Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Περικοπές σοκ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία! Ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξισώνονται με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Δείτε εδώ τον κανονισμό
Γραφειοκρατία, μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα αλλά και περικοπές κάθε είδους σε παροχές υγείας προβλέπει ο κανονισμός παροχών υγείας του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο εντάσσονται 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Πλήγμα κυρίως και τους ασφαλισμένους του δημοσίου που χάνουν τα προνόμιά τους καθώς εξισώνονται με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, αλλά και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, είναι ο νέος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Ίσως καθόλου τυχαία τα συναρμόδια υπουργεία υγείας και εργασίας δεν έδωσαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης τον νέο κανονισμό που προβλέπει τις παροχές υγείας για τους περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένους. Κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης, ότι καίει δίδεται αργά ώστε να μην υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία.

Παρ αυτά γίνεται σαφές ότι οι εύπορες παροχές για τους ασφαλισμένους του δημοσίου πάνε περίπατο καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων βασικών Ταμείων (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) εξισώνονται προς τα κάτω.

Είναι ενδεικτικό ότι ενοποιούνται τα ποσοστά συμμετοχής για παρακλινικές εξετάσεις και τα ποσοστά για ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ από 25% περιορίζονται σε 15 %, για το ΙΚΑ ενοποιούνται στο 15% στον ΟΓΑ όμως αυξάνεται η συμμετοχή από 0 σε 15%. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους εξετάσεις που μέχρι σήμερα έκαναν δωρεάν. Για να μην πληρώσουν θα πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνουν σε δομές του ΕΣΥ.

Με το σταγονόμετρο θα δίδονται και τα υγειονομικά υλικά καθώς καθορίζονται ανώτατες ποσότητες υγειονομικού υλικού με βάση όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση «σύγχρονα ιατρικά δεδομένα και αποδίδονται ανώτατες τιμές σε θεραπευτικά μέσα με βάση τις τιμές του παρατηρητηρίου ή κατώτερες αυτού σε ύψος που καθορίζει κάθε φορά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ». Και η λεπτομέρεια είναι εδώ ότι θεσπίζονται ποσοστά συμμετοχής από 10-25% από τα οποία όμως απαλλάσσονται οι χρόνιοι πάσχοντες καθώς και ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Η γραφειοκρατία στην όλη διαδικασία θα προέλθει από το γεγονός ότι πολλές εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και άλλες ιατρικές υπηρεσίες χρειάζονται θεώρηση. Κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι θα πρέπει να σπεύδουν στα γραφεία των Ταμείων τους για θεώρηση ανεξάρτητα εάν θα υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να εξυπηρετήσει μετά και τις εφεδρείες που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου