Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβασιούχοι και εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις στο πρώτο κύμα αποχωρήσεων

Τη δεξαμενή για άλλες 100.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων -που ζητεί η τρόικα πέραν των 150.000 οι οποίες θα προκύψουν κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των προσλήψεων- πρόκειται να καθορίσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα, εκτός από τους απασχολούμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι εργαζόμενοι στις 1.500 δημοτικές επιχειρήσεις και τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι 54.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι 37.000 συμβασιούχοι.

Συνολικά η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει, όπως προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, 1.500 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς στους οποίους απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 20.000 θα τεθούν σε εφεδρεία.

Στην πρώτη γραμμή εισέρχονται, όμως, τώρα, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», και 5.000 ΝΠΔΔ τα οποία λαμβάνουν κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση. Για τα νομικά αυτά πρόσωπα αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και θα οδηγήσει στην έμμεση απομάκρυνση άλλων 10.000 εργαζομένων.

Το κύμα των νέων περικοπών θα πλήξει και τους συμβασιούχους, με επικρατέστερο σενάριο την περαιτέρω μείωση κατά 50% του αριθμού τους και για το 2012, αντί του 10% που αρχικώς είχε οριστεί.

Αυτό σημαίνει ότι 18.500 υπάλληλοι ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Εκτός από τις ΔΕΚΟ, για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού πλεονάζοντος προσωπικού, στο κύμα της εφεδρείας μπαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Μετά τη μείωση των δημοτικών επιχειρήσεων από 6.000 σε 1.500 λόγω Καλλικράτη, προβλεπόταν πως οι εργαζόμενοι σε αυτές (οι 12.000 από τους 16.000 απασχολούνται ως αορίστου χρόνου) είτε θα παρέμεναν στα νέα σχήματα είτε θα μεταφέρονταν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.

Με τα νέα δεδομένα ανοίγει ωστόσο παράθυρο για ένταξη της πλειονότητας αυτών σε καθεστώς εφεδρείας μέσω της άμεσης κατάργησης των προσωποπαγών θέσεων, στις οποίες ως επί το πλείστον υπηρετούν.

Αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα, επισφαλής θεωρείται η θέση σε πρώτη φάση των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως έγινε με τις μετατάξεις προσωπικού από τον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου