Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σε ποιόν ανήκουν οι δρόμοι;

Η κατασκευή νέων δρόμων θεωρείται στις περισσότερες χώρες η κατάλληλη συνταγή για τη βελτίωση των συγκοινωνιών. Ωστόσο όποιος θέλει πόλεις, όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, θα πρέπει να αναθεωρήσει αυτή την τακτική, υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας Γιαν Γκελ από την Κοπεγχάγη. Βασική του αρχή: οι πόλεις ανήκουν στους ανθρώπους, οι μετακινήσεις τους πρέπει φυσικά να διευκολύνονται, όχι όμως σε βάρος των υπολοίπων.Στην πολεοδομία του αύριο τα αυτοκίνητα παίζουν πλέον ελάσσονα ρόλο: λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίες και αντ’ αυτού μεγαλύτεροι πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και περισσότεροι ελκυστικοί χώροι «που προσκαλούν τον άνθρωπο». Όπως σημειώνει ο Γκελ, «όταν η προσφορά είναι ελκυστική, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ευχαρίστως το αυτοκίνητο».

Πρότυπο η Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη, όπου ζει και εργάζεται ο ίδιος, θεωρείται πρότυπο. Το κέντρο της πόλης είναι ένας τεράστιος πεζόδρομος. Στην αρχή η αντίδραση των καταστηματαρχών ήταν έντονη. Η αύξηση του τζίρου τους όμως, που επέφερε η πεζοδρόμηση, τους μετέτρεψε σε ένθερμους υποστηρικτές. Για τις καθημερινές τους μετακινήσεις οι περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Το δίκτυο ποδηλατόδρομων της πόλης θεωρείται ιδανικό.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιαν Γκελ συμβουλεύει στο μεταξύ πολεοδομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο για το πώς μπορούν να κάνουν τις πόλεις τους πιο σύγχρονες και κυρίως, πιο ανθρώπινες…

Από την Deutsche Welle

Spiegel / Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου