Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

EBE Φθιώτιδας προς Υπουργείο Ανάπτυξης

Καλός ο σχεδιασμός για ΒΙΠΕ αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις
Ο σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενός Προγράμματος με στόχο την ενίσχυση μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΑ και ΤΕΧΝΟΠΟΛΕΙΣ, με τίτλο «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2011» είναι στην σωστή κατεύθυνση και εξέπληξε ευχάριστα το Επιμελητήριο Φθιώτιδας , δεν φτάνει όμως αυτό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΒΙΠΕ Λαμίας όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αλέκος Διαμαντάρας σε επιστολή του προς τον κο Χρυσοχοΐδη.
Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αναφέρεται στην επιστολή, αποτελούν ένα εργαλείο ανάπτυξης μέσα σε πλαίσια και κανόνες, με μείωση περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων από την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Και φυσικά ουδείς θα μπορούσε να έχει αντίθετη άποψη σ’ αυτήν την προσπάθειά σας, αλλά θα πρέπει να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα λειτουργίας μέχρι σήμερα και να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Φθιώτιδας είναι Natura, η ύπαρξη της ΒΙΠΕ και η οργάνωση και εγκατάσταση επιχειρήσεων σ’ αυτή είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς όμως, η αγοραία τιμή εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση τμήματος στη ΒΙΠΕ Λαμίας είναι υπερβολική και εκτός αγοράς αποτελώντας ένα από τα ουσιαστικά αντικίνητρα για την όποια εγκατάσταση σ’ αυτήν.
Εδώ θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους του Υπουργείου και εξορθολογισμός τιμής από την πλευρά της Τράπεζας.
Επίσης από ότι πληροφορούμαστε, η επιχορήγηση για την Στερεά Ελλάδα είναι 35%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό και θα προτείναμε να ανεβεί στο 50%.
Θεωρούμε ότι τα όποια χρηματοδοτικά προγράμματα δεν πρέπει να βρίσκονται σε διάσταση με του λοιπούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και τα χωροταξικά σχέδια, σ’ αυτό δεν βοηθούν οι μειωμένες επιχορηγήσεις του ΚΑΝ 800 ιδιαίτερα για την Στερεά Ελλάδα που είναι σε μοναδική ύφεση και υψηλή ανεργία.
Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η ΒΙΠΕ της Λαμίας θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο πολλών επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν άναρχα και με έντονα περιβαλλοντολογικά προβλήματα καθ΄ ότι διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος προς εγκατάσταση.
Η ύπαρξη του λιμανιού της Στυλίδας, του σιδηροδρόμου, της ΠΑΘΕ και της υπό κατασκευή Ε-65 στο κέντρο της χώρας αποτελούν τα εχέγγυα για μια δυνατή και λειτουργική ΒΙΠΕ προς το κοινό συμφέρον.
http://www.lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου