Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Κρινόμαστε όλοι ακόμα και για 1 ευρώ»

Όλοι προσπαθούν να γλυτώσουν και ένα ευρώ , αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση μάλλον το πάρτυ συνεχίζεται!
«Εντολή» στις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των δαπανών για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενόψει και της νέας «αξιολόγησης» από την τρόικα την επόμενη εβδομάδα. «Εντολή» στις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των δαπανών για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενόψει και της νέας «αξιολόγησης» από την τρόικα την επόμενη εβδομάδα. «Κρινόμαστε όλοι ακόμα και για ένα ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.
Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή «ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών» στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η τρόικα, εκτός από ποσοτικά στοιχεία, θα ελέγχει στο εξής και ποιοτικά όπως είναι ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Στον ηλεκτρονικό «φάκελο» μπορεί να υπάρχουν στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και στοιχεία όπως το αν είναι δωρητής οργάνων, η ομάδα αίματος κ.ά.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των μονάδων υγείας. Σήμερα, από τα 131 νοσοκομεία της χώρας, 10 δεν έχουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, ενώ ακόμη 10 δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ισολογισμού.
Σχέδιο
Σε ό, τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου εξοικονόμησης πόρων στο χώρο της Υγείας, τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ο υφυπουργός, Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι δαπάνες παρουσίασαν κατά μέσο όρο μείωση της τάξης του 20% έως 25%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά στην αγορά φαρμάκων. Για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2011, το ποσοστό της μείωσης των δαπανών ήταν 12% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2010. Επίσης, υπήρξε εξοικονόμηση ποσού 50 εκατ. ευρώ από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Νίκου Πολύζου με μέλη τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου