αντίσκηνα ή και ειδικά καταλύματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πέραν αυτού τα ίδια τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης, με την ενθάρρυνση και στήριξη της Επιτροπής. Η ίδια πάντως προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν, μια αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
http://www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου